Természetes gyógymódok a babavárástól óvodáskorig

Kapható a Györgytea webáruházban

Természetes gyógymódok a babavárástól óvodáskorig

Sokan úgy ismerik Lopes-Szabó Zsuzsát, mint Gyuri bácsi, a bükki füvesember lányát, okleveles fitoterapuetát és természetgyógyászt, a Györgytea Kft. ügyvezetőjét. Sokan azt is tudják, hogy két leánygyermek anyukája és háromszoros nagymama. Édesapja, Gyuri bácsi jóvoltából már gyerekkorában tudta, melyik gyógynövényt mire kell használni. A gyógynövényeket Zsuzsa gyerekei is naponta használják, használták a terhesség alatt és a baba körüli teendők során, s immár az unokái is fogyasztanak gyógyteákat. A könyvben leírtak tehát a hagyományon túl személyes tapasztalatokat és meggyőződést is tükröznek.

Mivel Gyuri bácsinak mindig is szívügye volt a babavárás, melyhez egy Babaváró csomagot is kidolgozott, Zsuzsa úgy érezte, ezt a küldetést tovább kell folytatnia és még részletesebben, még mélyebben ki kell bontania ezt a fontos témát. Személyes és online tanácsadások során is több száz kérdést kapott azzal kapcsolatban, milyen gyógynövényt szabad innia a kismamának, milyen természetes megoldások léteznek, melyek megkönnyíthetik a szülést, mely gyógynövények járulhatnak hozzá az anyatejes táplálás sikeréhez. Arra is igyekszik tanácsokkal szolgálni, hogy a csecsemő és a kisgyerek ellátásába milyen gyógynövények vonhatók be.

Mi ihlette Zsuzsát a könyv megírására?

„Kedves levelet kaptam néhány éve. Egy fiatal anyuka írta, hogy szívesen venne olyan gyógynövényes tanácsokat, amiket pici gyermeke ellátásában használhatna, de nemigen talál erre vonatkozó információt. Sokan vagyunk – írta –, akik már a várandósság alatt is szívesen folyamodtunk volna természetes módszerekhez, ha ismertük volna őket. A levél egy listával folytatódott: felsorolta a leggyakoribb problémákat, amikkel szembesül akár napi szinten (piros popsi) vagy betegség kapcsán. Nagyon megfogott a levél, befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy talán segíthetnék a kismamáknak – így vágtam neki az írásnak. Köszönöm Sz. Noéminak az ötletet, a bíztatást!”

 

„A gyógynövényekről sok könyv megjelent már, de kevés az olyan, amely arról szólna, hogy a terhesség és a szoptatás alatt milyen gyógyteák fogyaszthatók, használhatók biztonsággal, és hogy melyek adhatók közülük csecsemőknek, kisgyerekeknek” – írja Zsuzsa a könyv előszavában. „Mélységes meggyőződésem, hogy az élet értelmét a gyerekeink adják. A gyógynövények és a természetes eljárások tudója és híve vagyok, és bár világjárta mivoltomból kifolyólag (is) modern, tájékozott embernek tartom magam, ezeket az ősi módszereket szívesen használom, és jó szívvel ajánlom őket mindenkinek.”

Kinek szól ez a könyv?

Azoknak a nőknek, akik készülnek az anyaságra, és azoknak a szülőknek, akiknek csecsemőjük, kicsi gyerekük van. Azoknak, akik szeretnének minél több olyan módszert alkalmazni a természet adta tárházból, amellyel megóvhatják a maguk vagy kisbabájuk egészségét, és meggyorsítják a betegségből való gyógyulást.
„A mai világban a kismama és a fiatal anyuka szívesen használja a természet adta megoldásokat, amennyiben azokkal kezelhető egy kezdődő kisebb betegség, és akkor is, ha segítségükkel meggyorsítható a gyógyulás. Ráadásul a kismama bizonyos gyógyszereket nem szedhet, ezek egy része szintén kiváltható gyógynövényekkel.” A könyv segítséget nyújthat azoknak, akik fogékonyak a természetes gyógymódok iránt, és szívesen fordulnak a hagyományos gyógyászat kipróbált és bevált módszereihez.
Zsuzsa olyan megoldásokat gyűjtött össze, amelyekhez a hosszú évek óta fennálló tapasztalatok alapján kockázat nélkül folyamodhatunk. Gyerekekkel kapcsolatban hatéves korig találnak gyógynövényes tanácsokat.

A gyógynövényes praktikákon túl

Zsuzsa törekedett arra, hogy egy mindent átfogó könyvet írjon a témával kapcsolatban. Ezért más területekről is felkért szakembereket, hogy osszák meg tapasztalataikat. Az orvosi vonatkozású részletek áttekintését dr. Vértesi Gabriella gyermekorvos, immunológus és haematológus végezte.
A terhesség alatti és a csecsemő-kisgyermekkori táplálkozási tudnivalókat külön fejezetek foglalják össze, ezeket Szabó Richárd dietetikus tolmácsolásában ismerhet meg az olvasó.

A könyvben többek között az alábbi témákkal kapcsolatban talál hasznos tudnivalókat:

 • A legszebb 9 hónap gyógynövényei
 • Mit egyen a kismama?
 • Gyakoribb táplálkozási nehézségek a várandósság alatt
 • Életmódbeli változások
 • A szoptatás alatti étrend
 • Gyógynövények szoptatás idején
 • Csecsemőtáplálkozási tanácsok
 • Csecsemőkori problémák és lehetséges kezelésük gyógynövényekkel
 • Kisgyermekkor – az immunrendszer fejlődése
 • Gyógyteák kisgyermekkorban
 • Kisgyermekkori gyakoribb betegségek kezelése gyógyteákkal
 • Fertőző gyermekbetegségek és gyógynövények
 • Gyógynövénypatika

A könyv megvásárolható a Györgytea webáruházban és a Györgytea mintaboltokban.