Visszatérő vendégek gyógynövénytúránkon

Ismerjenek meg egy mosolygós párost a bükkszentkereszti túrákról! Bálint Anna és édesanyja, Papp Zsuzsanna többször járt már Gyuri bácsi gyógynövénytúráján, és évek óta már a mindennapjaikba is beépítették a gyógynövények ismeretét, használatát.

 Bálint Anna és édesanyja

Kérlek, meséljetek dióhéjban magatokról!

Anna: Gyerekkorunk óta szeretjük a természetet, anyukám Budán a Széchenyi-hegy tetején nőtt fel, én Veszprémben. Kiskoromban sokat kirándultunk és gombásztunk a Bakonyban. Nyaranta balatoni nyaralónkban az éjszakákat a szabad ég alatt töltöttük, mellette rengeteget sátraztunk és vadkempingeztünk. Már általános iskola végén turistaútfestő és vándortáborba jártam. 15 éve költöztem a párom után Balatonfüredre, ahova a családom is követett. Vállalkozásunkban klinikai vizsgálatok adatgyűjtését és az adatok biostatisztikai kiértékelését végezzük, szerencsére mostanában egyre többször találkozunk gyógynövény hatóanyagú vizsgálatokkal.

Mióta jártok Bükkszentkeresztre? Van-e kedvenc helyetek a faluban?

Zsuzsa: Évek óta járok a Bükkbe, mely az egyik kedvenc kirándulóhelyem Magyarországon, mindhárom fiú unokámnak megmutattam már. Bükkszentkeresztet kifejezetten Gyuri bácsi miatt kerestük fel, annyi szépet mesélt róla, és tényleg első pillanatban magával ragadott minket. Első évben öt napot töltöttünk ott, így a háromnapos gyógynövénytúra előtt két napunk volt megismerni a környéket, és bizony kevés volt ez az idő. Nagyon örültem, hogy Annának én is mutathatok valami újat, mivel az elmúlt években ő vitt magával csodás helyekre túrázni. Ebben az évben még novemberben visszatértünk, hogy a környéket anyukámnak is megmutassuk. A tavalyi évben már egy hétre tértünk vissza Annával a gyönyörű fekvésű faluba. Sokat barangoltunk és ámulatba ejtett minket a környék gyógynövény gazdagsága, a völgyek, hegygerincek és a Boldogasszony köve.

Anna, te mesélted, hogy rengeteget utazol, sok egzotikus helyen dolgoztál túravezetőként. Mi vonz téged mégis ide, egy 1200 fős nyugodt, eldugott településre?

Anna: Megérett bennem valami, ami arra ösztönzött, hogy hazataláljak. Szerencsés vagyok, mert 15 évig tényleg túravezetőként is dolgozhattam, és mellette is sokat utaztam: megismerve gyönyörű tájakat, kultúrákat, embereket és állatokat, nem beszélve a különleges növényvilágról. Bükkszentkeresztre Gyuri bácsi vonzott: tanulni tőle, hallgatni őt és erőt meríteni általa, megismerni azt a falut és környékét, amiről előadásaiban sokat mesél. Vonzott az is, hogy anyukámmal mindenkitől távol kettesben legyünk, és vonzott a Bükk maga, amiről annyit hallottam régi túravezető társaimtól, akik ott élnek.

Bükkszentkereszti táj

A hétköznapokban milyen a kapcsolatotok a természettel?

Zsuzsa: Kis kertemben sokat kertészkedem, nagyon szeretem a virágokat, közel lakom a Kolosa-völgyhöz, így ez az egyik állandó gyűjtő- és kirándulóhelyünk, a Tihanyi félsziget a másik kedvencünk. Anyukámmal – aki Gyuri bácsival egyidős – és Annával sokszor úttalan utakon fedezzük fel a környéket, hegyet mászunk és lessük a növényeket. Most bújtak ki a hóvirágok, és már rügyezik a som is. A természet ereje minden alkalommal feltölt bennünket.

Gyuri bácsiról hol hallottatok, és mi fogott meg benne?

Anna: Egy veszprémi előadáson láttam és hallgattam először Gyuri bácsit 2012-ben. A hatalmas termet teljesen kitöltötte jelenléte, nagyszerű előadást tartott az emberi test teljességére kitérve. Megragadó volt szellemi tudása, frissessége és testi egészsége. Másnaptól fogyasztok azóta is folyamatosan gyógynövényteákat. Két év múlva ismét Veszprémbe látogatott, előadására anyukámat és nagymamámat is magammal vittem.

Zsuzsa: Rögtön szívünkbe zártuk a sok értékes tanácsot, azóta is isszuk a bükki teákat. Édesanyámra is nagy hatással volt Gyuri bácsi, a teák használata mellett folyamatosan elhagyta minden orvosságát, kitűnő egészségnek örvend. A gyógynövények ismeretét nagyon fontosnak találjuk, amit nem elég korán elkezdeni, hiszen egészségünk megőrzésében nagyon nagy szerepük van. Ezt a gondolatot Gyuri bácsinak köszönhetjük.

Milyenek voltak a túravezetők?

Anna: Márkot ismertük meg első évben: igazi tanár, aki oly nagy szeretettel osztja meg hatalmas tudását és tapasztalatát, a terepen is minden mozzanatában látszik a növények szeretete. A tavalyi évben volt szerencsénk Attilához és Ádámhoz, kedvesek, türelmesek és nagyon jól ismerik a környéket. Sokat tanultunk mindnyájuktól.

Lakatos Márk a túrázókkal

Az elmélet és gyakorlat aránya szerintetek megfelelő a túrán?

Zsuzsa: Igen, nagyon jól felépített és összetett három napról van szó. Minden nap van terepi gyakorlat és elméleti rész, ami nagyon gazdag anyag. Az órákon tanultak a gyógynövénykertben formálódnak tovább. Ez a kert páratlan, gyönyörűen rendszerezett és egyszerre van jelen benne minden. A túravezetők pedig kimeríthetetlen erővel mutatják be a kert összes növényét. A környék kisebb-nagyobb túráin megismerhetjük az épp termő gyógynövényeket. Első évben egy nagy eső miatt a nagy túránk elmaradt, viszont helyette bepillantást nyertünk a kisüzembe és a feldolgozás rejtelmeibe, aminek nagyon örültünk.

Gyógynövénykert

Mi volt a tavalyi túra legszebb pillanata?

Zsuzsa: Első évben a legszebb pillanat az volt, mikor hazatérve, az első tihanyi túránkon és Annáék szőlőterületén majdnem minden növényt megismertünk.  A második túrán ugyanez az élmény a gyógynövénykertben lepett meg bennünket, és különös varázsa volt a bükkfáknak is. Talán másodjára könnyebb volt több mindent egyszerre érzékelni.

Melyek a legkedvesebb gyógynövényeitek és miért?

Anna: Nehéz erre választ adni, én mindegyik növényt szeretem, máskor teremnek, más a formájuk, színük, illatuk, rezgésük. A kertemben van egy nagyobb galagonyafa, különösen szép, amikor virágba borul, de szeretjük a kék vagy lila virágú gyógynövényeket, a vörös bogyókat, a fagyöngyöt és az apró fehér cickafarkat is.

Ti magatok is szoktatok gyógynövényeket gyűjteni?

Zsuzsa: A citromfüvet a saját kertemből frissen szedjük, a közeli völgyben felfedeztünk nagyobb területen fürtös mentát, és szerencsére Annáéknál is sok minden megterem. Egyelőre üres rekeszekben szárítjuk a gyógynövényeket, majd kesztyűben aprítjuk. Terveink között szerepel, hogy idén egy szárító szekrényt is készítsünk. A természetbe pedig mindig metszőollóval és papírzacskóval indulunk. A gyógynövények mellett ehető vadnövényeket is gyűjtünk és ismét elkezdtünk gombászni.

Milyen módon használjátok fel a gyógynövényeket?

Anna: Reggel az első dolgunk, hogy vizet melegítünk, és az első pohár langyos víz után isszuk az első gyógynövényteát. Minden nap készül diófalevél tea, mellyel a szemünket mosogatjuk. Ételeket is készítünk gyógynövényekkel, télen petrezselyem helyett mindenbe csalánt teszünk, a kenyérbe is belesütjük, kakukkfüvet, zsályát, citromfüvet és mentát is szívesen használunk a konyhában. Kozmetikumokban is megjelennek, legutóbb diófalevél főzetből készítettünk szappant, de hajmosásnál is használjuk, anyukám kamillateával öblíti a haját, én diófalevél főzettel. Krémekben is használjuk a gyógynövényeket, és Gyuri bácsi több receptjét is kipróbáltuk már, készült zsályás almaecet, és áfonya alkoholos kivonata is, az idei évre is sok a tervünk, a lósóska magját pedig hasmenés ellen próbáltuk ki. A kertben a növényi áztatmányokat és a zsurlóteát használjuk.

Az életetek más területén is jellemző rátok ez a tudatosság?

Zsuzsa és Anna: Körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdtünk tudatosabban étkezni, az orvosságokat elhagyni. Gyuri bácsi is elindított minket egy úton, mellette pedig egyre nagyobb teret nyer életünkben a természetgyógyászat és a magyar hagyományokat követve a népi gyógyászat. Vegetáriánusok vagyunk, a tiszta étel fontos számunka, a zöldségeket télidőben biokertészetből rendeljük, nyaranta pedig amit tudunk, megtermelünk magunknak. Szerencsére sok gyümölcsfa vesz körül minket, így van mit enni és feldolgozni. Az élet minden területén törekszünk az egyszerűségre és tisztaságra, igyekszünk a természettől tanulni, általa gyógyulni.