Nők teája minden nőnek, minden korban

A nők életét leginkább a hullámvasúthoz lehet hasonlítani. Mielőtt beindul a hormonok tombolása a serdülőkorelején, nyugodt az életük. De azután!A felnőtt kor nagy részében 28 naponta lehetnek a hormonokjátékszerei. Figyeljék csak: a menstruáció utáni 2-3 napban ösztrogén hormonhatás érvényesül, a méhregenerálódik. A ciklus 14. napjáig emelkedik az ösztrogén szintje, majd bekövetkezik a tüszőrepedés.Akövetkező 10 napban a progeszteron hormon kerül túlsúlyba, hogy a méh nyálkahártyája képes legyen apetesejt befogadására. Ilyenkor sokan idegesebbek a megszokottnál. Ha nem következik be a fogamzás, a progeszteronszintje hirtelen lecsökken, a nyálkahártya lelökődik, elkezdődik a menstruáció. Ilyenkor pedig azért lehet rosszkedvük, mert fáj a hasuk.

Ez megy egészen addig,míg a nő kisbabát nem szeretne. A terhesség gyakran jár reggeli rosszullétekkel, különösen az első három hónapban.A kilenc gyönyörű hónap alatt másfajta hormonok az anyaságra készítenek fel: a szülésre, a szoptatásra. Majd nemsokkal a szülés után újra kezdődik a “játszma”.

Azután úgy ötven felé jön a változó kor. Szerencsés esetben viszonylag könnyen megúszható ahíres-hírhedt klimax. Kiegyensúlyozott, nyugodt körülmények között, egy magával békességben élő nő gyorsanés szinte tünetmentesen billen át a hormonok libikókáján a másik oldalra. Sokan viszont évekig kínlódnak ahőhullámokkal, az éjszakai verejtékezéssel, a rendszertelen vérzésekkel, és maguk szenvednek a legjobban ahangulatuk ingadozásától.Gyógynövényekkel már serdülő kortól segíthetünk a női szervezet kiegyensúlyozott működésében. Három olyan növényis van, mely nem hiányozhat a nők háztartásából: a cickafarkfű, a pásztortáska és a palástfű – ezekből áll a Cickafark teakeverék.

A közönségescickafark kámforos illatú, fehér virágú növény. Már az ókorban is ismert volt vérzéscsillapítóhatása. Latin neve Achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyelállította el a seb vérzését.

Összehúzó hatása a  benne található egyik hatóanyagnak, a taninnak köszönhető. Ezen kívül flavonoidok,alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házi patikában. Bőséges,rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg  egy-egy csészével 2-3 héten keresztül.Antibakteriális hatása miatt petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás is kezelhető vele, ilyenkor naponta 3csészével ajánlott inni étkezések előtt. Változó korban harmonizáló hatású, erre a célrakeverhetjük levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban. Ilyenkor lefekvés előtt kellinni belőle egy csészével.

PásztortáskaA pásztortáska ugyancsak menstruációs ciklusszabályozó. Ez a tulajdonsága a középkor óta ismert.  A méhizmokat stimulálja, így csökkentia menstruációs fájdalmakat.

Vérzéscsillapításra már Néró császár görög származású orvosa, Dioszkoridész is használta. Aközépkorban nem ismerték ennek a növénynek gyógyhatását, virágkorát az I. világháborúban élte, mikor szinténvérzést csillapítottak vele.Flavonoidok, szaponinok, gyanta, kálium és kálcium, valamint C-vitamin találhatók benne.

Forrázva készítjük teáját: egy csapott evőkanálnyi teafüvet kell 2,5 dl vízzel leforrázni, 15 percig lefedve állni hagyni,langyosan fogyasztani. Változó korban napi egy csészével jól enyhíthetők a kellemetlen tünetek.

A palástfű egész Európában megtalálható, réteken, legelőkön elterjedt növény.Jellegzetes kerek leveleiről ismerhető fel. A levelek formája miatt hívják Miasszonyunk palástjának. Meg talánazért is, mert a legenda szerint fogyasztásával visszanyerhető az elvesztett szüzesség.

Hazánkban védett növény, csak termesztett változata használható gyógyászati célokra. Az alkimisták szent víznektartották, gyűjtötték és használták a levél közepén képződő, a növény által kiválasztott rendkívül tisztacseppet.

A XX. század elején a híres svájci orvos, Künzle tiszteletes ajánlotta fehér folyásra, méhgörcsökre,szülés utáni problémákra.

Ezekből az összetevőkből áll Gyuri bácsi gyógynövénykeveréke, melyet gondoskodó férfiként készített anőknek. Mindenkinek ajánljuk, aki sokáig szép, fiatal és jókedvű akar maradni.