A cickafark, a nők teája lett 2022-ben az év gyógynövénye

Cickafarkfű az év gyógynövénye

A cickafark olyan illusztris elődök után kapta 2022-ben az Év Gyógynövénye címet, mint a máriatövis, citromfű, galagonya, kamilla, mák, levendula, orbáncfű, bíbor kasvirág… Csupa csoda-gyógynövény! A tavalyi év nyertese, a hazánkban is honos fekete nadálytőt nem rázta meg a trónfosztás, hiszen folyamatosan használtuk ízületi és egyéb fájdalmak, sportsérülések gyógyítására.

Cickafark – játékos népnyelv!

A népnyelv páratlan ízzel és bájjal keresztelte el gyógynövényeink legtöbbjét – csupa népköltészet. Annyi, de annyi gyógynövényünk van, mely a természetszerető, hagyományos népi gyógymódokkal, gyógynövényekkel rokonszenvező embert megállítja egy-egy pillanatra! Ki tud mosolygás és töprengés nélkül átsiklani az olyan gyógynövénynevek felett, mint vérehulló fecskefű, kígyószisz, paponya, tyúkbolondító, vagy a szóban forgó cickafark?

A cickafark nevének eredetét rögtön tisztázhatjuk. Aki arra tippel, hogy főszereplőnknek van köze a macskákhoz, nyert! A magyar etimológiai szótár szerint a cickafark „A cica szó cicka változatából született elnevezés; a növény sűrű és apró levélzete ugyanis macskafarokhoz hasonlítható.” És valóban. Több elnevezése is van, cickóró, egérfarkúfű, pulykafű…, de a cickafark talán a legkifejezőbb. De ne csak a népi elnevezésben, hanem a latin titulusban is gyönyörködjünk kicsit! Cickafark, azaz Achillea millefolium, Achillea collina

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható. Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve Achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését.

A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással szedték.

Jártunkban-keltünkben

Valószínűleg számtalanszor sétáltunk el e mellett a remek évelő gyógynövény mellett úgy, hogy észre sem vettük. Pedig a vadon, tömegesen nőtt példányok feltűnő, nyakigláb, akár 80 centisre növő szárain igazán kellemes látvány a sok-sok esernyőként ringó sátorszerű virágzat. Szárnyasan összetett apró levélkéinek száma egy levélnyélen akár 50 is lehet – ránézésre valóban, akár a cica farka. Változatos küllem, szín, és minden porcikájában kellemes illat jellemzi a gyógynövényt. Nemesített fajtái kiskertek, virágcsokrok látványos ékei, fehér virágai mellett a rózsaszín, sárga, piros és téglavörös is előfordul.

Cickafark és gyógyászat

A nők gyógynövényének is nevezik. Külsőleg-belsőleg, forrázatként, tinktúrában, borogatásként, fürdővízben, ülőfürdőben, ecsetelőként, szájöblögetőként, irrigálásra, sebkezelésre is használható.

Mire ajánlja a népgyógyászat?

  • gyulladáscsökkentésre (hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra)
  • sebösszehúzó, sebgyógyító hatású
  • csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket
  • diszpepsziás panaszokra (a has felső részére lokalizálódó, étkezést követően jelentkező fájdalomban, égő érzetben, vagy diszkomfort érzésben megnyilvánuló betegség)
  • emésztésjavításra, puffadásra
  • epehajtásra
  • légzőszervi bajokra
  • húgyúti megbetegedésekre
  • aranyérre is kiváló

Gyógyhatása a szárában, levelében, virágában található illóolajoknak, ásványi, keserű és cserzőanyagoknak köszönhető.

Cickafarkfű

A Cickafarkfüves teakeverék más néven a Nők teája

A négy zseniális gyógynövény alkotta Cickafarkfüves teakeverék (cickafark, pásztortáska, palástfű, körömvirág) elsősorban a hölgyek számára ajánlott a népi házipatikában. Ezeknek a növényeknek a fitoösztrogén hatóanyaga ugyanis segíti a női hormonháztartás egyensúlyának megtartását, amire minden nőnek minden korban szüksége van.

A Cickafarkfüves teakeverék (Nők teája) fő komponense a cickafark vérzéscsillapító, antibakteriális hatása okán a kismedencei gyulladások remek növényi gyógyírja. A változókorban előforduló, esetleg éjjel-nappal jelenlévő tünetegyüttesre (hőhullámok, hangulatváltozások) harmonizáló erővel bír.

A nőknek szánt Györgytea keverék segíthet az éppen nővé érő kislányoknak, és a rendszertelenül menstruáló nőknek a menstruációs ciklus szabályozásában, egyúttal enyhíti a fájdalmakat. Fehérfolyásra, alhasi görcsökre is ajánlott. A körömvirág antibakteriális, gomba- és vírusölő, gyulladáscsökkentő hatása teszi fel a koronát a teakeverékre.

Akik egy komplex gyógynövénykúrát keresnek, azoknak a Csomag nőknek programunkat ajánljuk.

Kedves Hölgyeim, Uraim, ha megérkezik a Cickafark tea, illetve a Cickafarkfüves teakeverék, akkor emeljük teáscsészénket az év gyógynövényére, a cickafarkra!

Cickafarkfüves teakeverék

 

Ajánlott termékek