A füves bácsi és a macskagyökértől eszét vesztett macska

Elmentünk a hegyekbe, Bükkszentkeresztre egy házikóba anyával, apával és az állatkertünkkel.

Az állatok este elszöktek. Ványa, a cica elfutott a patakpartra, ahol elkezdett hemperegni a földön, mert egy macskagyökér növény teljesen elvette az eszét. Piku és Tacsi, a két kutya nem értette mi történik Ványával – csak bámulták.

Egyszer csak Ványa a macskagyökértől egy képzeletbeli halat látott meg a patakban úszni, és beugrott utána. Piku és Tacsi meg akarta menteni, de féltek a víztől.

Tacsi hajlandó vízbe menni, de csak akkor, ha a lába földet ér. Pikunak támadt egy ötlete. Talált egy fadarabot, betolta a vízbe, így Tacsi már a vízben is volt. Piku is bátorságot gyűjtött, és utána ugrott.

Piku volt az irányító, Tacsi pedig a motor – jobbra-balra csóválta a farkát. Így gyorsan utolérték Ványát, és ő is fel tudott kapaszkodni.

Egyszer csak partot értek egy háznál. A kutyák ijedelmükben és boldogságukban elkezdtek ugatni. Erre a zajra kijött a házból egy bácsi. A bácsi bevitte őket a házba. Megitatta gyógynövényteával és megszárította őket, hogy meg ne fázzanak.

Másnap reggel a füves bácsi megkérdezte az embereket, hogy ismernek-e valakit, akinek három állatka hiányzik. Szerencsénkre a füves bácsit mindenki jól ismerte, így az állatkák gyorsan és egészségesen visszakerültek hozzánk.