Vérnyomás-kisokos 2.

 

Alapinformációk a vérnyomásról, a vérnyomásmérésről

Lopes-Szabó Zsuzsa többrészes Vérnyomás-kisokosában összesen 13 olyan kérdést tárgyal a vérnyomással kapcsolatban, amelyre mindenkinek ismernie kell a válaszokat. Folytassuk is tovább a kulcsfogalmak megismerését: tudjunk meg minél többet arról, hogy melyik a legjobb vérnyomásmérő, és hogy mikortól számít magasnak a vérnyomásunk! Fogadják szeretettel Vérnyomás-kisokosunk 2. részét!

3. Miért higanymilliméter a vérnyomás mértékegysége?

A régi típusú készülékek, a higanymanométerek, melyeket ma is sok orvos használ és állítja, hogy pontosabb értékeket ad, higannyal működnek. A kart annyira elszorítják, hogy az alsó karban megszűnik a vérkeringés. Ezután a kart elszorító mandzsettából lassan kiengedik a levegőt, a higanyoszlop nyomása csökken a készüléken. Ugyanakkor az orvos a sztetoszkóppal (ma fonendoszkóp) hallgatja, hogy az addig elszorított érben mikor indul meg a véráramlás. Így kapja a szisztolés értéket. Amikor a vér már teljesen akadálytalanul áramlik, és az orvos semmit sem hall, akkor kapja meg a legkisebb nyomás, azaz a diasztolés értéket.

4. Melyik a legjobb vérnyomásmérő?

Vannak felső karra és csuklóra helyezhető készülékek. Általában a karon mért értékek pontosabbak, de csak akkor, ha a kart szorító szalag megfelelő méretű. A szalagnak 12 cm szélesnek kell lennie, ami 27-34 cm átmérőjű karhoz ideális. Ha a kar vastagabb, akkor 14-16 cm széles mandzsettát kell használni. A mandzsettát a szív magasságában, 2 ujjnyira a könyökhajlat fölött kell elhelyezni úgy, hogy egy ujjal könnyen alá lehessen nyúlni.

5. Milyen gyakran kell a vérnyomást mérni?

Évente legalább egyszer.

6. Mennyi a normális vérnyomás?

130/85 értékig beszélünk normális vérnyomásról. 139/89 értékig enyhén emelkedett a vérnyomás, az ideális vérnyomás 120/80.

7. Mikortól beszélünk magas vérnyomásról?

140/90 Hgmm illetve ennél magasabb értékeknél.

8. Mi a különbség a pulzus és a vérnyomás között?

A vérnyomás azt mutatja, hogy a szív mekkora nyomással keringteti a vért a testben minden egyes szívveréskor. A pulzus pedig azt jelzi, hogy milyen gyakran ver a szív. A pulzus a szívverések száma percenként.

Sorozatunkat hamarosan folytatjuk!

Kapcsolódó információ a vérnyomásproblémákra ajánlott gyógynövényes termékekről, a galagonya virágzó ágvég alkoholos kivonatról, a galagonya teáról és a Galagonyás teakeverékről.


Lopes-Szabó ZsuzsaLopes-Szabó Zsuzsa
fitoterapeuta, gyógynövényszakértő