Bemutatkozik új túravezetőnk, dr. Pottyondy Ákos

Potyondi Ákos

 

1. Kérlek, mutatkozz be egy kicsit, mivel foglalkozol jelenleg, honnan ered nálad a gyógynövények iránti szeretet?

Dr. Pottyondy Ákos vagyok, 3 gyermek édesapja. Pannonhalmán élünk, ahol saját családi gazdaságunkban dolgozunk, a magunk örömére. Korábban a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjével és a hozzá tartozó természeti területek fenntartásával és fejlesztésével foglalkoztam.
Amióta az eszemet tudom, kapcsolatban vagyok a gyógynövényekkel, mert édesanyám nagyon sokszor gyógyított különböző gyógynövényekkel bennünket, nagyon ritkán kellett orvosságokhoz nyúlnunk. Ha valami kisebb bajunk volt, akkor azonnal kaptuk a gyógynövényeket, kivonatokat, és már csak akkor nyúlt édesanyám a gyógyszerekhez, ha komolyabb baj volt. A szemlélet, hogy ez a két irány egymás mellett tud élni, nagyon meghatározta a gyógyszerekhez és a gyógynövényekhez való hozzáállásomat. Számomra nagyon fontos, hogy ezek egymást kiegészítő tudások, és nem egymás ellenében kell róluk gondolkoznunk.

2. Miért tartod fontosnak, hogy minél több ember megismerkedjen a gyógynövényekkel?

Ez egy lehetőség. A Jóisten nagyon sok tudást adott, nagyon gazdag helyre teremtett minket itt, a Kárpát-medencében. Azzal szembesülök sokszor, hogy Dél-Amerikából meg innen-onnan hoznak mindenféle csodanövényt, és azokra megváltásként tekintenek az emberek. Pedig a legegyszerűbb az volna, ha körbenéznénk a saját kis falunk környékén, mezőkön, legelőkön, erdőkben, hogy miket találunk, hiszen itt van minden, amire szükségünk van, itt, a Kárpát-medencében, és ezt szerintem nagyon fontos tudni.
A másik pedig, hogy korunk embere egyre inkább fordul vissza a természetes lehetőségek felé. A túlkemizált gyógyszeripar, a túlkemizált élelmiszeripar felől picit fordul vissza a régi lehetőségek és természetes irányok felé. Én ebben tudok segíteni. Én senki életét nem fogom tudni jobbá tenni, ez mindenkinek a saját feladata, de eszközöket tudok mutatni, hogy nálunk ez hogyan működik, és az fontos, hogy mi nem beszélünk valamiről, hanem ezt éljük át. Ezért nem egy katedráról próbálunk okoskodni, hanem a gyakorlatban tudjuk megmutatni, hogy ez egy igenis járható út. Fontosnak tartom kihangsúlyozni azt is, hogy ez mindenki számára járható út. Nyilván egy panel erkélyt nem arra találtak ki, hogy ott gazdálkodjon az ember, de ha már szükségszerűségből ott él valaki, akkor akár ott is sok mindent megtermelhet. De azért az nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a funkciókat, tehát városi és vidéki funkciók nem összekeverendők.

3. Milyen típusú túrát fogsz vezetni a Györgyteánál?

Ahogy említettem, mi a gyakorlatból jövünk, ezért olyan túrákat szeretnék vezetni, amik arra mutatnak rá, mi az, ami körülöttünk van és akár észre se vesszük, illetve, hogy a gyakorlatban ezeket a különböző gyógynövényeket, régi tájfajta gyümölcsöket mire tudjuk használni.
Az én túráim annyiban lesznek újszerűek az eddigiekhez képest, hogy egy nagyon kézzelfogható, gyakorlati tudásanyagot próbálok majd átadni, és nem kizárólag a gyógynövényekről– persze hangsúlyosan azokról–, de én emellett régi tájfajta gyümölcsökkel is foglalkozom, azokkal a régi fajtákkal, amik még a régi szőlőhegyeken, pásztorutak mentén találhatóak meg. Ezeket is, ha lehet, meg szeretném mutatni a túrák során. A gyümölcs és a gyógynövény nagyon sokszor találkozik, tehát a gyümölcsöknek is számos helyzetben lehet és van gyógyhatása, amiről szintén szó lesz a túrák során.

4. Ha pár szóban kéne összefoglalnod, miért érdemes jelentkezni a túráidra, mi lenne az?

Egyrészt, a hosszú lezárások után végre közösségben lehetünk. A közösség elengedhetetlen. Bár a mi életünket viszonylag kevésbé érintette a lezárás, azért a közönség hiányzik, a találkozások hiányoznak. Meghatározó dolog, hogy új emberekkel találkozhatunk, nem csak online formában. Számomra ez mindenképp fontos.
Másrészt, szakmailag lényegesnek tartom, hogy gyakorlati tudást lehet szerezni. Arra lesz kihegyezve az összes túra és az összes előadás, hogy az egyébként más területen élő és dolgozó emberek számára érthető és használható módon szeretnék átadni olyan tudást, amit hazavihetnek és otthon, a gyakorlatban hasznosíthatnak.