Interjú az Elnökkel

A közelmúltban zajlott a Magyar Integratív Medicina Szövetség I. kongresszusa és a MAOT XXXIV. éves konferenciája Budapesten. A Szövetség 2019 májusában azért jött létre, hogy az integratív medicina területén működő szakmai szervezeteket és szakembereket tömörítse, valamint hidat képezzen a nyugati orvoslás és az integratív szemléletű szakemberek között.

Az integratív orvostudomány mindig az egész embert tartja szem előtt. Kombinálja a terápiákat és kezelési módszereket: a konvencionális medicina mellé beemeli az egyedi kezelésbe a mindazon társszakmákat, melyeknek szerepe lehet a gyógyítás során, pl. az akupunktúrát, a fitoterápiát, a dietetikát, a pszichológiát, a mozgásterápiát, a manuálterápiát, az életmód-terápiát.

A One Belt – One Road” elnevezésű kongresszus, mely a hagyományos kínai orvoslás beépíthetőségét vizsgálta az egészségügyi ellátásba, a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete, valamint a Magyar Akupunktúra Orvosok Társaságának társszervezésében valósult meg. Az integratív medicina területéről érkező neves szakemberek között Szabó Gyuri bácsi is meghívást kapott a kongresszusra.

Dr. Hegyi Gabriella

Prof. dr. Hegyi Gabriella MD, PhD

Interjúalanyom a Pécsi Konfuciusz Intézet stratégiai igazgatója, a Budapesti Yamamoto Intézet igazgatója, WHO-szakértő: prof. dr. Hegyi Gabriella MD, PhD.

A konferencia másnapján beszélgettem vele, mivel ő a Magyar Integratív Medicina Szövetség elnöke is. A konferenciát előkészítő napi 12-16 órás munka után most éppen csomagol: Kínába indul a IX. Kínai-Magyar Tudományos Orvosi Kongresszusra 30 kollégájával egyetemben. Bármilyen fáradt volt, mégis készségesen válaszolt a kérdéseimre.

Először viszont ő kérdezett:

Hogy érezte magát édesapád a Konferencián?

Nagyon jól, örült a meghívásnak, mert azonnal átlátta a kezdeményezés jelentőségét. Minden lehető fórumon fogja népszerűsíteni, és természetesen én is, ő is csatlakozunk hozzá.

Most pedig én kérdezek:

Milyen sikerrel járt az első konferencia? Meg vagy elégedve?

Vegyesek az érzéseim. Óriási várakozás előzte meg ezt az első, bemutatkozó konferenciáját a Szövetségnek. Szakmai tartalomban magas minőségű, nagyon nívós 2 nap van mögöttünk. 72 előadást hallhattunk: a magyar előadók mellett Szlovákiából, Oroszországból, Görögországból, Amerikából jöttek a szakmánk legkiválóbb képviselői.

43 társaság csatlakozott eddig a Szövetséghez, ami nagyon szép szám, ugyanakkor a résztvevők száma a várakozáson alul maradt. Valamiféle bezárkózás, érdektelenség, szkepticizmus uralkodik ma az emberekben, egyre nehezebb egy jó ügy érdekében összehozni az érintetteket.

A kezdeti nehézségek persze minden induló kezdeményezést jellemeznek, picit csalódottak, de azért bizakodóak vagyunk. Kaptunk ajánlatot, hogy nemzetközivé tegyük ezt a konferenciát. Ezzel kapcsolatban egyelőre óvatosak vagyunk, bár jó lenne összefogni a gyógyítás minden területét, hogy végre komplex ellátást kapjon a beteg, amire mellesleg óriási az igény.

A kiegészítő, komplementer szavakat nem szívesen használod, helyette az integratív (egyesíthető, összevonható) szó szerepel a Szövetség nevében. Miért?

Sajnos nagyon lejáratott, rossz csengésű szó lett mindkettő, a természetgyógyászattal egyetemben, mert a szabályozás, ellenőrzés és főleg a megfelelő szintű oktatás hiányában sokan visszaéltek a névvel. Ideje volna módosítani az ide vonatkozó 22 éves rendeletet, és szigorúan ellenőrizni kellene a betartását. Többek között ezért jött létre a Szövetség, hogy komoly rangra emelje azokat a gyógymódokat, amelyek évezredek óta használatban vannak, és ma is van rájuk igény. Ehhez magasabb színvonalú, összetettebb képzésre van szükség a betegbiztonság érdekében.

Te az akupunktúra egyik, mondhatom talán a legismertebb magyarországi képviselője vagy. Ha lehet az integratív medicinában rangsort állítani, hová tennéd az akupunktúrát?

A WHO 2019-ben kiadott állásfoglalása alapján a világon a leginkább igénybe vett szolgáltatások között az akupunktúra az első helyen áll.

És a fitoterápia?

A fitoterápia vagy herbál medicina a második, nagyon előkelő helyet foglalja el. Ezért kéne oktatni, a gyógyszerekkel való interakcióit kutatni, de főleg tudatosítani kellene az előnyeit!


Lopes-Szabó ZsuzsaLopes-Szabó Zsuzsa
fitoterapeuta, gyógynövényszakértő