Fürtös menta

Kapható a Györgytea webáruházban

Fürtös menta tea

Fürtös menta
(Mentha longifolia)

Termesztett változataival ellentétben ez a mentafajta vadon is megterem: a Bükk hegységben is jelentős mennyiség található belőle, Gyuri bácsi egyik kedvenc gyógynövénye. Illata nem vetekszik a többi mentáéval, viszont élénkítő aromáját nagyon sokan kedvelik, így üdítő italként, frissítőként is érdemes teáját fogyasztanunk.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Felhasználása belsőleg

A különböző mentafajokat tradicionálisan számos indikációval, de főleg epe-és bélpanaszok, megfázásos tünetek kezelésére használták. (Szendrei-Csupor: Gyógynövénytár)

Felhasználása külsőleg

Inhalálásra használhatjuk orrdugulásnál, hörgőgyulladásnál. Borogathatunk vele zúzódásokat és kisebb sebeket.

Ellenjavallat

A terhesség utolsó harmadában kerüljék a használatát, mert idő előtt elindíthatja a szülést!

Galéria

A mentáknak számtalan faja van, mintegy 150 különböző mentafélét ismer a botanika. Ráadásul a fajták nagy hajlandóságot mutatnak a kereszteződésre, így mindig új fajok alakulnak ki, melyeket sokszor nehéz megkülönböztetni. Egyik fajtája a Nepeta pannonica, azaz a magyar menta, melyet macskamenta néven ismerünk, és amely a monda szerint táltosaink itala volt. A borsmenta az egyik feltételezés szerint a Távol-Keleten, mások szerint Angliában jött létre, és onnan terjedt el kultúrnövényként. A fodormenta természetes előfordulása sem ismert. A fürtös menta Eurázsiában, a Mediterráneumban honos, hazánkban gyakori előfordulású növény. A mentafajok az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartoznak. Évelő, lágy szárú növények. Száraik négyélűek, virágzatuk összetett füzér. Virágaik lilás árnyalatúak. A borsmenta szára elérheti a 100 cm-t. A fajták szára lehet zöld (f. pallescens) vagy lilás árnyalatú (f. rubescens). A levéllemez 3-8 cm hosszú, 1,5-2,5 cm széles, tojásdad vagy lándzsás alakú, csipkés vagy fűrészes szélű, színén és fonákján mirigyszőrözött. A levélnyél kb. 1 cm hosszú. A fodormenta szára 50-80 cm magas, nem színeződik. Levelei keresztben átellenesek, fodrosak, fűrészes szélűek, hosszúkás-tojásdad alakúak. A fürtös menta hazánkban vadon is előfordul. Szára 40-100 cm magas, molyhos. Levelei felül szőrösek, zöldek, a fonákon molyhosak, tojásdadok, fűrészes szélűek. Júliustól szeptemberig virágzik.

A fürtös menta föld feletti, maximum 40 cm-es virágos hajtását (Menthae longifoliae herbateljes virágzásban gyűjtjük.

Illóolajat, flavonoidot tartalmaz. Illóolajában a mentol és a karvon is megtalálható. Kb. 5 kg friss levélből, 4 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot. A mentafélék drogjából forrázatot készítünk.

A mentafajok közül a legismertebbek a borsmenta és a fodormenta, melyeket Magyarországon termesztésből nyernek, ezzel szemben a fürtös menta vadon is megterem. Latin neve (Mentha longifolia) azt jelenti, hosszúlevelű menta. Kevésbé jó hangzású neve a lómenta. Ez a mentafajta bőven terem a Bükk árnyas völgyeiben, ahol szinte embermagasságúra nő a háborítatlan természetben.