Az orvos üzeni: májgyulladás (hepatitis)

Az orvos üzeni: májgyulladás (hepatitis)

Szorosabb értelemben a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedését nevezzük májgyulladásnak vagy hepatitisnek, melynek okozói elsősorban vírusok. Azonban más ártalmak, pl. toxikus anyagok (bizonyos gyógyszerek, alkohol stb.) szintén okozhatnak májbántalmat, melynek szövődménye gyulladás. A máj autoimmun gyulladása szintén gyulladásos megbetegedést okoz.

A máj működését biokémiai labormódszerekkel és funkcionális tesztekkel mérhetjük. A májat ért ártalom a májsejtek pusztulását eredményezi. Ez májfunkciós paraméterekkel tesztelhető, a vizsgálat az egyszerű, alap rutinlabor része. A máj alvadási faktorokat, fehérjét előállító funkcióját alvadási vizsgálattal és albuminmeghatározással mérhetjük. A májfunkció vizsgálata jó közelítést ad a máj működéséről, a károsodás mértékéről és az ártalom pontosabb megítéléséről.

Vírushepatitisek

Hepatitis A fertőzés (a köznyelvben fertőző májgyulladás)

A fertőző májgyulladás okozója a hepatitis A vírus (HAV).

A betegség lappangási ideje átlag 28 nap, de lehet ennél több, ill. kevesebb is. A vírus a széklettel ürül, akár a tünetek megjelenése előtt 1-2 héttel. Nagyon gyakran tünetmentes a fertőzött, különösen a gyerekpopulációban nagy a tünetmentesek aránya. Amennyiben tüneteket okoz, gyengeség, rossz közérzet, hányinger, láz, hasi fájdalom, sárgaság, májmegnagyobbodás, sötét vizelet a jellemzőek.

Mivel a széklettel ürül a vírus, a fertőződés széklettel szennyezett ivóvíz, tárgyak, nem kielégítő higiénés viszonyok, rossz szociális körülmények miatt keletkezik. Gyermekközösségekben a közvetlen kontaktus útján gyakori. A fertőzés lezajlása kb. 2 hónap. Nem jellemző, hogy krónikussá válik a fertőzés, de elhúzódó lefolyású lehet.

Amennyiben fény derül egy-egy fertőzésre, a környezetben élők oltása lehetséges. Amennyiben valaki olyan országba (pl. India) utazik, ahol nagy a fertőződés veszélye, utazás előtt az immunizálás (oltás) mindenképpen ajánlott. Ez az oltás a magyar oltási rendben nincs kötelezően előírva.

Hepatitis A tünetei

Hepatitis B fertőzés

A hepatitis B fertőzés okozója a hepatis B vírus (HBV).

A HBV okozta májgyulladás különbözik a HAV fertőzéstől. Lehet akut és krónikus lefolyású is. A fertőzés szövődményei lehetnek súlyosak, életveszélyesek. Lehet krónikus vírushordozó valaki tünetmentesen, és így fertőzhet, ezzel másokra, illetve saját magára nézve veszélyes. Emiatt nagy jelentősége van a kötelező védőoltás bevezetésének Magyarországon, mellyel megelőzhetjük az életveszélyes szövődményeket. A világon mindenhol nagy a fertőzöttek száma.

Az akut HBV okozta hepatitis tünetei:

  • gyengeség, levertség
  • fogyás
  • viszketés
  • hányinger, hányás
  • színtelen széklet
  • sötét vizelet
  • jobb bordaív alatti fájdalom
  • májmegnagyobbodás

Amennyiben krónikus formát ölt, ezen tünetek mellett megjelenik az elvékonyodott bőr, hajszálértágulat, vörös tenyér-talp, tömött, érzékeny máj, menstruáció elmaradása, impotencia.

Ez a májgyulladás is fertőző, azonban a vérrel fertőz, a vérrel szennyezett eszközök, pl. droghasználóknál közös tű vagy tetoválóeszközök révén, szexuális úton, vérkészítményekkel. Emiatt a véradókat szűrik HBV-re, ill. a terhes anyákat is, mert a vér útján ők is átadhatnák a betegséget a születendő gyermeknek.

A HBV fertőzés szövődménye lehet az akut fertőzés fulmináns, súlyos, akár életveszélyes lefolyása vagy a betegség krónikussá válása, májzsugor vagy rosszindulatú májrák kialakulása.

A magyar oltási rend alapján 12 éves korban kötelező védőoltást kapnak a gyerekek. Az oltás bevezetése óta csökkent a tünetmentes hordozók (vagyis a fertőző emberek) aránya Magyarországon.

Hepatitis C fertőzés

A hepatitis C vírus (HCV) okozza. A HCV fertőzés sokkal jelentéktelenebb tünetekkel jár, ezért gyakran késik a diagnózis. Fáradékonyság, fogyás, hányinger, ízületi panaszok jellemzik. 10-15%-ban tünetmentes. Krónikus fertőzés esetén májzsugor alakul ki, mely súlyos szövődményekkel jár. A májban a zsugor (a májszerkezet kötőszövetes átalakulása) miatt megnő az erekben a nyomás, ami a nyelőcsőben és a gyomorban vénatágulatokat okoz, melyekből végzetes vérzés is kialakulhat. Ugyancsak az ereken belüli megnövekedett nyomás következménye a hasban felgyülemlett víz (ascites) is. A HCV fertőzés terjedése is a vér útján lehetséges, intravénás droghasználók között gyakori és vérkészítmények útján is terjedhet. Ma már a fejlett országokban a donorokat szűrik ezen vírusokra, a gyári készítményeket pedig nagyon biztonságosan készítik, ott a gyártási technológia miatt szinte kizárt a készítmények fertőzöttsége.

Hepatitis C ellen nincs védőoltás a vírus nagyfokú változékonysága miatt. Gyógyszeresen lehet kezelni modern vírusellenes szerekkel.

Egyéb vírusok okozta hepatitis

A legjelentősebb, májgyulladást is okozó vírusok a herpesvirus családba tartozó vírusok, melyek fertőzése esetén a máj érintettsége nem vezető tünete a vírusfertőzésnek, de egyik velejárója. Idetartozó vírusok az EBV (Epstein-Barr vírus), a CMV (cytomegalia virus), a bárányhimlő vírus.

Autoimmun hepatitis

Ebben az esetben a máj gyulladását autoimmun mechanizmus okozza, vagyis a beteg immunrendszere a saját mája ellen kelt gyulladásos immunreakciót. Női dominancia jellemzi a betegséget, megjelenési csúcsa a pubertás- és a 30-40 év körüli korra esik. Genetikai hajlam és valamilyen berobbantó tényező (pl. hormonalis változás, gyógyszer vagy egy vírusfertőzés) az elindítója. Nem mindig mutatható ki a májat támadó autoellenanyag. Lefolyását tekintve leginkább a HCV fertőzésre hasonlítanak a tünetei, krónikus lefolyású hasonló szövődményekkel, mint a HCV fertőzés.

Milyen gyógynövényteák javallottak májunk védelmében?

A népgyógyászat több olyan gyógynövényt is ismer, amely májunk védelmében hatásos lehet. Ismerje meg Gyuri bácsi javallatát és olvasson tovább.


Dr. Vértesi Gabriella

Dr. Vértesi Gabriella

Az orvosi egyetem elvégzése után gyermekgyógyászként kezdtem dolgozni,  gyermekgyógyászatból szereztem első szakképesítésemet, majd klinikai immunológiai és haematológiai szakvizsgákat tettem. 20 évig kórházi osztályon dolgoztam, csontvelő-transzplantációt végeztem onkohaematológiai betegeknél, majd  főleg immunológiai és haematológiai szakellátást folytattam. Egy speciális vesepótló kezelés bevezetésével foglalkozom több mint 10 éve.

A gyógyításban a holisztikus szemléletet vallom, vagyis nemcsak  a betegséget, hanem az egész embert gyógyítom. Tapasztalatom szerint sokszor a betegség eredete egészen más, mint gondolnánk, és a megoldást sem csupán a gyógyszeres kezelésben kell keresni. Szeretem a betegeket, az embereket bevonni a terápiába, és megtanítani őket a problémájuk felismerésére és kezelésére, a saját felelősségük meghatározására a gyógyulásban. Az egyszerű betegségek is hatékonyabban gyógyulnak, ha a beteg tisztában van velük és a teendőkkel. Szeretek segíteni.

Szeretném, ha ezzel a rovattal hozzájárulnék orvosi kérdések tisztábban látásához, megértéséhez, ha az általam leírt információk, tanácsok könnyítenék az életmódbeli változtatásokat. Arra szeretném sarkallni az olvasót, hogy foglalkozzon az egészségével, önmagával, a lelkével, az életmódjával- és ha felismeri a változás szükségét és a változtatás módját, akkor legyen aktív a megvalósításban.