Fémek és gyógynövények – mi az igazság?

teafilter

Sokat olvassuk, mi is mondjuk, hogy a gyógyteáknak nem szabad fémmel érintkezniük. Minden teazacskón olvasható a figyelmeztetés: ne használjon fémszűrőt.
Biztosan feltették már maguknak önök is a kérdést, vajon miért nem?

Nem minden fémmel van baj, csak azokkal, melyekből könnyen kioldódnak a fémionok, ilyen például az alumínium vagy a réz. Ezek reakcióba lépnek egyes hatóanyagokkal, leginkább a fenolokkal (ilyenek pl. az antioxidáns flavonoidok vagy cseranyagok) és átalakítják, módosítják azok szerkezetét. A fém teaszűrők nagy része ilyen anyagokból készül, ezért nem tanácsoljuk a használatukat. Jobb a műanyag, a textil vagy a háncs teaszűrők használata. Különösen fontos ezt a szabályt betartani a C-vitamin tartalmú növényeknél (csipkebogyó, erdei szeder- és málnalevél, csalán), mert a fémionok segítik a C-vitamin elbomlását.

A gyógynövényeket üveg- vagy porcelánedényben a legjobb tárolni. A teakészítéshez ép zománcú vagy porcelánedényt javaslunk, fémet nem.

Az elkészített teát azután már lehet fém termoszba tölteni, feltéve, ha a termosz belseje rozsdamentes acélból készült. Ez utóbbi fém ugyanis nem bocsájt ki a gyógyteára káros anyagokat.


Lopes-Szabó ZsuzsaLopes-Szabó Zsuzsa
fitoterapeuta, gyógynövényszakértő

Ajánlott termékek

Papír teafilter (17 db)