Gyuri bácsi lovagkeresztet kapott

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából állami kitüntetéseket adtak át a Vigadó dísztermében. Örömmel osztjuk meg olvasóinkkal a jó hírt, hogy Szabó Gyuri bácsi, a népi gyógyászat kiemelkedő alakja érdemei elismeréseként szintén rangos állami kitüntetést vehetett át.

Gyuri bácsi lovagkeresztet kapott

A március 15. alkalmából a Magyar Köztársaság Keresztje által kitüntetetteket a Himnusz eléneklése után Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte.

Beszédében kiemelte a kereszt, mint ősi szimbólum jelentőségét és jelentését: a függőleges kar a föld (anyaföld, ahonnan táplálkozunk) és az ég (a lelkiség) felé mutat. A vízszintes karok a kitárt karokra, a szeretetre utalnak. A kitüntetetteket „hozzáértő, elhivatott és bátor” embereknek nevezte, akiknek a segítségére minden vezetés és kormányzás kell, hogy számítson.

A kitüntetettek sorában akadémikusok, kutatók, orvosok, nővérek, pedagógusok, művészek, sportolók között a bükki füvesember is helyet kapott. A teremben a legnagyobb tapsot ő kapta.

Kitüntetése így szól:

A Magyar érdemrend lovagkeresztje

Az ünnepséget Gubás Gabi éneke és szavalata tette még meghatóbbá.

A népgyógyászat és Szabó György neve elválaszthatatlanul összeforrott a mai magyar köztudatban. A bükki füvesember több évtizede azon munkálkodik, hogy munkájával, tudása legjavával segítse azokat az embereket, akik nyitottak a kiegészítő gyógymódok iránt. Gyerekkora óta járja az erdőt, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Gyógyteái számtalan betegségre nyújtanak enyhülést, könyvei, előadásai roppant népszerűek a természetbarát közönség köreiben. Az ő kezdeményezésére jött létre a nyaranta megrendezett Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok, mely évek óta több ezer gyógynövénybarátot vonz Gyuri bácsi otthonába, a Bükk egyik legszebb kis falujába, Bükkszentkeresztre. Gyógynövénytúráira évek óta többszörös a túljelentkezés.

Tevékenységét díjakkal már korábban is elismerték: 2011-ben a Károly Róbert Főiskola tiszteletbeli főiskolai tanári címet adományozott neki, 2012-ben életműve elismeréseként megkapta a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által létrehozott Természetgyógyászatért díjat, 2013-ban pedig a Fleischmann Rudolf Díjat, valamint a rangos Magyar Örökség Díjat. 2014-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Prima Díj közönségdíját, 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért díját, 2016-ban pedig a Magyar Konyha Termelői Díját vehette át. 2015-ben a Milánói Világkiállításon lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával együtt képviselte hazánkat.