Szívünk védelmében – Két és fél milliárd szívverés

Ennyiszer ver egy ember szíve 70 év alatt. Naponta 100 000-szer. Egy nap alatt 9000 liter vért pumpál ereinkbe, hogy életfontosságú oxigént és tápanyagot juttasson el a 300 billió emberi sejtbe.

Ha nem vigyázunk rá, elfárad és megáll. Ezt a sziszifuszi munkát csak úgy tudja jól végezni, ha az erekben akadálytalanul áramolhat a vér, és ha a szív izmai rugalmasak. Amikor a vérfalak rugalmatlanná válnak, érelmeszesedésról beszélünk, mely korunk népbetegsége. Lényege, hogy a verőerek falába zsírszerű anyag (koleszterin) ivódik bele. Ezért fontos tehát, hogy a vér koleszterintartalma ne haladja meg a kívánatos értéket. Koleszterincsökkentő hatású az ösztörűs veronika és a tyúkhúr teája. Ezekből a növényekből keverék is készülhet.

A galagonya virágos ágvég csodálatosan rugalmasan tartja az erek falait, hogy a vér nyomásának megfelelően tágulhassanak-szűkülhessenek. Nincs ennél a növénynél jobb őrzője szívünknek, érrendszerünknek.

A fagyöngy hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek teáját hideg áztatással kell elkészíteni mészmentes, lágy vízzel.Saját immunrendszerük védekezése is nagyon fontos. Mind a kakukkfű, mind az orbáncfű teája kiváló immunerősítő. Rendszeres fogyasztásukkal sok betegség megelőzhető.

Cukorbetegeknek fokozottan ügyelniük kell érrendszerük jó állapotára, mert a vér magas cukortartalma miatt az erek falán ún. plakkok alakulnak ki, amelyek a véráram útját akadályozzák, így a rossz vérellátás miatt sérülnek a sejtek, kevesebb oxigén jut a szervekhez. Ennek első jele a látás romlása és a fekélyek kialakulása, elsősorban a lábon. Hosszú távon magas vérnyomás, veseelégtelenség, férfiaknál impotencia alakulhat ki.

Nagyon jó tisztító hatásású ilyen esetekben a diófa leveléből készült tea, melyet a láb lemosására is használhatunk.A fent említett gyógynövények fogyasztásával kikerülhető a trombózis, a szélütés (sztroke) és az infarktus.

Ajánlott termékek