Gyógynövények

A legtágabb értelemben gyógynövénynek nevezzük azokat a növényeket, melyeket a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján gyógyítás céljára felhasználtak vagy felhasználnak.

Szűkebb értelemben gyógynövény az olyan növény, melynek kedvező élettani hatása van és megszabott adagolását betartva nem ártalmas.

Gyógynövény csokor

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) definíciója még szűkebb: gyógynövények azok, melyek; a hivatalos gyógyszerkönyvben szerepelnek. A hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben jelenleg összesen 137 gyógynövény szerepel. Ily módon a fehér akácvirág, a diólevél vagy a közönséges galaj nem minősülnek gyógynövénynek. (A WHO mintegy 20;000 gyógynövényt tart számon).

Az Országos Élelmiszer-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nem foglalkozik gyógynövényekkel, azok egy jó részét élelmiszernek tekinti és ugyanazokat a jogszabályokat vonatkoztatja rájuk, mint pl. a burgonyára vagy a lisztre. Valóban, egy ideje a gyógynövények nagy része élelmiszernek minősül. És mint ilyen, nem lehet neki gyógyhatást tulajdonítani. Így aztán a boltokban megvesszük a hársfavirágot, a kamillát, amiről még nagyjából tudjuk is, mire való. De mi a helyzet a galagonyával, a martilapuval, vagy a kálmossal? A csomagolásra semmi nincs írva a használattal kapcsolatban, mert az élelmiszerek csomagolására gyógyhatásra utaló információ nem kerülhet. A vásárló találgat, bizonytalan.

Itt lenne az ideje, hogy annyi év után a hasznos, olcsó és rendkívül népszerű gyógynövények számára megtalálják a; hatóságok a megfelelő helyet a gyógyításban.