Fehér fagyöngy gyűjtése

Fehér fagyöngy gyűjtése

Rendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus-szabályozásra használjuk. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatása is van. Mindenféle seb-, méh-, tüdő- és orrvérzést csillapít. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használjuk. Javítja az immunrendszer működését. A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást. Kismértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott.

A fagyöngy gyűjtése

Mivel a fák lombkoronájában él, gyűjtése kissé körülményes. A legjobb erre a célra a novembertől januárig tartó időszak. Leginkább a fiatal ágait gyűjtik be, amik fél centinél vékonyabbak.

Hatóanyagtartalma igen nagy mértékben függ a szedés idejétől és a gazdafától – például a galagonyabokorról gyűjtött fagyöngy még hatékonyabb vérnyomáscsökkentő és húgysavhajtó. Feldolgozása során először megtisztítják a bogyóktól, így vágják fel, majd ezután szárítják. Fás részek is találhatók benne, tehát igen lassan szárad, és – ha nem tároljuk szellős, száraz helyen – könnyen be is penészedhet. A fehér fagyöngyöt könnyű összetéveszteni a tölgyfákon élősködő sárga fagyönggyel.

 

 

Ajánlott termékek