A gyógynövénygyűjtés már elkezdődött

Májusban van szezonja a galagonyavirágzásnak, már nyílnak a bodzabokrok és a fehér akác virágai is, méhek döngicsélnek a mezei kakukkfű virágain.

GalagonyaKedvező időjárás esetén május közepéig gyűjtjük az egybibés (Crataegus monogyna) és a cseregalagonya (C. laevigata) virágos hajtásvégeit. Az előző évi ágak végein zömök, alig néhány cm-es kis leveles hajtás fejlődött, amely virágzattal zárul. Sietni kell a gyűjtésével, hogy még a teljes virágzás előtt begyűjtsük a virágos hajtásvégeket – figyelmeztet Gyuri bácsi.

Fekete bodzaNagy gondossággal kell gyűjteni a fekete bodza (Sambucus nigra) bódító illatú virágzatát: a bogernyő külső virágai már kinyílottak, míg a belsők még bimbós állapotúak. Kosarakba, dobozokba lazán gyűjtjük, hogy a kényes virágok ne barnuljanak meg, szárítás után is szép világos színűek maradjanak.

Mezei kakukkfűGyakran már áprilistól illatoznak a rétek és mezők a mezei kakukkfűtől (Thymus serpyllum).  A vadon előforduló kakukkfüvek sokfélék, de gyűjtéskor nem különítjük el őket. Teljes virágzásban gyűjtjük a virágos hajtásokat, ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat – ismerteti Gyuri bácsi, aki az egyik legjobb immunerősítőként javasolja a belőle készült tea fogyasztását.

Óvatosságra int az édeskés illatú fehér akác (Robinia pseudoacacia) virágainak gyűjtése, a méhek előszeretettel látogatják. A levágott fürtökről még frissen lefosztjuk kis virágait.