A gyógynövényszedés javában tart

A szedési szezon Bükkszentkereszten április közepén elkezdődött. Lépten nyomon láthatják Önök is, hogy az akácvirággal egy időben virít a bodza, és már a galagonya is beérte mindkét növényt. Ez a korán jött meleg időjárásnak és a sok csapadéknak köszönhető.

Gyuri bácsiék odafigyelve szedik, aprítják, szárítják és csomagolják a bükki növényeket. Tudják, mi hol terem és melyik növény mire kényes. A korán jött tavasz fejtörést okoz számukra, hiszen sok növényt kell ilyenkor egyszerre feldolgozni. A padlásokon még nincs olyan meleg, nem száradnak a növények olyan gyorsan, mint ahogy szedni kell őket. A találékonyság és a szorgos munka azonban most is eredményt hoznak: újabb padlások kerülnek elő, ahol lehet szárítani; mindig vannak újabb szorgos kezek, akik aprítanak, hoznak, visznek, segítenek.

Ha Önök is szednének gyógynövényt – amit jó szívvel ajánlunk -, akkor keressenek tiszta helyet, ahol autó vagy gyár nem szennyezi a levegőt. Keressenek szép, egészséges növényeket és szedjenek maguknak. Mindig ügyeljenek arra, hogy egy-egy bokorról, fáról, tőről ne az összes virágot szedjék le, hiszen az kell a növénynek a terméshez és ahhoz is, hogy jövőre is ugyanott tudjon teremni. Apríthatják szárítás előtt, vagy morzsolhatják szárítás után is a növényt. Csokrokban, fénytől védett helyen szárítsák, így lesz gyógynövényük a télre, egészen a jövő évi szezonig. Vegyék számításba, hogy száradáskor a növény nagyon sokat veszít súlyából, ha leszednek például 7 kg akácvirágot, száradás után bizony abból csak 1 kg teának való fog maradni.

Egy biztos: hálásak lesznek maguknak a hideg téli estéken a nyári munka gyümölcséért.

Ajánlott termékek

Galagonya virágzó ágvég tea