Györgytea a gyógyteákon innen és túl – beszélgetés Lopes-Szabó Zsuzsával

Lopes-Szabó Zsuzsa Gyuri bácsival

A Györgytea mindig is a gyógynövényekről fog szólni, és ezen az sem változtat, hogy a gyógyteákon kívül más formájában is élvezhetjük a bennük rejlő hatóanyagok áldásait. De változni fog vajon a gyógynövények általános megítélése a jövőben? Hol lesz a szerepük az életünkben? Lopes-Szabó Zsuzsával, a Györgytea ügyvezető igazgatójával többek között erről beszélgettünk.

Több olyan termék is van a Györgytea palettáján, amely túlmutat a gyógyteákon, a tinktúráktól kezdve a krémekig, a kenőcsökig. Miért volt fontos, hogy ezek a gyógynövény alapú termékek létrejöjjenek?

Egyrészt azért, mert úgy láttuk, hogy van rá igény. Másrészt mert azt is felismertük, hogy amikor gyógynövényeket árulunk, akkor valójában alapanyagot árulunk.

Tegyük fel, hogy egy tehetős németországi vállalkozás gyógynövényt vesz Magyarországon, mert tudják, hogy jó. Krémet, kenőcsöt gyártanak belőle, majd visszahozzák és eladják nekünk. Miért nem csináljuk meg mi magunk?

Ezzel együtt a Györgytea tevékenységét Gyuri bácsi, a füvesember hagyományai, szellemi öröksége határozza meg most is. A gyógynövényektől nem szeretnék elrugaszkodni, ez sohasem fog változni.

Ha az összes világjobbító szándéka valóra válna, hol lenne a gyógynövények szerepe? Milyen lenne ez az ideális világ?

Egész egyszerűen olyan, ahol a gyógynövényeknek van szerepük.  Ahhoz, hogy az emberiség jól éljen, ahhoz még pár mutáció szükséges lenne. Hogy olyan jók legyünk, mint amilyenek lehetnénk.

A lényeg az lenne, hogy békében és szeretetben éljünk egymással, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A mindennapi mérgelődések, bosszúságok, haragok elterelik a figyelmünket. Ezeket kellene egy kicsit magasabb szintről nézni.

A gyógynövények ennek az egészséges, józan szemléletnek a részei, amikor tisztában vagyunk azzal a felismeréssel, hogy az egészség fontos dolog, és nem csak akkor jut az eszünkbe, amikor valami baj van. A megelőzés rendkívül fontos, az elegendő alvás, a megfelelő táplálkozás, a stressz csökkentése, és ennek részeként egy-egy kisebb problémánál a gyógynövények használata.

De tudni kell azt is, hogy hol van a határ, amikor már orvoshoz kell fordulni, és akár gyógyszert szedni.

Mindent túlbonyolítunk, ezerfelé fókuszálunk, és közben elfelejtjük azt, hogy az életünket olyan minőségben kellene leélnünk, hogy minél több napot élvezzünk belőle. Ennek egyik kulcsa az egészség, és a gyógynövények ennek megőrzésében játszhatnak szerepet.

gyógyteák

Gyuri bácsi életében is többször változott a gyógynövények megítélése – elég ha a Diabess-Györgyteára, a „cukorteára” gondolunk, ami lényegében ugyanaz maradt, csak egyre inkább elismerték. Változhat a gyógynövényekről alkotott képünk a jövőben?

Attól függ, hogy az egészséges életmód mennyire fog teret hódítani.

A gyógynövények ügyét az emberek tudják életben tartani. Ha nem lett volna folyamatos az érdeklődés, és nem lettek volna olyan kulcsemberek, mint apám is volt, ez már eltűnt volna.

Bizakodó vagyok, hiszen a gyógynövényes gyógyítás a múltból jön és a jövőbe mutat, amikor majd egyre többen visszatérünk hozzá.

Ebben az értelemben mindenki, aki a Györgyteákat kedveli és fogyasztja, a gyógynövényekkel kapcsolatos tudás átadója. Vagyis Gyuri bácsi öröksége, szellemisége ebben a formában is tovább él.

A gyógytea több, mint hagyomány, ez egyfajta szemléletmód. Természetellenes világban élünk, ami hosszú távon nem fenntartható.  A természetben megtalálható kincsekért csak ki kell nyújtanunk a kezünket. És a természettől megkaphatunk mindent, ami a táplálkozáshoz, az egészséghez szükséges. Jó lenne, ha tudatosulna bennünk az is, hogy a létezésünk függ a természettől és jobban vigyáznánk rá.

Ajánlott termékek