Kopjafa Gyuri bácsi emlékére

Szabó Gyuri bácsi kopjafa avatás

Május 3-án avattuk fel Bükkszentkereszten a Gyógynövénykertben azt a kopjafát, amit a Füvesember emlékére készíttettünk. Ez a szimbolikus oszlop Erdélyhez kötődik, mint ahogy apám is kötődött az erdélyi magyarsághoz és mindahhoz, amit Erdély képvisel hazánk történetében, múltjában és jelenében.

Hogy miért kopjafa?
“A kopjafa általában fából, ritkábban kőből kifaragott, díszített emlékoszlop. Székelyföld közismert kulturális eleme. Általában megemlékezésül vagy kegyeleti emlékként szolgálhat.. … kiforrott harmónia és formavilág jellemzi”.
Mert kell egy hely, ahol megemlékezhetünk Gyuri bácsiról, bár az emlékét sokan a szívükben hordjuk. De kell egy hely, ahová letehetünk egy szál virágot, egy csokrot, egy koszorút, vagy egyszerűen csak megállhatunk előtte, fejet hajtva megemlékezhetünk róla, és elmondhatunk egy imát, vagy csak annyit: nyugodjon békében.

Ez a hely csakis Bükkszentkereszten lehet, ahol élt, ahová zarándokoltak hozzá az emberek, az imádott Bükk hegység közelében.
Aki érzi a hívást és a késztetést, hogy megemlékezzen róla, lerója kegyeletét vagy kifejezze a gyógyulás miatt érzett háláját, jöjjön el ide. Álljon meg a kopjafa előtt, mondja el az imáját vagy csak szóljon hozzá képzeletben.
Nem lehet, hogy a lelke máshol van, mint ahol a szíve volt. Fognak vele találkozni itt, a Bükkben.

Lopes-Szabó Zsuzsa