Gyógynövényekkel a szívünk egészségéért

Galagonya

Galagonya

Legfontosabb szervünk, testünk motorja a szív. Mindig aktuális téma arról beszélni, hogyan tudjuk betegségeit megelőzni, hiszen Magyarországon is első számú halálokok.

Ha az érfalak rugalmatlanná válnak, érelmeszesedésről beszélünk, következményei a trombózis, a szívinfarktus, az agyvérzés. Oka, hogy az erek falára zsírszerű anyag (koleszterin) rakódik. Koleszterincsökkentő hatású növény az ösztörűs veronika vagy a cickafarkfű. Naponta 3 csészével is ihatnak belőle, amíg szükséges.

Minden szív- és érrendszeri problémára a leghatásosabb gyógynövény a galagonya, mert a szív és az erek izmait rugalmasan tartja, ezért a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás kiváló gyógyszere. Szívritmust is szabályoz, szívideget nyugtat és a koszorúér elmeszesedését is megszünteti, megakadályozza annak a kialakulását.

Másik nagyon hasznos növény a fehér fagyöngy. Napi 1 csészénél többet nem kell meginni belőle. Ugyanúgy, mint a galagonya, ez is korlátlan ideig fogyasztható.

A nyaki aorták tisztántartására van egy külsőleg alkalmazható, egyszerű népi módszer. 2 és fél dl almaecetet öntsenek egy üvegbe, tisztítsanak meg 6-10 cikk fokhagymát, vágják fél centis darabokra és tegyék be az almaecetbe. Zárják le, és hagyják benne a fokhagymát, amíg csak használják az oldatot. Azonnal használható. Este kenjék be 2-3-szor a két nyaki ütőeret. 1-2 hét alatt érezhető javulás mutatkozik majd.

Gyakori és fájdalmas betegség a visszér. Belsőleg az erdei málnalevél teáját ajánlom egy csészével, illetve a zsályát, szintén egy csészével. Ihatják őket felváltva vagy fele-fele arányban keverve. Külsőleg a vadgesztenyéből készült krémet és az orbáncfű olajat javaslom napi többszöri bekenésre.

A dohányzás káros hatással van az erek állapotára, a szívműködésünkre. Próbáljanak szakítani ezzel a szenvedéllyel. A mozgás, a séta, a lépcsőjárás és a testedzés segítik a szív munkáját, tonizálnak, formában tartanak. Heti egy gyümölcsnap, évi kétszeri tisztító kúra megfelelő gyógynövényekkel (a dió- levelet és a csalánt ajánlom leginkább), szintén formában tartják a szívünket.

Ajánlott termékek

Galagonya virágzó ágvég tea
Galagonya alkoholos kivonat
Galagonyás teakeverék (A vérnyomás barátja)