Macskagyökér és macskamenta: mámorító házi drog lusta és közönyös macskáknak

Macskagyökér és macskamenta

Macskanevelésre, de játékra és némi kedvességre való késztetésre is kiválóan alkalmas a macskagyökér és a macskamenta aprított drogja. Érdekes, hogy míg ez a két gyógynövény az emberekre nyugtató, stresszoldó hatással bír, addig a macskákat felpörgeti és szabályosan megbabonázza. Van otthon orvosi macskagyökér? Így használjuk cicáknál! 

Mi lehet az oka annak, hogy a macskák nagy része mágikusan vonzódik a macskamentához és a macskagyökérhez?

A titok nyitja a  macskagyökér – latin nevén valeriana szeszkviterpén tartalmú illóolaja, amelyet a humán gyógyászatban alvászavar kezelésére, valamint stresszoldásra és migrénes fejfájás ellen is használunk. Monoteaként ma már nemigen használjuk a valeriánát – leginkább a gyökér átható illata és jellegzetes íze miatt -, inkább a hasonló hatású gyógynövényekből készült teákhoz keverjük.

Ezért tartalmaz szinte az összes nyugtató, elalvást segítő teakeverék aprított macskagyökeret – és anno ezért használták az indiánok orrukon át felszippantva epilepszia ellen is – vagy éppen manók távoltartására!

A macskagyökér illata a cicákra azonban pont fordítva hat: felpörgeti és mámorító extázisba is hozhatja őket. Számos cicatulajdonos meséli, hogy csak elég volt hazavinnie egy zacskó macskagyökérteát, még ki sem bontotta, de a kis kedvenc máris eszét vesztve szimatolt és dörgölőzött a zacskóhoz.

Macskagyökér és macskamenta

Kisállat-kereskedésekben is lehet kapni olyan játékokat, párnákat, amelyeket apróra vágott macskagyökérrel, macskamentával töltöttek meg, vagy ezek illóolajával illatosítottak. Aki szeretné feldobni házi kedvencét, az adjon bátran egy-egy ilyen, akár maga készítette kispárnát a cicusnak, és meglátja, milyen vonzerőt gyakorol majd rá az ellenállhatatlan afrodiziákum.

Az illatos macskamenta – latin nevén Nepeta cataria – is hasonlóan izgatja a macskákat és euforikus érzést okoz nekik, ezáltal fokozza a négylábúak játékösztönét, ami által a lusta állatok is aktívabbá,  élénkebbé válnak. Azonban arra ügyeljünk, hogy egyik gyógynövény használatát se vigyük túlzásba, hiszen ahogy minden alkaloidtartalmú drognak, úgy a macskagyökérnek is lehet olyan mellékhatása, hogy könnyű hozzászokni és/vagy a bolondozás stresszbe, agresszióba fordulhat át. Ügyeljünk rá, hogy a macskánk ne férjen hozzá ezekhez a szárítmányokhoz, és ha lehet, légmentesen, elzárva tároljuk.

Ha szeretne még több érdekességet olvasni arról, hogyan alkalmazhatóak a gyógynövények házi kedvenceink esetében, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről.