Gyuri bácsi 90. születésnapján jártunk

Szinte hihetetlen, de Szabó György, a bükki füvesember, mindenki Gyuri bácsija április 15-én betöltötte a 90. életévét. Talán az tartja őt annyira fiatalon, hogy testileg-szellemileg aktívan tölti napjait: járja az erdőt, tanácsot ad a hozzá fordulóknak, új gyógynövényes receptúrákon töri a fejét, diófákat ültet, figyelemmel kíséri két dédunokája első lépéseit.

Bár már belépett a kilencvenesek klubjába – ahol még igencsak ifjoncnak számít, hiszen pl. Bálint György gazda jócskán megelőzi a maga 98 évével – mégis tele van tervekkel, ötletekkel, energiával.

Gyuri bácsi a magyar népgyógyászat egyik leginkább elhivatott mestere, aki nagyon sokat tett és tesz a gyógynövényes gyógyítás megismertetéséért, népszerűsítéséért, tovább éltetéséért. Gyógynövénytúráin minden nyáron természetbarátok ezrei fordulnak meg, az általa életre hívott rendezvényből, a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokból az ország egyik legnagyobb gyógynövényünnepe vált 12 év alatt, Facebook oldalán pedig már százezres nagyságrendű a rajongók száma. Gyuri bácsi több évtizedes népgyógyászati tevékenységének elismertségét mutatja, hogy pár éve a Milánói Világkiállítás vendége volt lányával, idén, a nemzeti ünnepünkön pedig lovagkereszttel jutalmazták munkáját.

A 90 éves bükki füvesembert ma is fáradhatatlan segíteni vágyás és óriási szakmai kíváncsiság hajtja. Ahogy annak idején, a Diabess-Györgytea receptúrájának kikísérletezéskor egy régi ismerős diabéteszes tüneteit szerette volna enyhíteni, minden különleges receptje mögött ott találjuk az emberi sorsokat. Gyuri bácsi az ismeretterjesztés megszállottja, alig van az országnak olyan csücske, ahol ne járt volna előadást tartani az elmúlt években. Kedvenc mondásai aforizmaként keringenek. Tőle tudjuk, hogy „Mindenki felelős a saját egészségéért!”, hogy az alumíniumos dezodorok helyett „Mindenki izzadjon napi 10 percet!” a szkeptikusokat pedig azzal fegyverzi le, hogy a gyógynövényeket csak ki kell próbálni, mert „Nem hinni kell, inni!”. És miközben természetes szerénységgel, könnyedséggel kezeli a feléje irányuló érdeklődést, magánemberként ugyanolyan maradt, mint kiskorában, amikor rendszeresen kiszökött kalandozni a mezőre. A természet igazi szerelmese ő, aki azt vallja, hogy saját lelki békéjét, energiáját, kiegyensúlyozottságát ma is annak köszönheti, hogy rengeteg időt tölt egyedül a szabadban, erdők-mezők vándoraként.

Bükkszentkereszten tartott 90. születésnapján Gyuri bácsi szerettei körében ünnepelt. Nagy családja köszöntötte: ott volt két lánytestvére és öccse, a gyógynövényes hivatást továbbvivő lánya, Zsuzsa, akit elkísért férje is.

Bükkszentkeresztre utazott Gyuri bácsi két távol élő unokája, Panni és Zsófi is családjával, tehát még a két mosolygós kis dédunoka, Lea és Maja is részt vett a nagy napon. Barátai is felkerekedtek, hogy vele legyenek ezen a szép kerek évszámú ünnepen.

Gyuri bácsinak a kollégái is szeretettel gratuláltak, mindenki eljött Bükkszentkeresztre, hogy együtt legyen vele.
Ajándékképpen egy Magyarország térképen bejelölték azokat a településeket, ahol Gyuri bácsi az utóbbi években megfordult előadást tartani.
A fáradhatatlan bükki füvesember maga is örömmel csodálkozott rá, mennyi helyen járt, hiszen a térkép csak úgy tarkállott a színes gombostűfejektől.