A nyárutó gyógynövényei

Aranyvesszőfű

(Solidago gigantea; Solidago canadensis)

Aranyvessző

Aranyvessző

Szorgos kezek gyűjtik a nyárutó gyógynövényeit. Gyuri bácsiék a legnagyobb gondossággal dolgozzák fel a természet kincseit, ebben a hónapban főleg az aranyvesszőfüvet. A nyár végén tömegesen kezdenek virágzani az aranyvesszőfű fajok, a kanadai (Solidago canadensis) és a magas aranyvessző (Solidago gigantea). Sárga bimbós állapotban gyűjtjük a leveles hajtás felső, 30-40 cm-es végét. Az aranyvessző forrázatát a népi gyógyászat elsősorban vízhajtó hatása miatt vese- és hólyagbántalmakra, vesekőre és ödémára, hólyaghurutra, vesegyulladásra használja.

Erdei málna

(Rubus idaeus)

A nyár végén gyűjtjük a finom vadgyümölcsöt adó erdei málna (Rubus idaeus) és az erdei szeder (Rubus fruticosus) leveleit. Mindkét gyógynövény forrázata köszvény és vérszegénység esetén ajánlott. A levelek cserzőanyag-tartalma miatt enyhe hasmenés esetén is javasolható a tea fogyasztása. A málna leveléből készített tea méhfal-erősítő, szülés előtt és után 2-3 hétig is ajánlatos inni napi egy csészével belőle. A málna és szeder leveléből készített forrázat élvezeti teaként is fogyasztható, teint nem tartalmaz.

Fürtös menta

(Mentha longifolia)

Szinte az egész országban előfordul a fürtös menta (Mentha longifolia), Gyuri bácsi legkedvesebb gyógynövénye. Teljes virágzásban gyűjtjük a felső 30-40 cm-es leveles hajtást. A herbából készített forrázata többek között emésztésjavító, illóolajtartalma miatt baktériumölő hatású.

Kívánjuk, hogy Önök is ismerjék meg ezeket a növényeket, és ha kedvük támad, egy-egy erdei séta alkalmával gyűjtsenek maguknak egy teára valót!