Gyógynövények helyes tárolása

Fontos, hogyan tároljuk a gyógynövényeinket otthon. A füveket száraz, hűvös helyen kell tartani, és érdemes üvegbe áttölteni, hogy megelőzzük a molyosodást.

Mióta csak foglalkozunk gyógynövényekkel, elsőrendű fontosságúnak tartjuk a jó minőséget. Mivel a vadon termő növények hatóanyaga magasabb, ezért természetes környezetükben, erdőkben és tisztásokon gyűjtjük őket.

Feldolgozásuk gondos válogatás után kézzel történik. A nyers növényeket előbb vágjuk, majd szárítjuk, így kerülnek felhasználásig az Önök által ismert csomagolásba.  A zacskókon is jelezzük, száraz, hűvös helyen kell tárolni őket. A nedvességet magukba szívják a száraz növények, hosszabb idő után akár be is penészedhetnek. A meleg azért nem jó nekik, mert a kártevők petéi kikelhetnek a kedvező körülmények között, ami nem kis riadalmat szokott okozni a fogyasztók körében. A nyári lepkék kint a természetben láthatatlan petéket raknak a növényekre, melyek csak arra várnak, hogy életre kelhessenek. Kiirtani őket mérges gázokkal lehet, ami bevett gyakorlat a szakmában, és amit annyira szeretnénk elkerülni, amennyire csak lehetséges. Inkább vállaljuk, hogy időnként magyarázkodnunk kell Önöknek. Sokan megértő és elnéző mosollyal hozzák vissza a teazacskót. A természethez közel élő emberek vissza se hozzák, kidobják belőle a kukacot és nyugodtan elfogyasztják a teát.Az ijedősebbek természetesen visszahozhatják kicserélésre a teákat, az a lényeg, hogy ne dobják ki belőle a gyanús „lakókat”, zárják le gondosan a zacskót, hogy meg tudják nekünk mutatni, mi volt a baj.

Az is előfordulhat, hogy a lakásban már vannak lisztmolyok, melyek a gyógynövényeket is igen kedvelik. A lelkiismeretükre bízzuk, nem Önöknél történt-e gondatlanság. Azt tanácsolom, ha a gyógynövényben találnak molyosodásra utaló jeleket (a növény össze van tapadva, csomókban áll, esetleg látható is benne élőlény) nézzék meg az összes élelmiszert, főleg, a lisztet, grízt, gabonapelyheket.Legjobb azonban elkerülni a bajt: a teafüveket öntsék ki üvegekbe, fém edényekbe, például nagyobb befőttes üvegbe, kekszes dobozba, ott biztonságban lesznek. Nagyon lezárni nem kell, jobb, ha a növény kis levegőt kap. Kössék le sűrű szövésű anyaggal, amin nem tudnak a kártevők behatolni.

És legyenek nyugodtak, nálunk jobban senki nem törekszik arra, hogy a legjobb minőségű, vegyszer- és adalékanyagmentes, kiváló gyógynövényt tegyük az Önök kezébe.