Fehér árvacsalános teakeverék (Lúgosító tea)

Kapható a Györgytea webáruházban

Fehér árvacsalános teakeverék

Sav-bázis egyensúly és pH érték

Testünkben gyakran zajlanak gyulladásos folyamatok, melyekről sok esetben csak akkor veszünk tudomást, amikor valamilyen betegség tünetei mutatkoznak. Az elhízás, a cukorbetegség, a daganatos betegségek, az Alzheimer kór, a Crohn-betegség mind-mind visszavezethető a szervezetben zajló kórós gyulladásokra.
A gyulladások egyik „melegágya” a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása, a pH eltolódása a savasság irányába. A pH (pondus hidrogenii) érték egy adott oldat (testnedvek, nyál, vér, vizelet) kémhatását (savas vagy lúgos) mutatja. Legkönnyebben a patikában vagy drogériában vásárolható lakmuszpapírral állapítható meg, mennyi a szervezetünk pH értéke. A papírt meg lehet nyalni, vizeletet lehet rá cseppenteni, az eredmény azonnal mutatkozik.
0-7 között savasságról, 7-14 között lúgos kémhatásról beszélünk. Az ideális érték 7.
Sajnos sokan fogják tapasztalni, hogy a számok nem jót mutatnak. Ez azért van, mert a táplálkozásunk miatt a savas hatás sokkal erősebben éri a szervezetünket, mint a lúgos, pedig az egyensúly létfontosságú.

Savasító és lúgosító hatású élelmiszerek

Legerősebben savasító élelmiszerek a húsok és a halak, a tojás, a sajt, a kávé, a fekete tea, az alkohol, a cukor és a túl sok só, a finomított élelmiszerek és a finomított olaj. Ezekből eszik a legtöbbet a mai ember a mai felgyorsított ütemű világban.
A helyes sav-bázis egyensúly megtartása az egyik legfontosabb feladat. Lúgosító hatásúak a zöldségek és gyümölcsök, a csírák és a fűszerek, a mandula, a mogyoró és az algák. Kiváló savcsökkentő az almaecet, a szódabikarbóna és a citrom. Savcsökkentő, lúgosító gyógyteák készíthetők pl. a kamillából, a fehér akácvirágból vagy a fehér árvacsalánból. Többek között ezekből a gyógynövényekből készült a Fehér árvacsalános teakeverék (Lúgosító tea) is.

Elkészítése

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, majd 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Fogyasztása

Étkezés előtt fogyassza ízesítés nélkül. Heti három csészével folyamatosan iható a kívánt hatás eléréséig.

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 18 éves kor alatt nem ajánlott.

Fontos tudni

A gyógynövényeket kiegészítő kezelésként javasoljuk az orvosi terápia mellett. A különböző gyógyszerek és a gyógynövények fogyasztása között teljen el legalább 2 óra, hogy a hatóanyagok zavartalanul fel tudjanak szívódni.

A fehér árvacsalán kiváló gyulladáscsökkentő, vértisztító hatású. Gyomorsavcsökkentésre is alkalmas, magas a C-vitamin-tartalma. A C-vitamin önmagában is savcsökkentő, antioxidáns, gyulladásgátló hatású.

A kamilla az egyik legerősebb antibiotikus, gyulladáscsökkentő gyógynövény. Fertőtlenítő, nyugtató hatása is van.

A fehér akácvirág az egyik legkiválóbb gyomorsavcsökkentő, gyomorégésre, de akár székletlazításra is használja a népgyógyászat.

Az orvosi zsálya hatékony antibakteriális, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású gyógynövény.

A lándzsás útifű regeneráló, bevonó hatású, gyulladáscsökkentő és baktériumölő.

A csalán méregtelenítő, összehúzó, élénkítő hatású, és rengeteg vitamint és ásványi sót tartalmaz, fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Összetevők

kamillavirágzat, fehér akácvirág, fehér árvacsalán hajtás (15%), csalánlevél, lándzsás útifűlevél, orvosi zsályalevél

Galéria