Levendula textilzsák

Kapható a Györgytea webáruházban

Levendula textilzsák
Levendula textilzsák szett

Mindenki ismeri a lila virágú, illatos levendulát, melyet nemcsak a fürdőben, a gyógyászatban, hanem a konyhában, vagy dekorációként az egész lakásban is használunk. Június-július a levendulaszüret ideje, ilyenkor az egész országban lilába borulnak a levendulamezők. Mi pedig levendulacsokrokkal díszíthetjük a lakásunkat, levendulaszörpöt főzhetünk, levendulás kekszet süthetünk, vagy éppen levendulazsákot tehetünk a szekrénybe a molyok ellen.Hazánkban a valódi (francia) levendula (Lavandula angustifolia) termesztése terjedt el, mert jobban bírja a fagyot. A hibrid (angol) levendula (Lavandula x intermedia) nem olyan illatos, és fagyérzékeny. A francia levendula virága sötétlila, illata erős, levelei is sötétek.  Ma már csak luxusparfümök előállításához és terápiás célokra használják, az olcsóbb kozmetikai készítményekben a hibrid levendula illóolaja található.

Gyuri bácsi gyógynövénykertjében mindkét levendulával megismerkedhetnek látogatóink. Kora tavasszal, a téli fagyok után a növény halottnak hitt ágai egyszer csak elkezdenek friss leveleket hajtani, melyek eleinte szinte kékes színűek. A virágok nyár közepén jelennek meg. Akkor kell őket levágni, mikor félig nyitott állapotban vannak, június-július környékén, mert olyankor a legintenzívebb az illatuk, olyankor van bennük a legtöbb illóolaj. A szárról a teljes száradás után fosztjuk le a virágokat, melyeket aztán alvópárnában, szekrények illatosítására és a molyok távol tartására használhatunk. Házilag is készíthetünk illatpárnát vagy zacskót tüllből, színes szalaggal átkötve. Ha nincs időnk vagy tehetségünk ehhez, egy régi harisnya szára is megteszi: térdnél elvágjuk, megtöltjük levendulavirágokkal, utána csomót kötünk rá.

Gyuri bácsi levendulazsákjai vidám színekben pompáznak, hogy kedvünk legyen vele díszíteni a lakást, a szekrényeket, vagy illatosítani a fiókban a fehérneműt. Ezek a párnácskák távol tartják a molyokat, derűs, friss illattal árasztják el a lakást. Ha a levendulazsákot a párnánk mellé tesszük, nyugodt álmunk lesz, hiszen a levendula illóolaját egész éjjel érezni fogjuk.

A levendula gyógyító hatása a virágban van. Forrázva keserű, ezért kis mennyiségben, más, nyugtató gyógynövényekkel együtt ajánljuk. Mindössze egy csipetnyit tegyenek egy adag komló, citromfű, galagonya vagy orbáncfű teafűhöz. Ezt a teát este igyák meg nyugtató, altató hatása miatt. Az ideges szívdobogást, a migrént, a szédülést, a melankóliát is csökkenti, és enyhe vízhajtó hatása is van. Alvászavarok, idegesség, ideges gyomor- és bélpanaszok esetén feltétlenül ajánlott. Epehajtó, epeműködést szabályozó hatása is van. Inhalálásra légúti gyulladások, hörgőgyulladás esetén használhatjuk.

Illóolaja külsőleg zúzódások, fájó ízületek bedörzsöléses kezelésére kiváló. Fürdővízbe cseppentve a csúzt, a reumát is enyhíti. Antibakteriális hatása sebek, megégett, gyulladt bőr, rovarcsípés kezelésére teszi alkalmassá. Viszont fontos tudni, hogy túlzott mennyiségben fogyasztva (több, mint napi egy csésze tea vagy 5 csepp illóolaj) szédülést, émelygést, fejfájást, hányást okozhat.

Még számtalan felhasználási területe van. Háziállatok szőrét dörzsöljük be levendula virágokkal: távol tartja a bolhákat. A vasaláshoz levendulaillatú vizet készíthetünk: 5 liter vízben áztatunk 10 evőkanálnyi levendula virágot 8 napon keresztül. Utána palackokba szűrve tároljuk.

Finom ételek, italok, sütemények is készülnek levendulával. Magyarországon talán még szokatlan ez a felhasználási módja, de más országokban szívesen eszik-isszák a levendulát.

Kapcsolódó videó: Gyuri bácsi a FEM3 Café műsorában beszélt a levendula felhasználási módjairól.

Kapcsolódó cikk: Főzzünk gyógynövényekkel! (Benne egy levendulás keksz recepttel.)