Gyógynövények szoptatás idején

Szoptatós teák

 

Tudjon meg többet a szoptatás során használható gyógynövényekről! Lopes-Szabó Zsuzsa könyvéből idézünk: 

A szoptatás

A WHO ajánlása alapján 6 hónapig csak anyatejjel tanácsos táplálni a kisbabát. A szoptatás olyan meghitt kapcsolat anya és gyermek között, amely a szeretet biztonságát nyújtja a babának, és nyugtatja a mamát.

  • Az anyatej összetett és utánozhatatlan
  • Élő és friss táplálék, mely közvetlenül jut el az anyától a csecsemőhöz
  • Könnyen emészthető enzimeket és fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat, omega-3 és más fontos zsírokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak az agy fejlődéséhez
  • Védi a babát emésztési panaszok, hasmenés, légzőszervi betegségek, nátha, fülgyulladás, agyhártyagyulladás ellen
  • A csecsemő igényeihez alkalmazkodik, hozzájárul fizikai és szellemi fejlődéséhez, emésztő- és immunrendszere kialakulásához
  • Gazdaságos, környezetkímélő és praktikus: nem kell csomagolni és szállítani, nincs kidobni való fölösleg
  • Jó a mamának is. A szülés utáni vérrögök kialakulását megakadályozza, segít az ideális testsúly visszaállításában, csökkenti a csontritkulás, a mellrák, a petefészekrák és a méhrák veszélyét

Nagyon fontos, hogy a szoptatás ne legyen kényszer, és főleg ne legyen frusztráció forrása! Előfordul, hogy nem megy a szoptatás: nem elegendő a tej, a baba nem tud ügyesen szopni. Ha nem tud vagy nem akar valaki szoptatni, ne legyen lelkiismeret-furdalása.

Gyógynövények szoptatás idején

A tejelválasztás serkentése

Sok folyadékot kell inni, hogy legyen elég tej, és erre nagyon jók a gyógyteák. Megalapozott tény és tapasztalat, hogy gyógynövényekkel lehet serkenteni a tejtermelést. Ajánlom a csalánlevelet és a kecskerutát. A vasfű és a citromverbéna ilyen jellegű vizsgálatai is jó eredményekkel kecsegtetnek. Bár a terhesség alatt nem ajánlott, szoptatáskor már lehet inni a komlót, mert tejszaporító hatása van. Ezekből egy púpos teáskanálnyi teát kell leforrázni 2,5 dl vízzel, ez egy adag, és naponta 1-3 adagot inni. Egyenlő arányban össze is lehet őket keverni. Az őrölt görögszénamag joghurtba, levesbe keverve fogyasztható. Nagyon jó még a máriatövis-termés, melyet nem forrázat, hanem valamilyen készítmény formájában ajánlok, mivel a hatóanyaga vízben nehezen oldódik.

Verbena

Elválasztás

A tejelválasztást csökkenti a zsálya, tyúkhúr, kakukkfű, valamint a menta, a barátcserje és a szurokfű teája. Ezeket egyesével vagy összekeverve kell inni addig, amíg nem csökken a tej mennyisége. Napi 1-3 csészével ajánlott.

Tejláz

Tejláz esetén kamillateát ajánlok napi 3 csészével a gyulladás csökkentésére. A lázat napi 1-3 csésze bodzavirágteával lehet csillapítani. A tejcsatornák gyulladását fehér káposztalevéllel is jól lehet kezelni. Egy külső levelet használjunk, melyet sodrófával vagy egy üres palackkal szétnyomkodva tegyünk közvetlenül a gyulladt területre. Ruhával kell rögzíteni, kb. 1 óráig hagyjuk a fájdalom helyén. Naponta egy alkalommal javasolt. Ezzel a módszerrel kezelhető a lábvizesedés is.

Immunerősítés szülés után

Az egészséges szervezetnek az immunrendszere is hibátlanul működik. Nem árthat azonban az életmóddal, táplálkozással, gyógynövényekkel ideális körülményeket teremteni a munkájához. Immunerősítő hatása van a fekete ribizli levelének, a málnalevélnek és az orbáncfűnek. Napontan 1-3 csészével ihatók szoptatás alatt is. A csipkebogyóból készült tea frissítő, immunerősítő, jelentős C-vitamin-forrás. A kakukkfű tonizáló és immunerősítő is egyben, de csökkentheti a tejelválasztást, szoptatás alatt nem ajánlom.

Ha kíváncsi, Zsuzsa milyen gyógynövényeket javasol szülés után, melyek a kismama testi-lelki harmóniáját támogatják, olvassa el Természetes gyógymódok a babavárástól óvodáskorig című könyvét. 

 

Ajánlott termékek

Természetes gyógymódok a babavárástól óvodáskorig