2024.07.08.
Aranyérmet kapott New Yorkban a Györgytea prémium extraszűz kézműves olívaolaja
Az olívaolajoknak is megvan a maguk Oscar-gálája. Ez a NYIOOC (New York International Olive Oil Competition), a világ legrangosabb nemzetközi olívaolaj- versenye, ahol az adott év termésének legjobbjait díjazza különböző kategóriákban a szigorú, magasan képzett szakmai zsűri. 2024-ben a Györgytea 4C Cobrançosa olívaolaja is aranyérmet kapott a New York-i versenyen!
A verseny, ahol a minőséget értékelik
Mitől kiváló egy extraszűz olívaolaj? Mi adja a valódi értékét? Mit jelent, amikor azt mondjuk egy olívaolajra, hogy jó minőségű? Hajlamosak vagyunk nyomban rávágni, hogy az ízvilág, az illat, az aroma, az összetétel, az alapanyag, a termőhely, a feldolgozás módja számít. Ez így is van, ezek a tulajdonságok adják össze az adott olívaolaj egyediségét.
De van még valami, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Az olívaolaj kiváló minőségének hátterében leginkább mégiscsak a termelői elszántság áll. Az a megszállott figyelem és szenvedély, szenvedély, ami csak az olívaolaj-termelők elitjére jellemző. Nem túlzás azt állítani, hogy minden kiváló olívaolaj mögött áll egy szenvedélyes, elkötelezett termelő.
Lopes-Szabó Zsuzsa és portugál férje ilyenek, amit újabb díj is tanúsít. A 4C Cobrançosa prémium extraszűz olívaolaj ugyanis aranyérmet kapott a világ legrangosabb olívaolaj-versenyén, a NYIOOC elnevezésű megmérettetésen.
Így választják ki a világ legjobb olívaolajait
A New York-i NYIOOC nemcsak a világ legnevesebb, de a legtöbb nevezőt vonzó olívaolaj-versenye is. Nem véletlenül nevezik az olívaolaj „legnagyobb színpadának” is: 28 ország több mint 200 termelője küldi be termékeit, közülük választják ki a nyerteseket.
A nyertesek éves listája egyúttal világszerte elismert, hiteles útmutató is az importőrök, forgalmazók, kereskedők vagy szakácsok számára ahhoz, hogyan válasszák ki a legjobbak között is legjobb, valóban prémium minőségű olívaolajakat.
A tapasztalt bírák vak kóstolással is elemzik az egyes mintákat. Vagyis a kóstolás pillanatában nem tudják, hogy az adott olívaolaj honnan származik, vagy ki termelte. Az értékelés ezen részénél kizárólag az érzékszervi jellemzőkre hagyatkoznak.
A szubjektív vizsgálat azonban még mindig kevés, laboratóriumi eredményekkel is bizonyítani kell, hogy az olaj beltartalmilag is megfelel a kívánalmaknak.
Az aranyérmes 4C Cobrançosa a méltatás szerint gazdag ízvilággal büszkélkedhet, melyben „a zöldfűszerek, a zöld mandula, a zöld banánhéj, a paradicsom, az articsóka, zöldspárga és a bors pozitív tulajdonságai” keverednek. Intenzív aromáját, komplex ízvilágát így jellemzik: egyszerre „gyümölcsös, a közepesnél keserűbb, átlagosan csípős, miközben édes is”.
A kóstolók számára ízek egész kavalkádját idézte a 4C Cobrançosa, egyszerre érezték a gyógynövények, a fügelevél, a zöldpaprika, a rukkola ízét és a fűszeres ízt.
(A gyógynövények említésére talán felkaphatjuk a fejünket, pedig nem ez az egyetlen hasonlóság. Az olívaolajban ugyanazok az antioxidánsok, flavonoidok és polifenolok találhatóak, amelyek sok gyógynövény kedvező élettani hatásáért is felelősek. A hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj értékeiről itt írtunk bővebben.)
A versenyen még a lehetséges ételpárosításokat is feltérképezik és pontozzák. Vagyis az is megtekinthető az adott olívaolaj bemutatásánál, hogy mennyire illik húshoz, halhoz, zöldségekhez, egyéb élelmiszerekhez. Eszerint 4 C Cobrançosa a legkülönfélébb ételekkel (a párolt karfioltól a vanília jégkrémig) párosítva is tökéletes (5/5).
Érdemes felidézni, mit mond erről maga Lopes-Szabó Zsuzsa, már csak azért is, hogy a jellegzetes magyar ízek se maradjanak ki a felsorolásból: „Salátát mással nem is érdemes ízesíteni. Én mindent főzök vele, még a jó magyar pörköltet is, sőt, sütéshez is használom.”
Tények a 4C Cobrançosa minősége mögött
A 100% prémium minőségű, hidegen sajtolt, extraszűz kézműves olívaolaj története 2016-ra nyúlik vissza, amikor is Lopes-Szabó Zsuzsa és férje 11 ezer olajfacsemetét ültettek. A 31 hektáros ültetvény 4 különböző parcellán fekszik Dél-Portugáliában, innen a 4C márkanév. A 4-es a parcellák számára utal, a C a portugál courellas (parcella) szó első betűje.
Az olajfabogyókat a helyi forró napsütés érleli. Mivel májustól októberig az eső ritka vendég arrafelé, a vízellátást csepegtetőrendszer biztosítja. A bogyók leszedés után azonnal a malomba kerülnek, hogy a lehető legkevesebb oxigén érje őket, ezáltal ne veszítsenek a hatóanyagokból. Ezért préselés után úgynevezett inox tartályokba kerülnek, ahol egy nitrogénréteg zárja el az olajat a levegőtől. A feldolgozás mechanikus úton, kemikáliáktól mentesen zajlik, egy külön erre a célra telepített kis, korszerű malomban, amelynek épp annyi a kapacitása, hogy a kézműves jelleg megmaradjon.
„Mondanom sem kell, hogy milyen nagy öröm és megtiszteltetés ez! Sok munka van
mögötte, de az eredmény önmagáért beszél” – mondja Lopes-Szabó Zsuzsa.
„A díjnyertesek éves listája hiteles útmutató a világ legjobb olívaolajaihoz és az azokat megalkotó, elkötelezett termelőkhöz” – hangsúlyozzák a szervezők weboldalukon.
A győztesek teljes listáját – köztük a 4C Cobrançosa olívaolajat – itt tekintheti meg: Official Guide to the World’s Best Olive Oils.