Amikor Bükkszentkereszt megtelik vendégekkel: VIII. Gyógynövénynapok

Idén is vártuk a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat. A nyár közepe immár nyolcadik alkalommal telik úgy, hogy ide, a Bükkbe várunk mindenkit, akit érdekelnek a gyógynövények, aki tanulni szeretne az egészségmegőrzésről, a népgyógyászatról. Idén mindkét nap gyönyörű időnk volt, a Bükkben szinte szokatlan volt a forróság.

Gyuri bácsi és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa idén is tartottak előadásokat és tanácsadásokat. Mindketten egyetértenek abban, hogy a nagy érdeklődés, ami az elmúlt években a gyógynövények, a természetes gyógymódok felé irányul, egy jó folyamat, amit támogatni kell. Oktatni kell a következő generációt és az orvosokat, hogy egyre több ember számára legyen elérhető a gyógynövényes tudás, és amikor el lehet kerülni a gyógyszereket, azt biztonsággal tehessük meg.

A rendezvény egyik legfontosabb üzenete, hogy igyekezzünk megtalálni az akadémikus és a kiegészítő orvoslás közötti egyensúlyt. „A gyógyítás az orvosok dolga.” – mondta Gyuri bácsi. „Azt gondolom, hogy aki ma nem hisz a gyógyteák hatásában, az nagyon korszerűtlenül gondolkodik.” Zsuzsa arra utalt, hogy a sok kutatásnak köszönhetően a fitoterápia és a kuruzslás ma már két teljesen különböző dolog. Szeretnénk, hogy minden a helyére kerüljön – a gyógynövényt és a gyógyszert is a maga idejében, a maga helyében kell alkalmazni, tanácsos kerülni a szélsőséges hozzáállásokat.

Dr. Hegedűs György orvos–természetgyógyászDr. Hegedűs György orvos–természetgyógyász a rák nehéz témáját járta körül előadásában. A megelőzésről és a lehetséges gyógymódokról is beszélt, köztük az újnak számító C-vitamin terápiáról. Előadásában hangsúlyozta, hogy együnk minél több vegyszermentes élelmiszert, és tanácsolta, hogy akár a balkonon, ládákban nevelt zöldségekkel is megtehetjük az első lépést az egészséges életmód felé.

Dr. Berkényi Tamás állatorvos egy macska- és egy füles bagollyal érkezett. Ő a székesfehérvári Vadmadárkórház alapítója. Röviden bemutatta madármentő tevékenységüket. A baglyok jelenléte lenyűgöző volt, hiszen a természetben szinte sohasem tudjuk megnézni őket ilyen közelről.

Ezt a barátságos, szelíd macskabaglyot az út szélén találták, elütötte egy autó. A madárdoktor megműtötte, meggyógyította és azóta gondozza a kedves állatot. Sokszor viszi rendezvényekre, ő pedig jól tűri, mikor simogatják – a doktor szerint igencsak élvezi a figyelmet.

Dr. László-Bencsik Ábel a Gyógynövénykutató Intézet munkatársa olyan elfeledett gyógynövényekről beszélt, amiket már régóta használ a népgyógyászat, de nincsenek kikutatva. Ahogy ő fogalmaz, gyógyszerek vannak a gyomjaink között. Példának hozta fel a kisvirágú füzikét, amelyet a népgyógyászat régóta használ, a tudomány viszont csak 30 éve fedezett fel magának. Most már viszont egy széles körben ismert, gyakran használt gyógynövény, ami a legjobb prosztataproblémákra.

Dr. Eőry Ajándok, a népszerű orvos-természetgyógyász nevét sokan ismerik. Ő a keleti és a nyugati orvoslást együtt alkalmazza; ismeri és oktatja az akupresszúrát – ami az egyes energiapontok stimulálásának tudománya az egészség megőrzéséért. A közönségnek is megmutatott jó pár hasznos „fogást” az emésztés erősítésére például.

Lakatos Márk, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola mérnöktanára a gyógynövénygyűjtés gyakorlatáról beszélt. Előadásában sok hasznos tanácsot hallottunk arról, hogyan gyűjtsünk magunknak gyógyfüveket, amik aztán akár egész évben szolgálhatják egészségünket.

Ebben az évben először Gyerekkuckó is várta az apróságokat, akik készíthettek saját gyógyteakeveréket és hozzá színes filtereket. Reméljük, a következő generáció már fiatalon megszereti a gyógynövényeket!

A gyógynövényfelismerésben a résztvevők próbára tehették gyógynövényes tudásukat.

LevendulásbanGyógynövénykert látogatás

Idén is sokan vettek részt a gyógynövénytúrákon és több százan látogatták meg Gyuri bácsi gyógynövénykertjét.

Akik eljöttek, reméljük, jól érezték magukat! Akik kedvet kaptak, jöjjenek jövőre!