Vigyázz, kész, Túra!

Panorámakép Gyuri bácsi gyógynövénykertjéről

Lassan több mint 4 hónapja dolgozom a Györgyteánál, így időszerű volt, hogy ellátogassak én is Bükkszentkeresztre, és részt vegyek egy gyógynövénytúrán. Mivel munkám során már többször leveleztem Lakatos Márk túravezetővel, nem volt kérdéses, hogy vele szeretnék átesni a gyógynövénytúra-tűzkeresztségen.

1. nap

A Gyógynövényház előtt lassan már gyűltek a túrarésztvevők. A gyors bemutatkozás és regisztráció után pedig bele is csaptunk az elméleti anyagba. Márk, aki lassan már 11 éve dolgozik a Györgyteánál, töretlen lelkesedéssel mesélt a gyógynövényekről, és csak zúdította ránk az érdekesebbnél érdekesebb információkat, amiket olykor vicces anekdotákkal színesített.

Lakatos Márt az előadóteremben

Túrázók a gyógynövénykertben

Nagyon jó időt fogtunk ki, így igazi, verőfényes nyár várt minket fent, ami Bükkszentkereszten nem annyira gyakori – már csak a földrajzi elhelyezkedéséből adódóan sem. Márk meg is jegyezte: „Bükkszentkereszten a nyár az, amikor kevesebbet kell fűteni”. Nos, a 3 nap során fűtésre nem volt szükség, viszont ivóvízre annál inkább, szerencse, hogy itt még a csapból is kristálytiszta, forrásvíz folyik.
Mielőtt átmentünk volna a szomszédban lévő, tavaly átadott új kertbe, elsőként a régi kertben tettünk látogatást, ahol a most virágzó levendulás mellett több tucat érdekes gyógynövényt ismerhettünk meg, alig győztünk jegyzetelni.

Lakatos Márk a kezében mutatja a gyógynövényt

2. nap

A második nap már tényleg a túráról szólt, kedden összesen mintegy 12 kilométert tettünk meg.

Kirándulás a gyógynövénykertben

Reggel 9-kor találkozott a csoport, amihez most kivételesen csatlakozott a másik túravezető is Dr. Pottyondy Ákos személyében, akinek Fűben-fában orvosság 3 napos túrájára már szép számmal jelentkeznek a kirándulni vágyók. Miután összeállt a csapat, neki is vágtunk a tisztásokon, erdőn átívelő nagy túrának. Szinte minden bokornál, fűszálnál megálltunk, hisz Márk tudásának, helyismeretének és éleslátásának köszönhetően megannyi gyógynövénybe botlottunk. Egyik kezünkben metszőóllóval, másikban füzettel, mint a jó diákok, szívtuk magunkba a gyógynövényismeretet, melyet Márk adott át nekünk.

Gyönyörű levedulás Gyuri bácsi kertjében

Mielőtt még elérkeztünk volna az erdő mélyén található Kaán Károly forráshoz, Márk javallatára fákat ölelve hallgattuk az erdő csendjét. Ezt követően érkeztünk el a már említett forráshoz, ahol megpihentünk.

Az erdő békéje

A szünet után már újra „iskolapadba ültünk”, ahol Márk nagyon érdekes előadást tartott egyes gyógynövények felhasználásának módjairól, mely után ismét azt éreztem, hogy hasznos tudással gazdagodva térhetek majd haza.

3. nap

Hamar elillant a 3 napos túra. Utolsó nap Márk egy Terepi gyógynövényismereti minitúrát és egy záróvizsgát ígért be nekünk. A község utcáit róva túravezetőnk tovább bővítette tudásunk, mígnem egy gyönyörű tisztáshoz, és az ott található IV. Béla műemlékhez érve tartottuk meg első pihenőnket. Innen utunk a Gyógyító kövekhez vezetett, ahol különféle legendák övezik egyes kövek eredetét és mind más-más betegségre ad gyógyírt.

Erdei túra

Miután eltöltöttünk itt is némi inspirációs időt, utunk a Gyógynövényházhoz és a beharangozott vizsgához vezetett. A túrázókban egyre inkább nőtt a feszültség, milyen kérdések lesznek, ha megbuknak, tényleg kapálni kell majd a Kertben?! Nos, amint visszaértünk az origóba, Márk – még egy utolsó szúrásként a remegő szívekbe – a tollak előkészítését szorgalmazta, majd elővéve az emléklapokat nyugtatott meg mindenkit: semmilyen vizsga nem lesz, csupán gratuláció, hogy ilyen hősiesen teljesítettük ezt a 3 napos kihívást.

Lakatos Márk beszél a gyógynövényekről

Ez alatt a három nap alatt rengeteget tanultam, nagyszerű embereket ismertem meg, akikkel nagyon jó hangulatban telt az idő. Szerencsére az időjárás is kellemes volt. Márk szakmai tudása, előadásmódja nagyban hozzájárult, hogy ezen a gyógynövénytúrán még nagyobb kedvet kapjak a gyógynövények megismeréséhez.

Így magánemberként mondhatom, aki nyitott az ilyen kalandokra és szeret kirándulni, közben még ismereteit is bővíteni, legalább egyszer nevezzen be egy ilyen túrára.