Tejoltó galaj

Kapható a Györgytea webáruházban

Tejoltó galaj tea

Tejoltó galaj
(Galium verum)

Gyógyhatásai

A tejoltó galaj vízhajtó, görcsoldó hatású. Vese és epebajokra, epilepsziára, mirigydaganatokra használjuk.

Elkészítés

Egy teáskanál (1,5-2 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 10 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Felhasználása belsőleg

Veseműködés javítására, húgyúti gyulladásra reggel egy csésze teát kell inni éhgyomorra, lehetőleg ízesítés nélkül. Addig kell inni, míg a panaszok el nem múlnak. Májfertőzésre, epehólyag gyulladásra napi 1 csészével igyanak étkezések előtt. A mirigyrendszer működésének javítására heti 2-3 csésze tejoltó galajból készült tea ajánlott.

Terhesség, szoptatás alatt és 18 éves korig nem ajánlott.

Felhasználása külsőleg

A tejoltó galaj külsőleg pikkelysömörre, övsömörre, nehezen gyógyuló és égési sebekre használható a teája borogatásként vagy lemosásra.

Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből

Galéria

A tejoltó galaj a galajfélék (Rubiaceae) családjába tartozó, lágy szárú, tarackos, évelő növény. Hazánkban gyakran előfordul. Szára 30-60 cm magas, négy élű, levele keskeny, szálas, örvös. A tejoltó galaj virágzata buga, pártája sárga, négyszirmú, apró virága mézillatú.

Teljes virágzáskor, általában június-júliusban gyűjtjük a föld feletti, maximum 40 cm-es hajtásokat (Galii veri herba). A herbájából forrázatot készítünk. 3-4 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

A drog többnyire flavonoidokat, galiozint, aszperulozidot, cserzőanyagokat, illóolajat tartalmaz.

A legenda szerint Jézus bölcsőjét többek között galajjal bélelték. Egyike volt azoknak a szent növényeknek, melyeket Mária növényeinek neveztek. Szülő asszonyok ágyába galajt tettek, hogy megvédje az anyát és gyermekét a rontástól. A tejoltó galajt egykor a sajtok készítésekor a tej oltására használták.