Gyuri bácsit lelkesen fogadták az egyetemisták a Corvinuson

Szabó Gyuri bácsi egyetemistáknak tartott nagy sikerű előadást szeptember 18-án a Corvinuson. A bükki füvesembert a Hallgatók a Közösség Szolgálatában (HaKöSz) hívta meg az egyetemre. A fiatalok lelkesedése már előzetesen is sejthető volt, mivel a 350 fős regisztrációs keret is hamar betelt, az esemény Facebook oldalán pedig mintegy 1500-an jelezték érdeklődésüket.

Gyuri bácsi mindig is is szívesen adott elő fiataloknak, hiszen régóta fontosnak tartja a gyógynövényes tudás népszerűsítését az érdeklődő huszonévesek körében. Rendszeresen részt vesz a Kutatók Éjszakáján a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson, nyaranta eljár előadást tartani az Everness Fesztiválra, és örömmel fogadja a belföldi és külföldi egyetemi csoportokat is a bükkszentkereszti gyógynövénykertben.

Gyuri bácsit tapssal fogadta a Corvinus nagy előadójában összegyűlt, több száz fős hallgatóság. A diákok tömött sorai között felbukkantak idősebb arcok is: úgy tűnik, Gyuri bácsi hűséges hívei is örömmel vették, hogy a bükki füvesember ismét tart előadást a fővárosban. Az egyetemisták nyitottsága, érdeklődése abból is látszott, hogy szinte minden fiatal szorgosan jegyzetelt. A közel kilencvenéves Gyuri bácsi hamar megtalálta a hangot a zömében huszonéves közönséggel: mondandóját anekdotákkal, szellemes megjegyzésekkel tarkította, amire a hallgatóság jóízű nevetéssel reagált.

Szó esett Bori néniről, a javasasszony nagymamáról, akitől annak idején, kisgyermekként a gyógynövényekről tanult, és arról is, hogy a népgyógyászat továbbéltetését milyen fontosnak tartja.

Beszélt a rendszeres méregtelenítés kiemelt szerepéről: a máj és a vese tisztításáról és a természetes izzadás jelentőségéről. Egyik kedvenc gyógynövénye, a diófa levele is szóba került: hangsúlyozta erős tisztító, gyulladáscsökkentő hatását. A nyírfalevél vesekőoldó hatásáról egy kis történetet is elmondott, elmesélte, hogy segítségével sikerült egy nagy vesekövet elhajtani, és így már nem volt szükség műtéti beavatkozásra. Természetesen a szív- és érrendszeri problémák is sorra kerültek, sőt, büszkén mesélte, hogy 85 éves korában a háziorvosa egy EKG vizsgálat után azt mondta neki, hogy olyan a szíve, mint egy húszévesé – ő ezt a galagonyatea rendszeres fogyasztásának tudja be.

Külön kitért a szexuális problémák megelőzésére, a felfázás, a menstruációs panaszok gyógynövényes kezelésére, a babavárás elősegítésére. Beszélt arról is, hogy mostanában szerinte túl későn vállalnak a nők gyereket, érdemes kicsit előbb belevágni a családalapításba. Nagymamáját idézve arról is mesélt, milyen fontos a tudatos lelki felkészülés ahhoz, hogy valaki teherbe tudjon esni.

A bükki füvesember azzal zárta előadását, hogy a Bank utcai mintabolt szaktanácsadóit ajánlotta a hallgatóság figyelmébe, azt a felkészült, összeszokott csapatot, amelynek tagjaihoz bármikor bizalommal lehet fordulni gyógynövényes tanácsért. Gyuri bácsi hatalmas tapsot kapott a másfél órás előadás végén, amitől egészen meg volt hatódva.

„Örültem neki nagyon, hogy sok volt az egyetemista a közönség sorai között. Legalább a 80%-a fiatal volt a hallgatóságnak, és nagyon figyeltek, biztosan érdekelte őket, amit mondtam. Amikor fiatalok is hallgatják az előadásomat, annak mindig nagyon örülök” – árulta el a bükki füvesember.