2014.08.05.
Főzzünk gyógynövényekkel!
Az emberiség a gyógynövényeket régóta használja gyógyításra, megelőzésre, fertőtlenítésre. Egyre többet főzünk, ízesítünk velük. A nyár után szeretnénk Önöknek pár gyógyfüves recepttel kedveskedni. Annyi egészséges finomságot lehet ma már enni, ami egy kicsit új, különleges ízvilágot hoz a megszokott konyhánkba: van már kakukkfüves gombaleves, zsályás szilvabefőtt, bodzás palacsinta. Most megtudhatják, hogy lehet a levendulát sütéshez, főzéshez is használni, és azt is, hogy készül a kakukkfüves hagymalekvár, a mentás, citromfüves almaturmix.
Jó étvágyat kívánunk!
Kakukkfüves hagymalekvár
hozzávalók:
- 0,5 kg lila hagyma (vörös hagymával is elkészíthető)
- 10 dkg cukor
- 1 dl vörösborecet
- minimum 1 evőkanál kakukkfű
- fél csomag zselatin
A hagymát megpároljuk, eközben hozzáadjuk a vörösborecetet és a cukrot. Amikor megfőtt már a hagyma és elég puha, hozzáadjuk a zselatint és a kakukkfüvet. Még 5-10 percig kis lángon főzzük. Miután érződik benne a kellemes kakukkfű íz, levesszük a tűzről.
Ha kihűlt, kiszedhetjük üvegekbe. Húsok mellé, kenyérre, zöldségekhez nagyon finom ételkülönlegesség.
Mentás, citromfüves almaturmix
hozzávalók:
- 0,5 kg alma
- fél marék friss menta, fél marék friss citromfű vagy
- 1-1 teáskanál szárított menta, citromfű
- 1 evőkanál méz
- 1 csipet fahéj
Finom, egészséges, gyorsan elkészíthető turmix. A feldarabolt, megmosott almát összeturmixoljuk a gyógynövényekkel, a mézzel és a fahéjjal. Fogyasztás előtt lehűtjük. Ízlés szerint beleszórhatunk magvakat is: mandulát, napraforgómagot vagy mogyorót. Így még tartalmasabb ételt kapunk, ami reggelire is kiváló. Akár jégrémformában le is fagyaszthatjuk és egészséges nyalánkságot készíthetünk belőle gyerekeknek. A menta és a citromfű hűsít, frissé teszi az almás ízt.
Levendulás keksz
hozzávalók:
- 100 g puha vaj vagy olívaolaj
- 50 g porcukor
- 170 g liszt
- kevés sütőpor vagy por alakú élesztő
- 2 evőkanál levendula levél apróra vágva
- 1 teáskanál száráról lefosztott levendulavirág
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Keverjük a vajat habosra a porcukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a levendula leveleket. Addig keverjük, míg homogén tésztát nem kapunk. Nyújtsuk ki, szórjuk rá a virágokat, melyeket a sodrófával kicsit nyomkodjuk be a tésztába. Vágjunk tetszőleges formákat, helyezzük őket kivajazott sütőlapra, süssük 10-12 percig aranysárga sütőre.
Sárgadinnyeleves levendulával
hozzávalók:
- 2 virágzó levendulaág
- 2 evőkanál méz
- 12 gramm édes fehér bor
- 1 citrom
- 2 kis sárgadinnye
- 1 teáskanál száráról lefosztott levendulavirág
A levendulaleveleket és virágot tegyük egy lábasba együtt a mézzel, a borral és a citromlével. Forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Közben vágjuk ketté a dinnyéket, kaparjuk ki a belsejét és a dinnye húsát kerek kis kanállal szaggassuk ki. Tegyük tálba, öntsük rá a leszűrt szirupot és tegyük hűtőbe 20 percre. Tálaláskor szórjuk meg levendula virágokkal.