A Györgytea jóvoltából megszépült a bükkszentkereszti általános iskola egyik tanterme

Telekes JózsefnéSzabó Gyuri bácsi egy bűbájos kis bükki faluban, Bükkszentkereszten él. A bükki füvesember nevéhez fűződő vállalkozás, a Györgytea szívesen támogatja a helyi közösséget, az oktatás ügyét pedig kiemelten fontosnak tartják: a nyári szünetben a helyi általános iskola egy tantermét újították fel, a padlótól a plafonig. A falakra gyógynövényes képek is kerültek, hogy a gyerekek minél előbb megismerjék, megszeressék közvetlen környezetük, a Bükk gyógynövényeit.

Telekes Józsefnével, a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola igazgatónőjével beszélgettünk.

Bemutatná pár szóval az iskolájukat?

A Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola egy szlovák nemzetiségi nyelvoktató iskola. Ez egy kis iskola a Bükk közepén: 72 tanuló jár ide Bükkszentkeresztre, tagiskolánkban, Répáshután pedig 11 diák tanul. A diákok 5 órában tanulják a szlovák nyelvet és 3 órában az angolt. Intézményünk tanulmányi eredményei magukért beszélnek: matematika, magyar, angol, szlovák tanulmányi versenyeken és különböző sportversenyeken is nagyszerű eredménnyel szerepelnek diákjaink. A szlovák országos tanulmányi versenyen több tanulónk az első három helyezett között végzett.

A tanévben két tanulót felvették a szlovák gimnáziumba, Budapestre. Iskolánk az idén elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet.

A gyerekek ősszel rendszeresen kéthetes nyelvi táborban vesznek részt Szlovákiában, ott is tanulják a szlovák nyelvet, és arra törekszünk, hogy nyolcadik után le is nyelvvizsgázzanak.

Kerékpároktatásunk magas színvonalú, a Kis-Galya Közhasznú Sport Egyesülettel is együttműködünk: a testnevelés órákon mountain bike oktatás is folyik. Diákjaink évek óta első helyeken szerepelnek az Országos Diákolimpiai versenyen.

Honnan származik az iskola kapcsolata Szabó Gyuri bácsival?

Gyuri bácsi nagyon régóta támogatja az iskolánkat. Amikor még az önkormányzathoz tartoztunk, a villanyszámlánkat fizette, két éve pedig neki köszönhetően új padokat tudtunk vásárolni. Jó kapcsolat van az iskola és a Györgytea között, bármilyen rendezvényünk van – farsang vagy suligála –, mindig számíthatunk a támogatásukra.

Idén, nyári szünetben pedig egy teljes tantermet újítottak fel, amit majd az ötödik osztály fog használni ősztől. A tanterem teljes átalakításon esett át: új linóleumot, függönyöket, bútorokat kaptunk, harminc széket, iskolapadokat, faliújságot, térképszekrényt, dekorációt.

Nagyon hálásak vagyunk Gyuri bácsinak.

Tényleg nagyon szép lett az új tanterem! Láttam színpompás gyógynövényfotókat, orbáncfüvet, fekete nadálytövet a falon dekorációként. Ezek helyi gyógynövények?

Igen, ezek helyi gyógynövények, és mivel mi szlovák iskola vagyunk, nem csak latinul, magyarul, hanem szlovákul is kiírták a növények nevét a képek alá. Gyuri bácsi sokszor tartott az iskolásoknak a gyógynövényekről előadásokat is, gyógyteakóstolást, sőt ebben a témában közös pályázatunk is volt.

Nyitottak ezekre az aktívabb foglalkozásokra az iskolások?

Igen, nagyon nyitottak rá a gyerekek. Most éppen egy szlovák konyhát alakítunk ki az iskola egyik helyiségében, pályázatot is nyertünk rá Pozsonyban, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatott minket. Régi konyhabútorokat vásároltunk, asztalokat, székeket, és van egy villanytűzhelyünk is, ott szoktuk készíteni a gyógyteákat, vagy éppen régi, hagyományos szlovák ételeket. Van egy kemencénk az udvaron, amiben gyakran sütünk a gyerekekkel kelt kalácsokat.

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést, és további sikeres együttműködést kívánok! Nagyon örülünk, hogy ilyen szép lett az új tanterem!

Mi is köszönjük még egyszer Gyuri bácsinak!  Munkájához jó egészséget kívánunk a nevelőtestület és a tanulók nevében!