Vashiányos vérszegénység

Sokakat érintő jelenség a vashiány, mely oka lehet az állandó fáradtságnak, gyengeségnek. Okairól, megelőzéséről itt olvashatnak. A cikk végén szó lesz arról, hogy milyen fontos szerepet játszik a vas felszívódásában a C-vitamin.

Vasat és C-vitamint egyaránt tartalmazó gyógynövények a csalán, az erdei szederlevél és az erdei málnalevél. Ezek rendszeres fogyasztását mindenkinek ajánljuk. Megelőzésre elegendő heti 1-2 csészével inni, ha gyógyszeres terápiát ír elő az orvos, akkor naponta 1 csésze szükséges a tünetek fennállásáig.

Lopes-Szabó Zsuzsa


Vashiányos vérszegénységA Föld egyik leggyakrabban előforduló eleme a vas, amely az élő szervezetek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik.

Az emberi szervezet oxigénellátásában a vörösvértestek játsszák a főszerepet, melyekben egy hemoglobin nevű molekula felelős az oxigén megkötéséért és szállításáért. A hemoglobin fő összetevője a vas. Amennyiben a szervezetben vashiányos állapot jön létre, az oxigén szállítása és a szervek, szövetek oxigénellátása zavart szenved, a hiányállapot klinikai tünetekben nyilvánul meg.

A szervezetben a vas legalább kétharmada a vörösvértestekben található, ezek képzéséhez elengedhetetlen. A köznyelveben ezért is hívják vérszaporítónak. A vörösvértestek pusztulásakor felszabaduló vasat újra felhasználja a szervezet az új vörösvértestek képzéséhez. Ez a vas belső körforgása. A normális körülmények között (pl. hámlással vagy nőknél a rendszeres havivérzés alkalmával stb.) vesztett vas pótlására elegendő vasat kell tartalmaznia a tápláléknak. A szervezet a feleslegben képződő vagy bekerülő többlet-vasat raktárakban tárolja.

A vashiány tünetei változatosak, lassan fejlődnek ki.

Uralkodó, leggyakoribb tünet a vashiányos vérszegénység. Fáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság, sápadtság jellemzi. A nyálkahártyákon is megfigyelhetőek az elváltozások. Gyakori a fejfájás, a hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, töredező hajszálak. Gyomor-bélrendszeri panaszok sem ritkák, pl. berepedt szájzug, szájszárazság, fájdalmatlan nyelvgyulladás, szokatlan ételek megkívánása. Jellemzőek a köröm elváltozásai: pontozott, töredező, felpuhult körmök, utóbbi inkább krónikus, hosszan tartó vashiányban fordul elő.

A vashiányos vérszegénység kialakulásának az okát meg kell határozni.


Az egyik probléma lehet, hogy nem jut be elegendő vas a szervezetbe:

  • a táplálék kevés vasat tartalmaz, összetétele nem megfelelő (kevés vasat tartalmazó ételeket fogyasztunk, pl. vegetáriánus életmód)
  • a vas nem szívódik fel a gyomor-bélrendszerből (pl. lisztérzékenység – első tünet lehet, gyomorműtétek utáni állapotban)
  • a szervezet szükséglete fokozott, és ezzel nem tart lépést a vasbevitel (pl. újszülöttkor, serdülőkor, terhesség, szoptatás)

A vashiány kialakulásának másik oka a fokozott vesztés:

  • fokozott látható vérvesztés (főleg nőgyógyászati okok miatt, pl. serdülőknél rendszertelen, bő havivérzés vagy méhdaganat miatti vérzészavar)
  • krónikus, sokszor észrevétlen, kisebb, de gyakori vérzések (főleg gyomor-bélrendszer eredetűek, vérezgető fekélyek, nem ismert vastagbéldaganatból krónikus vérvesztés stb. véres széklet, szurokfekete széklet észlelése)

A vashiányos állapotokban a vasfelszívódás fokozott, ennek ellenére a vasforgalom negatív egyensúlya alakul ki.

A vashiányos vérszegénység diagnózisa egyszerűen felállítható egy laborvizsgálattal. Amennyiben a beteg életmódja és a kórtörténet ismerete alapján nem indokolt a vashiányos vérszegénység kialakulása, ill. a vasterápia hatástalan, mindenképpen indokolt a további okok feltárása. A székletben jelenlevő vér gyakran látható, egyszerű laboratóriumi teszttel a székletből a rejtett vér jelenléte is kimutatható.

Törekedjünk táplálkozásunkban a vasat bőven tartalmazó ételek fogyasztására, ezek a húsételek (sertés, csirke, marha, nyúl), máj (sertés, csirke), tojás, szárazbab, sárgaborsó, spenót, cékla, ribizli, eper, aszalt gyümölcsök (sárgabarack, szilva) stb.

Vegetáriánus életmódot folytatók ügyeljenek a vas egyéb pótlására.

A vas felszívódását elősegíti a C-vitamin, mert jobban oldódó formává alakítja, ezért javasolják a vaspótló tabletta mellé C-vitamin adagolását is. Nem javasolt tea, kávé és tej fogyasztása a vastabletta bevételekor, mert ezek viszont gátolják a felszívódását és így a vasterápia hatékonyságát csökkentik.

Általában javaslom, hogy bármilyen gyógyszert szednek, olvassák el figyelmesen a betegtájékoztatót, mert ebben hasznos információk és tanácsok vannak a gyógyszerbevétel módjáról, a gyógyszer-kölcsönhatásokról stb.

Amennyiben a kialakult vashiányos vérszegénység miatt vaspótlásra van szükség, ezt több hétig, ill. hónapig szükséges adni a vérkép és a tünetek rendeződése, valamint a vasraktárak feltöltésének eléréséig.


Dr. Vértesi Gabriella

Dr. Vértesi Gabriella

Az orvosi egyetem elvégzése után gyermekgyógyászként kezdtem dolgozni,  gyermekgyógyászatból szereztem első szakképesítésemet, majd klinikai immunológiai és haematológiai szakvizsgákat tettem. 20 évig kórházi osztályon dolgoztam, csontvelő-transzplantációt végeztem onkohaematológiai betegeknél, majd  főleg immunológiai és haematológiai szakellátást folytattam. Egy speciális vesepótló kezelés bevezetésével foglalkozom több mint 10 éve.

A gyógyításban a holisztikus szemléletet vallom, vagyis nemcsak  a betegséget, hanem az egész embert gyógyítom. Tapasztalatom szerint sokszor a betegség eredete egészen más, mint gondolnánk, és a megoldást sem csupán a gyógyszeres kezelésben kell keresni. Szeretem a betegeket, az embereket bevonni a terápiába, és megtanítani őket a problémájuk felismerésére és kezelésére, a saját felelősségük meghatározására a gyógyulásban. Az egyszerű betegségek is hatékonyabban gyógyulnak, ha a beteg tisztában van velük és a teendőkkel. Szeretek segíteni.

Szeretném, ha ezzel a rovattal hozzájárulnék orvosi kérdések tisztábban látásához, megértéséhez, ha az általam leírt információk, tanácsok könnyítenék az életmódbeli változtatásokat. Arra szeretném sarkallni az olvasót, hogy foglalkozzon az egészségével, önmagával, a lelkével, az életmódjával- és ha felismeri a változás szükségét és a változtatás módját, akkor legyen aktív a megvalósításban.

Ajánlott termékek