Megjelent Lopes-Szabó Zsuzsa életrajzi könyve édesapjáról, a bükki füvesemberről

Apám a füvesember

Nem szoktam érteni, miért kérdezik az emberek, mi okból írtam könyvet édesapámról.

Olyan természetes volt számomra, hogy meg kell őt örökíteni egy könyvben is, nem csak videófelvételeken és újságlapokon. Azért könyvben, mert nagyra tartotta a könyveket, és határtalanul büszke lenne rá, hogy őróla is született egy, ráadásul azt a lánya írta.

Nem szabad hagyni, hogy elfelejtsék az emberek a füvesembert és az ügyet, amit képviselt, amiért harcolt, ami kitöltötte élete utolsó 25 évét. Ezzel együtt arra is emlékezni kell, amivel példát mutatott a világnak kitartásból, hitből, meggyőződésből.

Célom volt bemutatni az embert, akit kevesen ismertek. A könyv alcíme: Szabó Gyuri bácsi a gyógyfüveken túl. Bár nem választható el az ő neve a gyógynövényektől, mégis azt hiszem, hogy életével másként is mutatott példát. Megmutatta, hogy idős korban is lehet új foglalatosságot keresni, amit szenvedélyes hittel akár sikerre is lehet vinni.

A kínai átok így szól: élj érdekes időkben. Ha hihetünk a mondásnak, apám életének jó része ennek az átoknak a jegyében telt.

Az első 13 év a gyerekkoré volt. A népes család, ahol 6 gyermek cseperedett, nem volt tehetős, de békében, szeretetben éltek.

A felnőtté válás idő előtt elérkezett az életében, amikor 1941-ben, 13 éves korában Magyarország belépett a II. világháborúba. Láthatta a zsidók meghurcolását, a fegyverkezést, a frontra induló katonákkal megrakott vagonokat a vasútállomáson, a nyilas diktatúra borzalmait.

A háború utáni éveket ma el sem tudjuk képzelni, ő benne élt. Eljött a béke, aztán a világrekordot döntő hiperinfláció, majd az orosz megszállás, a Rákosi rendszer az összes veszélyével és anomáliáival, az ’56-os forradalom. És ekkor még mindig csak 28 éves volt.

Az „átok” megszűnt, amikor eljött a nyugdíjazása. Élete utolsó harmada sok munkát, rengeteg erőfeszítést, odaadást, majd elismeréseket hozott.

Örömmel töltötte el, hogy sokan neki köszönhetően kezdték el használni a gyógynövényeket. Minden méltatásnak örült, de a legnagyobb boldogsággal az töltötte el, amikor valaki meggyógyult a gyógyteáknak köszönhetően.

Szabó György, Gyuri bácsi, az én édesapám április 15-én lenne 96 éves. A valamikori cigányasszony 120 évet jósolt a tenyeréből, sajnos tévedett.

94 évet élt.

Lopes-Szabó Zsuzsa

Ajánlott termékek