Harmadik alkalommal Csíksomlyón

A Csíksomlyón három évvel ezelőtt született rendezvény Székelyföldön máig az egyetlen olyan esemény, mely a lakosság körében a gyógynövényeket népszerűsíti.

A Székelyföldet hetek óta áztató eső ellenére 2018. június 29-én délután csapadékmentes, szivárványos időben köszöntötték azt a több mint ötszáz vendéget, aki részt vett a gyógynövények ünnepén. A rendezvény helyszínét a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által életre hívott Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ biztosította. Az intézmény nevelési programjában fontos szerepet kapnak az otthon kertjei, bennük a gyógynövények. Már hagyomány, hogy a rendezvény tánccal veszi kezdetét, és ez idén sem volt másként. A szervezők erdélyi és anyaországi szakembereket kérnek fel a gyógynövények használatát népszerűsítő előadásokhoz. A szakmai és szórakoztató programoknak a gyermekotthon csűr-kápolnája nyújtott különleges helyszínt.

Dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke köszöntőjében Hargita és Somogy megye testvériségét emelte ki, továbbá a gyógynövények vidéki népességet megtartó és egészségmegőrző szerepét.

Az otthon növendékei Kájoni János ferences szerzetes életéről és munkásságáról emlékeztek meg, akinek többek között a „Kájoni Herbárium” középkori füveskönyvet köszönhetjük. A szakmai előadások között a vendégeket népdalcsokorral ajándékozták meg az otthon leányai továbbá Vaszi Levente énekes, kosteleki hagyományőrző.

Gyuri bácsi előadásában a gyógynövények egészségmegőrzésben betöltött szerepét hangsúlyozta.

Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász a szív- és érrendszeri, emésztőszervi megbetegedések gyógynövényekkel történő megelőzéséről és terápiájáról beszélt előadásában.

Dr. Papp Nóra, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense a Homoród mentén végzett értékmentő kutatási tevékenységéről, az eltűnőben lévő népi orvoslás feltárásáról, megőrzéséről tartott előadást. A születéskor, továbbá a csecsemő- és gyermekgondozásban alkalmazható gyógynövényekről beszélt a közönségnek Bernád Ilona szülésznő, természetgyógyász, néprajzos.

Idén sem maradt el a székelyföldi gyógynövényes családi gazdaságok bemutatkozása, amelyek képviselői szívesen válaszoltak az érdeklődőknek, arcukat adták termékeikhez. Az ízletes estebédről az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend gondoskodott, a rendezvény hangulatát a Role zenekar tette emelkedettebbé.