Hangulatjelentés a gyógynövénytúráinkról

A tiszta hegyi levegő és a gyógynövények szeretete hívja hozzánk a látogatókat minden évben. Tavasszal is sok illatos, szép gyógynövény várta a túrázókat a Bükk szívében. A beszélgetésekből hamar kiderült, hogy többen első alkalommal jártak nálunk, de vannak, akik évek óta visszatérő vendégeink. Sokan régóta tervezték már, hogy részt vegyenek egy bükkszentkereszti gyógynövénytúrán.

A csoport lelkes tagjai már a kert felé vezető úton faggatták túravezetőinket a gyógynövényekről. Mit mikor kell gyűjteni? Mikor érdemes leszedni a kertben a citromfüvet? Hogyan kell szaporítani a levendulát? – hangzanak a kérdések. A gyógynövénykert látogatás során sok gyógynövényről beszélünk. Átvesszük, hogyan kell gyűjteni, feldolgozni és felhasználni az adott drogot, mire ajánlja azt a népgyógyászat. Kattognak a fényképezőgépek, gyorsan betelnek a jegyzetfüzetek üres lapjai ilyenkor.

Mezőfi Attila a túrázókkal

Gyuri bácsi gyógynövénykertjében több mint 70 féle gyógynövény található. A 3 napos túráinkon a kertben található összes gyógynövényt bemutatjuk, az ismert orbáncfűtől a kevésbé ismert kerti izsópig és őszi margitvirágig.

terepen tett túrák alkalmával a vezetőink a természetes flórában mutatják meg a gyógynövényeket, ismertetik a gyűjtés módját. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyűjtés természetvédelmi vonatkozásait is elmondjuk, hiszen csak a fenntartható szedés mellett tudjuk óvni a természetet.

A túrázók a gyógynövénykertben figyelnek

A túra közben a vászonzacskók is megteltek a gyűjtött kincsekkel. Sok természetbarát megfogadta előzetes tanácsunkat: nagy füzettel érkeztek, préselték a gyűjtött gyógynövényeket. Külön lapokra kerültek a növények, melléjük gondosan rögzítették a neveket, esetenként latinul is. A túrák végén utunkat a Kis-dél felé vettük, hogy a tavaly megnyílt kilátóból élvezzük a csodálatos panorámát, mélyen belélegezzük a gyógyító, tiszta, friss levegőt.

Szabó Gyuri bácsi beszél a túrázókhoz

A Gyógynövényháznál elköszönünk vendégeinktől. Sokan megfogadják ilyenkor, hogy ismét ellátogatnak Bükkszentkeresztre.