2025.04.16.
„A gyógynövények szeretete családi örökség” – Interjú Kádár Zsófival, a Györgytea projektvezető-fejlesztőjével
A Györgytea neve évtizedek óta egyet jelent a minőségi gyógynövény-feldolgozással, a természetes gyógymódok iránti elkötelezettséggel. A legendás bükki füvesember, Szabó György – sokak számára csak Gyuri bácsi – öröksége ma is eleven része a vállalkozásnak. Kádár Zsófi, Gyuri bácsi unokája, a cég projektvezetője és termékfejlesztője az új kapszulacsalád megjelenése kapcsán mesélt nekünk arról, hogyan ötvözik a családi hagyományokat a modern technológiával, és milyen izgalmas fejlesztéseken dolgoznak manapság.
A Györgytea nemrég új termékcsaláddal jelent meg a piacon. Miről van szó pontosan?
Igen, nagy örömünkre szolgál, hogy most már gyógynövényes kapszulákkal is tudjuk segíteni a vásárlóinkat. Ezekben a termékekben nemcsak a gyógynövények hatóanyagai jelennek meg, hanem hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok is, amelyek együttesen támogatják az adott egészségügyi problémák kezelését. A fejlesztésünk során természetesen most is nagyapám szemlélete volt a mérvadó.
Hogyan jelenik meg Gyuri bácsi öröksége a mindennapi munkában?
Nagyapám tudása és tapasztalata az alap, amire mindent építünk. Szerencsések vagyunk, mert ő nem tartotta magában a tudását – mindenkinek, aki a feldolgozásban részt vett, lehetősége volt kérdezni tőle, tanulni tőle, dolgozni vele. Közös növénygyűjtő utakra mentünk, megmutatta, mit merre találunk. Minden beszállítást ellenőrzött, gyakran a száradó növényeket is átnézte a padlásokon, és mindig kérhettünk tőle tanácsot.
Mennyiben változott a gyógynövények feldolgozása az évek során?
A folyamat alapjai valójában nem változtak: a legjobb időszakbanbegyűjtjük a növényeket, aprítjuk, szárítjuk, majd rostáljuk és tároljuk őket. Ez ugyanaz a folyamat, amit nagyapám is követett, amikor még egy-egy növényből csak 1-2 zsáknyira volt szüksége. Ma már persze ennél sokkal nagyobb mennyiségre van szükségünk, de az elv ugyanaz: tiszta helyről, tiszta növényt gyűjtünk.
Mi az, ami egyáltalán nem változott Gyuri bácsi ideje óta?
Számos módszert változatlanul őrzünk. Például a növényeket ma is zsákokban tároljuk, hűvös raktárban. A teákat a zacskókba kézzel adagoljuk, pontosan kimérve. Ezzel tulajdonképpen beiktatunk egy plusz ellenőrzési pontot, ami a minőség szempontjából nagyon fontos. A gyógynövénykivonatok növényei ugyanúgy alkoholban áznak, csak az áztató edény lett nagyobb.
És mi az, amiben a modern technológia segít?
A padlásokat, ahol régen a növények száradtak, felváltották a szárítógépek. A kivonatokat modern gép adagolja, a zacskókon a címkézés már géppel történik, ahogy a filteres teáinkat is gépek töltik és adagolják. Ezek a változások segítik és gyorsítják a munkát, de nem változtatják meg a lényeget. A krémjeink, kenőcseink persze kozmetikai laborban készülnek, hiszen a házi módszerek itt már nem felelnének meg a hatósági elvárásoknak.
Hogyan biztosítjátok, hogy a modern feldolgozási technológiák ne veszélyeztessék a gyógynövények hatóanyagait?
Erre rendkívül odafigyelünk. A raktárainkba csak olyan növények kerülhetnek be, amelyek magas minőségi elvárásoknak felelnek meg. A bekerüléskor ellenőrizzük a friss növényt. A szárítás után rostáljuk, ahol az apróbb szennyeződések – kavicsok, földdarabkák –kiesnek. A raktárban folyamatos a szúrópróbaszerű ellenőrzés, ahol például a molylepkéket tudjuk kiszűrni. Sok esetben a virágos növényeket, amelyeket kedvelnek a kártevők, fagyasztjuk, hogy a peték elpusztuljanak. Csomagolás előtt a növények fémdetektoron mennek át, majd a csomagolás során munkatársaink még egyszer ellenőrzik őket.
Gyuri bácsi tudása és receptjei mennyiben inspirálják az új termékek fejlesztését?
Minden új termék fejlesztésénél először a magyar növényeket vesszük elő, ezeket párosítjuk egyéb hatóanyagokkal. A gyógynövényes tudásunk alapját nagyapám tanításai, könyvei, a ránk maradt receptjei jelentik. Tulajdonképpen minden termékünk ezekre a hagyományokra épül, hiszen mindegyik gyógynövényalapú.
Mit gondolsz, ha nagyapád ma belépne az üzembe, mit szólna a gyártási folyamathoz?
Gyuri bácsi mindig végtelenül büszke volt arra, amit elkezdett, és arra is, ahogyan ez tovább fejlődött. A kis nyári konyhából először egy épület földszintje lett a feldolgozás helye, majd egy 1600 négyzetméteres, három csarnokos üzem. A befőttesüvegeket rozsdamentes acél tárolók váltották fel, a gyógynövénykivonatokat modern gép adagolja. A legtöbb fejlesztésünket még látta, és mindig örömmel ment megnézni, hogyan dolgozik az üzem. A tanácsait természetesen ma is megfogadnánk, de a szavai mindig ezek voltak: „Büszke vagyok rátok, jól csináljátok!”
Van olyan család, ahol a receptek, konyhai trükkök öröklődnek generációról generációra. Nálatok a gyógynövények szeretete az, ami családi örökség?
Igen, pontosan így van. A gyógynövények iránti szeretet és tisztelet a családunk szerves része lett. Nagyapám olyan alapokat teremtett, amelyekre biztonsággal építhetünk, és ez óriási felelősség is egyben. Amikor az új étrend-kiegészítőink fejlesztésén dolgoztunk, folyamatosan azt éreztem, hogy a nagypapám tudása vezet minket. Ez olyan erő, ami inspirál és egyben kötelez is bennünket arra, hogy a lehető legjobb minőséget nyújtsuk a vásárlóinknak.
Mit tanácsolnál azoknak, akik most ismerkednek a gyógynövények világával?
Először is, legyenek nyitottak és kíváncsiak. A természet hihetetlenül gazdag kincsestár, csak tudni kell, hogyan használjuk ezeket a kincseket. Kezdjék a legismertebb növényekkel, mint a kamilla vagy a csipkebogyó, és fokozatosan ismerkedjenek meg a többivel is. És ami talán a legfontosabb: mindig minőségi forrásból szerezzék be a gyógynövényeket, mert ez alapvetően befolyásolja a hatékonyságukat. Mi a Györgyteánál erre különösen odafigyelünk, és igyekszünk átadni azt a szemléletet is, amit Gyuri bácsitól tanultunk: tisztelet a természet és a növények iránt.