Herbamix válogatás

Kapható a Györgytea webáruházban

Herbamix válogatás

Gyuri bácsi nyolc kedvenc gyógynövényét megtalálhatja egy szép, ízléses kartondobozban, gyógynövénygrafikákkal illusztrált kis csomagokba rejtve.

A gyógynövények nagy többsége nem való dísznövénynek. Virágaik aprók, termetük általában kicsi, leveleik sem túl díszesek.

Összevágva, szárítva alig lehet őket egymástól megkülönböztetni. Mégis, a virágok, mint a bodza, a termések, mint a csipkebogyó, szemet gyönyörködtető színekkel és finom illatukkal nyújtanak kellemes élményt.

Ha pedig csinos dobozokba tesszük őket, jólesik kézbe venni, megtapintani, beszívni illatukat.

Elkészítése

1 csapott evőkanálnyi gyógynövényt 2,5 dl vízzel leforrázunk. Lefedve 15 percig állni hagyjuk, majd frissen fogyasztjuk.

A csipkebogyóhús kivétel, azt hideg vízben áztatjuk 5-6 órán keresztül.

A válogatás annak alapján készült, hogy Gyuri bácsi melyik növényeket tartja rendkívül fontosnak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében.

A csipkebogyó rendkívül fontos C-vitamin forrás, immunerősítő, roboráló hatású, sőt, az ereket is védi. Hideg vízben áztatva kell elkészíteni, mert a forró víz elbontja a C-vitamint.

A bodzavirág a náthát, a meghűlést segít kivédeni. Kiváló izzasztó, köhögés- és lázcsillapító hatása van. Vizelethajtó, vértisztító, emésztésjavító gyógynövény, ami enyhe hashajtó tulajdonsággal is rendelkezik. Egyébként az egyik legfinomabb ízű gyógyteánk.

A szurokfüvet köhögéscsillapításra, toroköblögetésre használjuk.

A teák között van Gyuri bácsi egyik nagy kedvence, a fürtös menta, ami egyike azon kevés mentáknak, mely a Bükkben vadon terem. Baktériumölő, légúttisztító, emésztésjavító és nyugtató hatású mentaféle. Meghűléses betegségek, gyomorbántalmak esetén ajánljuk.

Az apróbojtorján köhögésre, légúti megbetegedésekre kiváló. Gyomor-, és epebántalmakra is hatásos. Kellemes ízű üdítőital készülhet belőle.

Az erdei szederlevélből szintén nagyon jóízű élvezeti teát nyerhetünk. Tonizáló, vértisztító, immunrendszer erősítő. Köszvényre is hatásos. Jótékony hatással van az anyagcserére, cukorbetegeknek is ajánljuk.

A galagonya a szívünk védője, az ereket és a szív izmait rugalmasan tartja. Segít elkerülni a komoly szívbetegségeket, szabályozza a szívritmust, szívidegnyugtató.

A mezei kakukkfű nagyszerű fertőtlenítő hatású gyógynövény. Emésztési bántalmak és étvágytalanság ellen is ajánljuk. Védi az immunrendszerünket, csökkenti a köhögést. Gyermekek fürdővizébe is tehető az immunrendszer erősítésére, a gyerekek pedig (2 éves kor felett) pedig már a teáját is ihatják hígítva.

Ez a különleges gyógynövénytár minden háztartás hasznos darabja lehet.

 

Fotó: Farkas Vivien 

Összetevők

csipkebogyó hús (50 g), galagonya virágzó ágvég (30 g), bodzavirág (25 g), szurokfű (25 g), fürtös menta (20 g), apróbojtorján (20 g),  mezei kakukkfű (20 g), erdei szederlevél (15 g)

Galéria