Gyógynövénykúra ízületi gyulladás kezelésére

Mit javasolt Gyuri bácsi nagymamája ízületi fájdalmak esetén?

„Mozgást és az ízületeknek csalánlevéllel való pakolását, csapkodását javasolta a nagymama addig, amíg nem volt baj” – mondja Gyuri bácsi. Elsősorban azonban meg kell keresni, mi volt az, ami kiváltotta a fájdalmat. Ez sok esetben az alábbi két okra vezethető vissza:

  1. A vese elégtelen működése

Ha a vese gyenge, akkor a méreganyagok nem tudnak kiürülni, és lerakódnak az ízületekben. Ez a salakanyag okozhat gyulladást az ízületekben. Erre Gyuri bácsi már 20 éves kortól ajánlja az alábbi gyógyteák fogyasztását, napi egy csészével, hetente váltogatva: csalánlevél, mezei zsurló, tejoltó galaj és nyírfalevél. Ha komplex, mégis egyszerűen alkalmazható megoldást keres, ajánljuk a Mezei zsurlós teakeveréket (A vese védője). Megelőzésre heti 1-2 alkalommal ajánljuk inni, de alkalmazhatja kúraszerűen is, napi egy csészével, legfeljebb 6 héten keresztül.

  1. A magas húgysavszint, vagyis a köszvény is lehet a fájdalom oka

Itt arra kell vigyázni, hogy ne együnk sok olyan ételt, melynek magas a purintartalma (ilyen például a kávé, az alkohol és a vörös hús), mert ezek fogyasztása növeli a húgysav szintjét a szervezetben. Gyuri bácsi azt javasolja, hogy ezekből fogyasszunk kevesebbet, együnk több gyümölcsöt és igyunk sok folyadékot, például magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyó teát. Köszvényre a nagymama az erdei málnalevél vagy az erdei szederlevél teáját ajánlotta napi egy csészével.

Húgysavszint csökkentése a fekete ribizlilevél segítségével

Gyuri bácsi előadásai és tanácsadásai során legtöbbször az alábbi gyógynövényeket ajánlotta ízületeink védelmében: fekete ribizlilevél, erdei szederlevél, nyírfalevél és erdei málnalevél. Mivel ő hisz a gyógynövények együttes hatásában, ezért ebből egy teakeverék született Fekete ribizlileveles teakeverék néven. A teakeverék a gyulladások enyhítésében is segítséget nyújthat.

Mivel lehet enyhíteni az ízületi gyulladásokat?

Gyulladáscsökkentésre kiválóan alkalmazható a Kamillás teakeverék, melybe a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógynövények kerültek: a kamilla mellett diófalevél, lándzsás útifűlevél, körömvirág, apróbojtorján, cickafark is található benne. Ez a tea ínhüvelygyulladásra is kiváló. Gyulladás esetén napi 1-3 csészével igyunk, a tünetek enyhüléséig. A felhasznált teafüvet külsőleg is alkalmazhatjuk borogatásra.

Miért került a csomagba a fekete nadálytő?

Az ízületi kopás már korántsem csak az idősebbeket vagy a túlsúllyal rendelkezőket érinti, sokan harminc-negyvenévesen is küzdenek csípő-, vagy térdkopással. Mit lehet tenni? Gyuri bácsi a Fekete nadálytő alkoholos kivonatával való bedörzsölést javasolja, amely fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Ez a kivonat zúzódásra, sportsérülésekre, gerincfájdalom enyhítésére, véraláfutás kezelésére is éppolyan hatékony, nemhiába hívták a régiek csontforrasztó fűnek. Csak külsőleg használható! Használatát folyamatosan legfeljebb 6 hétig javasoljuk.

Arthritis

Fiatalok, sportolók is alkalmazhatják ezeket a gyógymódokat?

Igen, ezt mindenki alkalmazhatja. Ha túlhajtotta magát edzés vagy futás közben, akkor a fekete nadálytő mellett alkalmazható még külsőleg a Pásztortáska alkoholos kivonata is! A pásztortáska izomlazításra, izomfájdalmakra kiváló. Az érintett területet napi 2-3 alkalommal kenjük be a tinktúrával.

Mi a helyzet az isiászban szenvedőkkel?

Az isiászt a gerincből kilépő ülőideg összenyomódása váltja ki, ez sugárzik ki fájdalmasan a deréktól a láb felé. Gyakran az ízületek kopása okozza a problémát. A fent felsorolt gyógynövények közül bátran használjuk külsőleg, a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású fekete nadálytő alkoholos kivonatát bedörzsölésre, de a fájdalmas testrészt kenegethetjük körömvirágkenőccsel is. Belsőleg, a gyulladás csökkentésére a Kamillás teakeverék lehet a jó megoldás.

„Ne hagyják, hogy berozsdásodjanak, mozogjanak sokat a friss levegőn, akkor is, ha itt-ott fáj vagy ízületi bántalmakkal küzdenek, mert a mozgásszervi panaszokra a mozgás a legjobb gyógymód” – tanácsolja Gyuri bácsi.

Mezei zsurlós fürdő készítése a reumás ízületi panaszok kezelésére

Gyógyfürdőként legalább 3 liter zsurlóteát kell önteni a fürdővízhez, 15-20 percig benne maradni, majd egy fürdőlepedőben megszárítkozni. A mezei zsurló csökkentheti a fájdalmas tüneteket, segíti a veseműködést.

Ízületekért csomag

Az Ízületekért csomag egy olyan természetes gyógynövénykúra, amely főként a különböző ízületi gyulladások enyhítésére javasolt.

Milyen ízületi bántalmak esetén ajánljuk a gyógynövénykúrát?

  • ízületi gyulladások (artritisz)
  • reuma
  • isiász
  • kopás, porckopás
  • ínhüvelygyulladás
  • zúzódás

Ajánlott termékek

Mezei zsurlós teakeverék (A vese védője)
Fekete ribizlileveles teakeverék (Az ízületek teája)
Kamillás teakeverék (Gyulladás csökkentésére)
Fekete nadálytő alkoholos kivonat