Gyuri bácsi gyógynövénykertje

A kert története

Gyuri bácsi első gyógynövénykertje Bükkszentkereszt határában az ezredfordulón jött létre abból a célból, hogy megőrizze a lassan feledésbe merülő népi gyógyászat növényeit. Az országszerte ismert kertben, melyet évente több ezer látogató keres fel napjainkban is, hasznos és érdekes oktató-nevelő munka folyik. A hárslevelet formázó, új kert 2020-ban nyitotta meg kapuit.

A kert kialakítása

A kert éltető alapeleme a növény, ezért választottuk alapstruktúrájának egy hárslevél szív alakú rajzolatát. A hárs egyrészt a szeretet fája és szimbóluma, másrészt fontos gyógynövényünk is. Az ösvények és utak a hárslevél erezetének mintáit és szélét formázzák.

2

A jellegzetes bükki parasztházak hangulatát idézi a fogadóépület, amiben a recepció, a Györgytea mintabolt és a mosdók találhatók. A mintaboltban minden Györgytea termék megvásárolható.

3

Innen egy levendulákból formázott labirintus vezet a gyógynövénykertbe.

4

A kert közepén egy filagória áll. Ez egy pihenőtér és egyben az előadások, a beszélgetések tere is.

5

A gyógynövényekkel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, ezért a kert északi végében kialakítottunk egy teret kifejezetten a gyermekek számára.

6

Itt egy oktatótér van, amiben a kicsik méretéhez igazodó magaságyások között, kanyargós utakkal szabdalt területen szaladgálhatnak a gyerekek és közelről szemlélhetik, szagolhatják vagy ízlelhetik meg a gyógynövényeket.

7

A gyerekek számára a kert egyik sarkában egy iparművészek által tervezett, kicsi játszótér is helyet kapott, a környezetbe illő fából készült játékokkal.

A kert növényei

A kertet sövények, fák és cserjék védik, veszik körbe, élőhelyet biztosítva a madaraknak, apró állatoknak. A hársfalevél alakú ágyásokban pedig a legismertebb gyógynövények kaptak helyet. A kertben közel 150 féle növény, összesen több mint 21.000 példány található.

A gyógynövénykertről a képeket Orliczki Attila és Koncz János készítette.