A tavaszi Bükk

Az idén szokatlanul enyhe volt a tél, mindössze két olyan hétvégéjük volt a bükkszentkeresztieknek, amikor fel tudták venni a síbakancsot és egy kicsit csúszkálhattak a hegygerinceken, völgyeken. A tavasz is korán beköszöntött a Bükkbe, már március közepétől mocorgott a természet.

Télbúcsúztató-tavaszköszöntő növény a hóvirág, mely először a hó alól kandikál ki, majd a csillagvirág és végül az odvas keltike alkot színes szőnyeget a bükk fennsík talaján. Ez utóbbi növényt a bükkszentkereszti idősek „konyiknak” nevezik. Elmondásuk alapján nevét a lófejhez hasonló virágzatáról kapta.

A tavaszi kankalin az első gyógynövény, mellyel a falubeliek a hagyományok szerint elkezdik a gyógynövények gyűjtését. Ez a kedves, sárga virágú „időjós” (esőben összecsukódik, napfényben kinyílik a virága) köhögésre az egyik legjobb gyógynövény. Gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása is van. A védett sugárkankalin igen könnyen összetéveszthető a tavaszi kankalinnal, csak akkor gyűjtsék, ha biztos botanikai ismeretekkel rendelkeznek. Különben akár 10 000 forint is lehet a büntetés.A tüdőfű is tavasszal virít. Ezt a gyógynövényt csak gyakorlott növénygyűjtők szedjék, mert nem minden fajának van gyógyhatása. A legkönnyebben a pettyes levelű tüdőfüvet lehet felismerni, mert ennek a levelén szürkés kerekded foltok találhatók. A 20. században ennek a növénynek a kivonatával gyógyították a TBC-t.

Tavasszal gyűjtjük a pásztortáskát is. Ebből a növényből gyógynövénykivonatot készítünk, melynek erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. A megfáradt izmok aktivizálására is használjuk. A népi gyógyászat vérzéscsillapító hatása miatt is alkalmazza.

Tavasszal gyűjtünk minden olyan növényt, melynek virágában van a gyógyhatás. Ilyenek többek között a köhögéscsillapító akácvirág, a szív gyógynövénye, a galagonya virágos hajtásvég, az értisztító veronika és az immunerősítő bodzavirág.

A növények mellett az állatok is várták a tavaszt. A madarak nászénekétől hangosak ilyenkor az erdők. Különösen napfelkeltekor, hajnalhasadáskor tűnik ez fel a városi embernek, akit fél 5-kor ébresztenek az énekesmadarak. Ebben az időszakban az erdőkben túrázók gyakran láthatnak civakodó fekete rigókat is, melyek területi harcokat vívnak egymással.A bükki állattenyésztők is nagy örömmel fogadják a tavaszt. Nemcsak azért, mert végre friss füvet legelhetnek a jószágok, hanem mert ilyenkor gyarapszik a nyáj. A megfáradt túrázókat mindig jókedvre deríti az anyjuk mellett ugráló kiskecskék és a hosszú lábú, virgonc kisbárányok látványa.

Várjuk Önöket sok szeretettel Bükkszentkeresztre, hogy a mindennapokból kiszakadva megcsodálhassák a természet újjászületését.

Ajánlott termékek

Pásztortáska alkoholos kivonat
Galagonya virágzó ágvég tea