Refluxbetegség (gastrooesophagealis reflux – GERD)

A reflux tüneteinek enyhítésére a természetes gyógymódok közül, a Fehér akácvirágos teakeveréket (Reflux tea) ajánljuk. A benne található fehér akácvirág (40%), fehér árvacsalán hajtás, orbáncfű virágos hajtás és cickafark virágos hajtás együttes hatása nyújthat megoldást panaszainkra.


Refluxbetegség

Mi a reflux és mik a tünetei? 

A táplálék a szájüregből a nyelőcsőbe, onnan pedig a gyomorba jut. A nyelőcső és a gyomor között levő gyűrűs izom (gyomorszáj vagy cardia) nyitása biztosítja, hogy az étel a gyomor felé haladjon, zárása pedig azt, hogy a gyomorból visszafelé ne áramoljon az étel, ill. a gyomornedv. Abban az esetben, ha a gyomorból savas gyomortartalom jut vissza a nyelőcsőbe, refluxról beszélünk. 

A savas gyomortartalom visszafelé áramlása, nyelőcsőbe jutása kellemetlen panaszokkal, tünetekkel jár. A nyelőcsőben égő érzés, a gyomorszájon kellemetlen fájdalom (tipikus gyomorégés panasz), savas visszabüfögés, savas szájíz, torok-garat irritáció torokszárazság-érzés, fokozott nyálelválasztás, köhögés lehetnek a tünetei. A beteg a szegycsont mögött égő, szúró vagy nyomó fájdalmat érez. Krónikus köhögés hátterében nem ritkán áll reflux. Főleg lefekvés után jelentkezik, rohamszerű ingerköhögés. A köhögési inger néha hirtelen ébreszti a beteget, aki savas gyomornedvet érezhet a torkában.

Mik a reflux kialakulásának okai?

Okozhatja az izomgyűrű gyengesége, vagy az, hogy a nagy hasűri nyomás miatt elenged az izom (túlsúlyos, nagy haskörfogatú egyének hajlamosabbak refluxra, terhessség is provokálhatja megjelenését). A stresszes szituációk kedveznek kialakulásának.

A reflux kialakulását elősegíti az ülő életmód, a helytelen táplálkozás, a zsíros, savas, túl fűszeres ételek fogyasztása. A dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás, de a csokoládé, a kakaó és a paradicsom is a refluxot elősegítő tényezők lehetnek. Bizonyos gyógyszerek is hatással vannak a reflux előfordulására.

Hogyan kezelhető a reflux?

A reflux kezelésének egyik célja a gyomorsav termelődésének csökkentése.

Enyhébb esetekben meg lehet próbálni kiiktatni a provokáló tényezőket, például kerülni kell bizonyos ételek fogyasztását, este korábbra lehet tenni a vacsorát, célszerű többször, kevesebbet enni és magasabb párnát használni az alváshoz.

 


Dr. Vértesi Gabriella

Dr. Vértesi Gabriella

Az orvosi egyetem elvégzése után gyermekgyógyászként kezdtem dolgozni,  gyermekgyógyászatból szereztem első szakképesítésemet, majd klinikai immunológiai és haematológiai szakvizsgákat tettem. 20 évig kórházi osztályon dolgoztam, csontvelő-transzplantációt végeztem onkohaematológiai betegeknél, majd  főleg immunológiai és haematológiai szakellátást folytattam. Egy speciális vesepótló kezelés bevezetésével foglalkozom több mint 10 éve.

A gyógyításban a holisztikus szemléletet vallom, vagyis nemcsak  a betegséget, hanem az egész embert gyógyítom. Tapasztalatom szerint sokszor a betegség eredete egészen más, mint gondolnánk, és a megoldást sem csupán a gyógyszeres kezelésben kell keresni. Szeretem a betegeket, az embereket bevonni a terápiába, és megtanítani őket a problémájuk felismerésére és kezelésére, a saját felelősségük meghatározására a gyógyulásban. Az egyszerű betegségek is hatékonyabban gyógyulnak, ha a beteg tisztában van velük és a teendőkkel. Szeretek segíteni.

Szeretném, ha ezzel a rovattal hozzájárulnék orvosi kérdések tisztábban látásához, megértéséhez, ha az általam leírt információk, tanácsok könnyítenék az életmódbeli változtatásokat. Arra szeretném sarkallni az olvasót, hogy foglalkozzon az egészségével, önmagával, a lelkével, az életmódjával- és ha felismeri a változás szükségét és a változtatás módját, akkor legyen aktív a megvalósításban.

Ajánlott termékek

Fehér akácvirágos teakeverék (Reflux tea)