Stresszoldás mesterfokon – Interjú Dr. Bagdy Emőkével

Ön, mint stressz szakember, mit gondol a gyógynövényekről, különösen a nyugtató gyógynövényekről?

Nem csupán tisztelem, de szeretem és használom is a gyógynövényeket. Nagymamámtól ered a dolog. Az én okos nagymamám nagyon kiművelt volt e téren. Ő is a nagymamájától tanulta. Több generációs tudást vitt tovább, némiképp tovább is adta. Neki is köszönhetem, hogy a „fűben-fában az orvosság” hite mélyen bennem van.  Emlékeimben él, ahogyan szedte, de szedette is velünk – gyermekekkel – a hársvirágot, a csalánt (amikor zsenge volt), a sóskát, a köményt, a citromfüvet, és még sokféle hasznos növényt, már felsorolni sem tudom. De emlékszem konkrét esetekre, amikor segített. Egy ízben korcsolyázáskor elestem és dagadt lábamat ecetes búzakorpába pakolta. Máskor gyulladt körömágyamat egy fél paradicsomba dugva ledunsztolta, reggelre kifakadt és megtisztult.  Csinált tisztító kúrákat is, mind e mai napig használom, például fokhagyma és citrom zúzalékából napi kanalazással hat héten át beveszek egy evőkanállal, értisztítás céljából. Használok hagymalés mézet is, jó hatású a koleszterinszint csökkentésére. A citromfű tea a legjobb nyugtatónk, a hársfa tea is megteszi, ha nincs citromfű otthon. Mézzel édesítünk. Sorolhatnám tovább, de már ennyiből is kiderül, hogy gyógynövény hívő vagyok, alapos okkal!

Miről fog beszélni a gyógynövény napokon?

Az ember természeti és természetes mivoltáról, amiképpen a természet részei vagyunk. Létezésünk testi-lelki, szellemi, spirituális összetettségében a gyökerektől nem volna szabad elszakadnunk. Az Univerzum gyermekei vagyunk. Jelen korunk  konzumizálódásában elszakadtunk a tápláló természetes és természeti forrásainktól. Eldologiasodtunk, úgy bánunk egymással, mint a tárgyakkal: felhasználó, elhasználó, kihasználó és eldobó lényekké váltunk, nem tiszteljük egymást és már a szeretet is elsatnyulóban van. A stresszről szeretnék pontos képet adni, amiként van jó és rossz stressz, de mi a rosszal semmit sem tudunk kezdeni. Pedig a test–lélek-szellem minden szinten segítségért kiált. A testet a kémiai kényszerzubbony gyógyszerek, nyugtatók helyett a természet adta segítők képesek mellékhatás nélkül kúrálni, az egészséges ételek, italok, teák, napirend, pihenések hatása felbecsülhetetlen. A lelki rendezés útjairól is úgy szólok, mint kézenfekvő és adott mozgásokkal, valamint mentális (belső lelki) relaxációs, meditációs és imaginációs műveletekkel  végezhető önsegítő módszerekről. A spirituális dimenzióhoz visszakötés (religió) fontosságát is bizonyítom, mert ma már tudományosan igazolt hatásokkal támasztható alá a hit, ima, közösségi lelki gyakorlatok gyógyító, rendező hatása. Az a célom, hogy rávilágítsak a holisztikus  szemlélet, gondolkodás és életvezetési gyakorlat fontosságára, amelyről a medicina sajnos gyakorta elfeledkezik. A stresszkezeléshez konkrét gyakorlatokon át adok „útravalót” a hallgatóságnak.

Milyen gyakorlati tanácsokat ad a kiegyensúlyozottabb élethez?

Az összhang fontosságára hívom fel a figyelmet. A természetes, „természeti” rend követése, az egészséges táplálkozás, pihenés, napirend, alvás, mozgás, lelki élet, önsegítés, kapcsolati béke, egymás segítése és a szeretet-elv gyakorlása adhatja meg azt a harmóniát, amelyben a test-lélek-szellem egysége olyan, mint egy zenekar illeszkedő összjátéka. Ez maga a harmónia.  Korunk zaklatottságában a rohanás fékezése, állandó információ-etetésben az emésztési folyamatok szünetének biztosítása, a szeretetteli emberi kapcsolatokban rejlő energia-újratöltés mind olyan fontosságúak, amelyek ma már nem nélkülözhetők.

Ön milyen stresszkezelő és boldogságfokozó gyakorlatokat használ a saját életében?

Amikor ötven éves lettem, rádöbbentem, hogy mennyire felelős vagyok önmagamért. Addig kissé könnyeden vettem az életszabályokat, attól kezdve azonban fokozatosan kialakítottam az egészséges életrendet. Mértékletesen táplálkozom, tornázom, relaxálok, meditálok, imádkozom (ugyanis vallásgyakorló hívő vagyok), és igyekszem minden napon valami olyat tenni, ami másokért történik. Családom, unokáim, munkám, aktív közéleti szerepléseim bőven adnak erre lehetőséget. Kiegyensúlyozott vagyok, és úgy érzem, eléggé egészséges. Legalábbis nem tudok róla, hogy valami bajom volna. Remélem, ez is a valóság, nem csupán az én vélelmem.

Amiről az előadásaimban szólok, azt magam mind művelem, gyakorlom, megélem. Az optimizmus, életszeretet, derű, humor, vidám viszonyulás, a hit, remény, szeretet fontossága, a kapcsolatok gondozása, az altruista életvezetés, másokon segítés, a spirituális élet aktivitása mind része az életemnek. Remélem, még hosszú ideig szolgálhatom mások boldogulását, egészségét, gyógyulását. A pszichológusi élet maga is professzionalizódott altruizmus, amely felemeli a lelkemet és megélhetem a művelésében életem hasznosságát.

Mit csinál szívesen a szabadidejében?

Sétálok, úszom, kirándulok, baráti találkozásokat szervezek, és olyan könyveket olvasok, amelyek már várnak rám a könyvespolcon. Öröm olvasni mindazt, ami felemeli a lelkemet és feltölt erővel, reménnyel, hittel. Tudom, hogy van miért élnem, van kiért dolgoznom, van, akit szeressek és aki szeret. Azt hiszem, ez a teljes élet!