Kisvirágú füzike

Kapható a Györgytea webáruházban

Kisvirágú füzike tea

Kisvirágú füzike
(Epilobium parviflorum)

Gyógyhatásai

Antioxidáns, immunerősítő, vízhajtó, hangulatjavító. Rendszeres használatával elkerülhető a prosztata megnagyobbodás. Csökkenti az éjszakai vizelések számát, lehetővé téve a nyugodt pihenést. Az ürített vizelet mennyiségét is növeli.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt hólyaggyulladás, hólyagműködési elégtelenség esetén is kiválóan használható, nőknek is ajánlott ezekre a problémákra.

Folyamatosan fogyasztható, hozzászokni nem lehet. Ismert káros mellékhatása nincs.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt. Leszűrés előtt a tea tetején kialakult színes hártyát, melyben sok hasznos hatóanyag van, egy kiskanállal leszedjük és megisszuk, vagy leisszuk a tea tetejéről, és csak ezután szűrjük le az egész teát.

Felhasználása belsőleg

Negyven éves kortól minden férfinak ajánlott inni hetente egy csészével. Későbbi használata attól függ, hogy milyen gyakori az éjszakai vizelési inger. Ha kétszer kell felkelni éjszaka, elég három naponta egy csésze füzike teát inni reggel éhgyomorra, ízesítés nélkül. A kettőnél többszöri éjszakai vizelési ingernél már naponta egy csésze teát kell inni belőle. Napi egy csészével korlátlan ideig iható.

Prosztata védőital: egyenlő arányban veszünk kisvirágú füzike, vadárvácska, mezei kakukkfű, csalánlevél és gyermekláncfű gyökér gyógynövényeket. Összekeverjük, egy csapott evőkanálnyit leöntünk 2,5 dl forró vízzel, 25 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta 2-3 csészével iszunk a nap folyamán elkortyolva a prosztata gyulladása esetén. Súlyosabb esetben 1-2 hónapig folytatjuk a kúrát.

Ez a forrázat tisztítja a vesét és csökkenti a prosztata és a hólyag krónikus gyulladását.

Ellenjavallat

Gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott.

Galéria

A ligetszépe félék (Onagraceae) családjába tartozó, kis termetű, vékonyka szárú, molyhos levelű növény. Dél-Ázsiában, Észak-Afrikában őshonos, hazánkban vadon is előfordul. Nedves réteken megtalálható egész Magyarország területén. Évelő, lágy szárú, akár 80 cm-es magasságot is elérhet. Az alsó és középső levelei átellenesek, a felső levelek váltakozó állásúak, lándzsásak vagy hosszúkás tojásdadok. Virágai a levelek hónaljából fejlődnek, június-júliusban nyílnak, a hajtás felső részén, laza fürtvirágzatot alkotnak. Az apró virágok szirma élénkbíbor vagy halványrózsaszín. A termése tok, a magok körte alakúak, szőrösek, 1 mm hosszúak.

A teljes virágzásban, júliustól szeptemberig gyűjtjük föld felett hajtása (Epilobii herba). Több rokon, könnyen összetéveszthető faja ismert, amelyek között gyakoriak a kereszteződések, emiatt gyűjtése körültekintést igényel. Helyenként termesztik. 4 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

Hatóanyagai flavonoidok, szterolok és polifenolok.

Az amerikai ősindiánok borogatásként használták égési sebekre. A XIX. századból van feljegyzés arról, hogy az északi országokban a friss növényből készült teát hasmenésre használták. Kamcsatkában kábító sört főznek a légyölő galóca és a kisvirágú füzike keverékéből. Oroszországban fekete tea helyett isszák gyógyteáját, ínségesebb időkben pedig párolva eszik zsenge hajtását.

Legújabb tudományos eredmények szerint béta szitoszterol hatóanyaga miatt megelőzhető vele a prosztata rák kialakulása.