Mezei katáng

Kapható a Györgytea webáruházban

Mezei katáng tea

Mezei katáng
(Cichorium intybus)

Gyógyhatásai

Gyógyhatása a virágnak, a levélnek és a gyökérnek egyaránt van. A gyökér igen sok inulint tartalmaz, emiatt hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, a diabétesz során fellépő szomjúságérzetet és a izzadást, valamint csökkenti a nagymértékű vizeletürítést. Ez az oka, hogy a cukorbetegek által jól ismert Diabess-Györgytea egyik alkotóeleme.

Reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is használjuk a teáját. A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágygerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik alkotóeleme. Kisebb méretű epekő oldására is alkalmas lehet.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízben 2-3 percig főzzön, majd szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Felhasználása belsőleg

Gyógyteát 2-3 perces főzéssel készítünk belőle. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyassza. A máj és az epehólyag működésének elősegítésére kúraszerűen alkalmazzuk. Egy hétig minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze teát belőle. A második héten minden másnap, a harmadik héten háromnaponként igyunk belőle reggel egy csésze teát. Ezt a kúrát egy évben kétszer elegendő elvégezni.

Vízhajtásra reggel kell egy csésze teát meginni két-három napig. A lép tisztítására egy héten két alkalommal igyanak meg egy-egy csésze teát a nap bármely szakában. Étvágygerjesztésre napi két csésze teát javaslok, reggel és délben étkezés előtt. Fogyasztó teának egy rész mezei katáng, egy rész veronika, és egy fél rész fehér árvacsalán (virág, levél) keverékét javaslom. Este 3 dl vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzzük, pótoljuk az elfőtt vizet, és minden étkezés előtt egy decit megiszunk belőle. Minden nap kell inni, korlátlan ideig fogyasztható.

Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez) adható.

Epekő oldásnál óvatosan járjanak el, mert ha elindul a nagyobb epekő, azonnali műtétre van szükség. Napi fél adaggal kezdjék (csapott teáskanál teafű, 2,5 dl vízben főzni 2-3 percig, leszűrni, langyosan inni, különben igen keserű) egy hétig. Ha érzik, hogy jó, akkor igyanak teljes adagot (ugyanez csapott evőkanál teafűvel). Ha érzik, hogy igen-igen jó, akkor emelhetik napi 2, max. 3 csészére az adagot. Reggel igyák éhgyomorra az egyiket, főétkezés után a másikat.

Vigyázni kell az étkezéssel is: zsírban szegény ételek, napi 2 evőkanál lenmag megrágva, sok folyadékkal, nyers torma, céklalé, boróka bogyó/lekvár, szója. Tilos: nehezen emészthető ételek (bab, borsó) alkohol, kávé, erős fűszerek.

Hashajtó szirup: félliternyi nyers levet préselünk friss növényből, hozzáadunk fél kg cukrot. Forralás nélkül melegítjük lassú tűzön, míg szirup sűrűségűre nem válik. Napi 2-4 teáskanállal iszunk belőle reggel éhgyomorra. Gyermekeknek is adható.

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás alatt nem ajánlott.

Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből

Galéria

A mezei katáng Eurázsiában, a Mediterráneumban honos, hazánkban gyakori előfordulású évelő növény. A fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Függőleges rövid gyöktörzse orsógyökérben folytatódik. Elágazó szára 50-150 cm magas. Tőlevelei kacúrosak, öblösen hasogatottak, olykor majdnem ép szélűek. Szárlevelei tojásdadok vagy lándzsásak, alapi részükön gyakran szélesedők. A virágok egyenként vagy kettesével nyílnak, a felső levelek hónaljából fejlődnek, színük kék, ritkábban fehér vagy rózsaszínű. A növény tejnedvet tartalmaz.Egyik kultúrváltozatát (cultivar. sativum) gyökeréért termesztik, a pótkávé nyersanyagát adja. A levélcikória (cultivar. sativum) és az endivia (Cichorium endivia L.) salátaként termesztett növény.

Virágzáskor, júliustól szeptemberig gyűjtjük a hajtás felső, maximum 40 cm-es részét, hozzá a tőleveleket is (Cichorii herba). Késő ősszel gyűjtjük gyökereit (Cichorii radix). A föld feletti elszáradt részei (kóró) jól jelzik a növény helyét.3 kg gyökérből, 6 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

A föld feletti részek többek között szeszkviterpén laktonokat, cikóriasavat, flavonoidokat, a gyökér főként inulint tartalmaz.

Már az egyiptomi Ebers-tekercsek is említik a katángot, mint gyógynövényt. Dioszkoridész gyomorerősítésre ajánlotta. Plinius frissítő hatásúnak, Szent Hildegard emésztésjavítónak tudta. A régiek mind egyetértettek abban, hogy étvágyjavító, emésztést könnyítő, epehajtó, vízhajtó és tisztító hatása van – és ezek miatt használjuk ezt a növényt a mai napig is.