Főzzünk gyógynövényekkel!

Az emberiség a gyógynövényeket régóta használja gyógyításra, megelőzésre, fertőtlenítésre. Egyre többet főzünk, ízesítünk velük. A nyár után szeretnénk Önöknek pár gyógyfüves recepttel kedveskedni. Annyi egészséges finomságot lehet ma már enni, ami egy kicsit új, különleges ízvilágot hoz a megszokott konyhánkba: van már kakukkfüves gombaleves, zsályás szilvabefőtt, bodzás palacsinta. Most megtudhatják, hogy lehet a levendulát sütéshez, főzéshez is használni, és azt is, hogy készül a kakukkfüves hagymalekvár, a mentás, citromfüves almaturmix.

Jó étvágyat kívánunk!

Kakukkfüves hagymalekvár

hozzávalók:

  • 0,5 kg lila hagyma (vörös hagymával is elkészíthető)
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl vörösborecet
  • minimum 1 evőkanál kakukkfű
  • fél csomag zselatin

A hagymát megpároljuk, eközben hozzáadjuk a vörösborecetet és a cukrot. Amikor megfőtt már a hagyma és elég puha, hozzáadjuk a zselatint és a kakukkfüvet. Még 5-10 percig kis lángon főzzük. Miután érződik benne a kellemes kakukkfű íz, levesszük a tűzről.

Ha kihűlt, kiszedhetjük üvegekbe. Húsok mellé, kenyérre, zöldségekhez nagyon finom ételkülönlegesség.

Mentás, citromfüves almaturmix

hozzávalók:

  • 0,5 kg alma
  • fél marék friss menta, fél marék friss citromfű vagy
  • 1-1 teáskanál szárított menta, citromfű
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csipet fahéj

Finom, egészséges, gyorsan elkészíthető turmix. A feldarabolt, megmosott almát összeturmixoljuk a gyógynövényekkel, a mézzel és a fahéjjal. Fogyasztás előtt lehűtjük. Ízlés szerint beleszórhatunk magvakat is: mandulát, napraforgómagot vagy mogyorót. Így még tartalmasabb ételt kapunk, ami reggelire is kiváló. Akár jégrémformában le is fagyaszthatjuk és egészséges nyalánkságot készíthetünk belőle gyerekeknek. A menta és a citromfű hűsít, frissé teszi az almás ízt.

Levendulás keksz

hozzávalók:

  • 100 g puha vaj vagy olívaolaj
  • 50 g porcukor
  • 170 g liszt
  • kevés sütőpor vagy por alakú élesztő
  • 2 evőkanál levendula levél apróra vágva
  • 1 teáskanál száráról lefosztott levendulavirág

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Keverjük a vajat habosra a porcukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a levendula leveleket. Addig keverjük, míg homogén tésztát nem kapunk. Nyújtsuk ki, szórjuk rá a virágokat, melyeket a sodrófával kicsit nyomkodjuk be a tésztába. Vágjunk tetszőleges formákat, helyezzük őket kivajazott sütőlapra, süssük 10-12 percig aranysárga sütőre.

Sárgadinnyeleves levendulával

hozzávalók:

  • 2 virágzó levendulaág
  • 2 evőkanál méz
  • 12 gramm édes fehér bor
  • 1 citrom
  • 2 kis sárgadinnye
  • 1 teáskanál száráról lefosztott levendulavirág

A levendulaleveleket és virágot tegyük egy lábasba együtt a mézzel, a borral és a citromlével. Forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Közben vágjuk ketté a dinnyéket, kaparjuk ki a belsejét és a dinnye húsát kerek kis kanállal szaggassuk ki. Tegyük tálba, öntsük rá a leszűrt szirupot és tegyük hűtőbe 20 percre. Tálaláskor szórjuk meg levendula virágokkal.