Változatlan árakkal, és 2024-től már szinte egész évben várja a Gyógynövénykert Bükkszentkereszten!

Gyuri bácsi Gyógynövénykertje május 4-én ismét kitárja a kapuit azok előtt, akik felfedeznék maguknak a népi medicina jellegzetes gyógynövényeit. Erre mostantól még több lehetőség adódik, mert kertünk 2024-től szinte egész évben, november 30-ig nyitva áll. Díjaink változatlanok maradtak, októberben és novemberben pedig ingyenes a belépés.

Ezentúl ősszel is nyitva

A Gyuri bácsi által egykor megálmodott, 2020-ban újjászületett bükkszentkereszti Gyógynövénykert különleges hely, ahová visszavágyik, aki csak egyszer is meglátogatta.

A kert a gyógynövények élő képeskönyve, ahol 150-nél is több gyógynövényfaj több ezer példánya csodálható meg a maga valójában, a természetben. Az évszázadok óta felhalmozott tudás, a népi gyógyászat bölcsessége előtt tisztelgünk azzal, hogy egy helyen fellelhetők itt a népgyógyászat legfontosabb gyógynövényei.

A Gyógynövénykertben május elejétől egymást érik a vezetett kertlátogatások, a Györgytea Gyógynövénytúráinak is ez az egyik állomása. A kert története során olyan is előfordult már, hogy egy pár itt mondta ki a boldogító igent.

Télen álomba merül a természet, de tavasztól őszig a gyógynövények egymást váltva, folyamatosan bújnak elő, szökkennek szárba, virágoznak, érlelik a termésüket. A hajtásaik, a gyökereik, a leveleik vagy a virágaik is más és más időszakban válnak begyűjthetővé, majd feldolgozhatóvá. A bükki mikroklímára egyébként is jellemző a változatosság, így a kert összképét még a szeszélyes időjárás is befolyásolja. Nincs két egyforma nap.

Eddig májustól szeptemberig volt lehetőség arra, hogy az idelátogatók – felnőttek, gyerekek, családok, idősek, diákok és csoportok – élvezhessék a Gyógynövénykert pazar látványát.

2024-től azonban szinte egész évben, május elejétől egészen november végéig várjuk az érdeklődőket, hogy a kert tavaszi és nyári pompája után a télre készülődő természet látványáról se maradjanak le. Az őszi kert talán már veszít valamennyit a sokszínűségéből, és valamivel kevesebb izgalmat tartogat, de akit épp ez a télre készülő, aranyló világ fog meg, élvezni fogja a látogatást ilyenkor is.

Vonzerő árad a kert minden szegletéből

Itt található többek között a világ legnagyobb hárslevele, és ez egyáltalán nem csupán költői túlzás.

A nagylevelű hárs a Bükk ikonikus gyógynövénye, Az év fája díjat is elnyerte 2021-ben. Ezért választotta a kert megújulásakor Lopes-Szabó Zsuzsa, Gyuri bácsi lánya, a Györgytea ügyvezetője alapmotívumként ezt a formát. A levél körvonalait a kert határai adják, az erezetet az ágyások közötti utak rajzolják ki.

A világ legnagyobb hárslevele madártávlatból

A világ legnagyobb hárslevele madártávlatból

Ne mulassza el alaposan szemügyre venni a régi parasztházak hangulatát idéző fogadóépületet, a romantikusan kanyargó levendula-labirintust, és a gyerekek számára tervezett magaságyást sem. A könyvekből ismert gyógynövények mellett olyan fogalmak is jelentéssel telnek meg, mint a kerti lugas, azaz a filagória.

Filagória a Gyógynövénykertben

Filagória a Gyógynövénykertben

Találkozzunk a bükkszentkereszti Gyógynövénykertben!

A legfontosabb tudnivalók arról, hogyan látogathat meg bennünket:

  • A Gyógynövénykert 2024. május 4-től egészen november 30-ig felkereshető, mindennap 9:00 és 17:00 óra között.
  • Belépőáraink 2024-ben is változatlanok maradtak, továbbra is a 2023-as árakon várjuk. A belépőjegyeket a kert fogadóépületében vásárolhatja meg nyitvatartási időben, a kertlátogatáshoz nem szükséges előre bejelentkezni. Október 1. és november 30. között a belépés ingyenes.
  • Az ugyancsak szinte egész évben tartó vezetett kertlátogatásokra, és a több napos gyógynövénytúrákra azonban kizárólag online tud jelentkezni a Gyógynövénytúrák oldalon. Az is remek ok arra, hogy Bükkszentkeresztet felvegye idei úti céljai közé, hogy 2024-től új, 1 napos tematikus gyógynövényismereti túrákat is szervezünk. Újdonságainkról szintén a túráink oldalán informálódhat.
  • Ha vonattal (és általános iskolás gyerekkel) érkezik, jó hír, hogy a Gyógynövénykert Kajla pecsételőhely is, sőt, a Kajla útlevél felmutatásával 20% kedvezményt adunk a 4 fős családi jegy árából.
  • A kertben található Gyógynövénykert Mintabolt pedig egész évben üzemel, ahol a Györgytea teljes kínálatából válogathat.

Gyönyörködjön a bükki gyógynövényekben immár szinte egész évben!