A hólyaghurut és az ezer sün esete

Felfázás

A baktériumok olykor álruhát öltenek, és hólyaghurut esetén – több más jellegzetes és kínzó tünet mellett – ezernyi aprócska sün módjára gyötrik a felfázott kiszemeltet. Aki átélte már a húgyúti fertőzés keserves élményét, ismeri, milyen érzés az, amikor az ember vizeletürítés közben „sünöket pisil”. Nos, „sündisznó”, illetve baktérium a húgyhólyagba nem való! Járjuk körül ezt a páratlan szervet és leggyakoribb megbetegedését; nézzük, hogyan előzhetjük meg, hogyan kezelhetjük, és mit tehetünk az elsősorban nőket érintő, makacsul vissza-visszatérő problémát illetően.

Ha csíp – csípjük nyakon rögtön az elején!

A hólyaghurut maradéktalan kikezelése már az első alkalommal fontos! A húgyhólyag igazi baktériumtelep-paradicsom. Igencsak eszményi környezet bármely becsületes mikroorganizmus számára. Ha a bakteriális eredetű felfázás főszereplői egyszer bevették magukat a húgyhólyagba, nehéz véglegesen kitenni a szűrüket… Ám több módszer létezik, mellyel véglegesen búcsút inthetnek a húgyhólyagnak.

Hogy a természetes, hatékony, hosszú távú, mielőbbi, ráadásul kellemes stratégia a kezünkben legyen, érdemes megismerkedni az alsó húgyúti fertőzés (hólyaghurut, cystitis, felfázás…) természetével, tüneteivel.

A húgyhólyag zseniális jószág – anatómiai viszonyok

Ez a rendkívül praktikus tömlő kiürített állapotban olyan, akár egy töpörödött aszalt sárgabarack. Belső fala redőzött, szuper-rugalmas, így a növekvő vizeletmennyiséggel arányosan nő. Bizonyos betegségeknél, állapotoknál (vizelet retenció) extrém módon is tágulhat, és akár több liter vizelet is panghat benne.

Optimális mennyiségű folyadékbevitelnél a redők elsimulnak, így kimosódnak a völgyükben megbújó mikroorganizmusok. Itt jön a csavar a történetben, ugyanis, ha keveset iszunk, a nemkívánatos elemek (baktériumok, húgyhólyagkő…) ravaszul megbújhatnak ezekben a redőkben. Ezért is fordulhat elő, hogy antibiotikum-kúra után – főleg, ha elégtelen mennyiségű a folyadékbevitel – ismétlődik a betegség. Ráadásul ezek a fránya kórokozók hajlamosak hozzáedződni az antibiotikumokhoz. Támogassuk a húgyutakat, a húgyhólyagot bőséges, akár lökésszerű folyadékbevitellel – ideális, gyors segítség felfázásra.

A felfázás nőknél gyakoribb, azon egyszerű okból, hogy a női húgycső rövidebb (3-5 cm) és egyenes, ráadásul viszonylag közel van a baktériummal szennyezett végbélnyíláshoz. A férfiak húgycsöve hosszabb (15-20 cm) és némileg kacifántosabb felépítésű. Mindez azt hozza magával, hogy nők esetében jóval könnyebb, rövidebb útja van a baktériumoknak a hólyagig.

Sajnos a menopauza is hatványozza a húgyúti fertőzés kockázatát, mivel az apadó ösztrogénszint a hüvelyflóra elvesztésével jár. A női húgycső a hüvelybemenet közvetlen szomszédságából nyílik, így a baktériumok (elsősorban az Escherichia coli) játszi könnyedséggel jutnak el a húgycsőnyíláshoz, majd a húgyhólyagba. Az anatómiai közelség az oka annak is, hogy hölgyeknél a szexuális élet is hordoz magában néminemű kockázatot, mert az aktus során a húgycsőnyíláshoz torlódnak a baktériumok. Helyezzünk hangsúlyt a pásztorórákat követő intimhigiéniára (IS), de ne essünk át a ló túloldalára – ha túlzásba visszük, kiölhetjük a nyálkahártya védelmi szerepét betöltő kényes pH-egyensúlyt, ami aztán szintén kedvez a baktériumoknak, gombáknak.

A férfiak sem lélegezhetnek fel, hiszen a kor előrehaladtával a prosztatamegnagyobbodás, az emiatti vizeletürítési akadály, majd vizeletpangás fokozza a húgyúti fertőzések kockázatát.

A felfázás tünetei

 • Alhasi fájdalom, diszkomfortérzés,
 • rossz közérzet,
 • deréktáji fájdalom,
 • émelygés, hányás,
 • állandó, kínzó vizelési inger,
 • égő, csípő, szúró, gyakori és fájdalmas vizeletürítés,
 • jellegzetes vizeletszag,
 • zavaros, sötétebb színű, véres vizelet,
 • hőemelkedés, láz,
 • szabad szemmel is látható fehérje, genny,
 • akár órák alatt kialakuló vérvizelés.

A cékla pirosra, a sütőtök, és a B-vitamin-tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása markáns-sárgára színezheti a vizeletet – ez azonban teljesen természetes.

Hólyaghurut tünetek

Laboreredmény – baktérium a vizeletben

A laboratóriumi vizsgálatra a reggeli első vizelet a legalkalmasabb. A húgyúti fertőzés diagnózisát alátámasztja a vizeletvizsgálati eredmény, amennyiben kimutatja nitrit, és/vagy vörösvértest, baktérium, fehérvérsejt jelenlétét. Előfordulhat, hogy a vizeletben akkor is tobzódnak baktériumok, ha nincs tünet. Ez leginkább akkor fordul elő, ha mintavétel közben a bőrről, hüvelyből kerülnek a renitensek a mintába. Ezért fontos, hogy a procedúra előtt mosakodjunk meg, és úgynevezett középsugaras vizeletet vegyünk. Ez annyit tesz, hogy az első pár millilitert ne fogjuk fel az edénybe, így nyerhetnek igazán hiteles értékeket a laborban.

Atípusos hólyaghurut – hólyagfájdalom szindróma

Nemrégiben került reflektorfénybe az a hólyagbetegség, melynek tünetei kísértetiesen hasonlóak a „vérbeli” felfázás ismertetőjeleire, éppolyan galádak, azonban nincs „tényleges” (fehérje, baktérium…) húgyúti fertőzés!

A hólyagfájdalom szindróma (interstitialis cystitis) egyfajta hólyagbeidegzési zavar. Feltételezhető az is, hogy a nyálkahártya sérül (fertőzés, sérülés, allergia, genetika…), és a vizeletben lévő anyagok, vegyületek irritálják az hólyagtestet. A gyógyulás hegesedéssel jár, ez csökkenti a hólyag befogadókapacitását. Ördögi kör, nehéz megszakítani…

Húgyúti fertőzés kontra katéteres beavatkozás

Mint minden egészségügyi beavatkozásnak, a katéterezésnek is lehetnek szövődményei. A szakma szabályai szerint alaposan fertőtlenítik a húgycsőnyílás környékét, illetve steril katétert és katéterolajat alkalmaznak. Előfordul, hogy a diagnosztikai, műtéti, vagy sürgősségi célú katéterezésnél a legnagyobb odafigyelés mellett is sérül a hám, és fertőződik. Az állandó katéter használatára kényszerülők számára kiemelten fontos a húgyvezetéken felszálló fertőzések elkerülése.

Húgyhólyag, mint méregzsák – a felfázás lelki okai

Mint minden betegség, állapot, a húgyhólyagnyálkahártya-gyulladás hátterében is ott lapulhatnak a pszichés okok.

A hólyag a vizeletkiválasztó rendszer, a vese által kiszűrt káros, toxikus anyagok utolsó állomása, raktára. Amikor visszatartjuk, „megtartjuk magunknak” a bennünk felgyülemlő lelkileg káros, mérgező érzéseket, a húgyhólyag bizony tükörként reagál, és a felfázás szubjektív tüneteivel jelez. Az elfojtott düh, idegesség, szorongás, új vagy régebbi sérelmek dédelgetése, ragaszkodás egy-egy rossz kapcsolathoz, mind-mind, még ha csak jelképesen is, de felgyűlhet ebben a tisztelni való kis szervben.

Elengedhetetlen, hogy átgondoljuk, mit üzen a tudatalattink…

Megelőzés – meleg zokni, „énidő”, sok-sok folyadék

 • A hideg, őszi-téli, szuttyogós időszakban ajánlott melegen öltözni.
 • Testnek-léleknek nagyszerű élmény esténként a gyertyafényes, relaxációs zenével körített fürdő, jó könyv…

Hólyaghurutnál tilos a forró fürdő, bármennyire kellemes és görcsoldó, mert fokozza a gyulladást! Javallott a Kamillás teakeverék (Gyulladás csökkentésére), vagy sós meleg ülőfürdő.

 • Téli wellness, nyári strandolás után tusoljunk, törölközzünk meg alaposan, és cseréljük száraz alsóneműre a nedveset.
 • Könnyítsük meg a hólyag dolgát! Kerüljük az alkoholt, az erős fűszeres ételeket, és a koffeint sem árt parkoltatni.
 • Mivel hidegben ritkábban vagyunk szomjasak, tudatosan figyeljünk arra, mennyit iszunk! 

Megoldás: teakeverék felfázásra

Remek, és igazán fenséges megoldás a Györgytea gyulladáscsökkentő hatásokkal bíró gyógynövényeiből összeállított Apróbojtorjános teakeverék (Tea felfázásra).

A gyógynövénycsokor tagjai külön-külön is a természetes gyógyhatás értő mesterei, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vizelethajtó, vértisztító, antibakteriális hatásaikkal – együtt pedig páratlan teakeveréket alkotnak felfázásra. Napi 2-3 csészényi gyógytea, és mellette másfél-kétliternyi folyadék elfogyasztásától még a legrejtettebb hólyagzug is átmosódik ezzel a gyógynövényes öblítéssel! A teakeverék folyamatos fogyasztása krónikus panaszok megléténél – akkor is, ha tünetmentesek vagyunk! – heti 1-3 alkalommal ajánlott.

Györgytea – portékák felfázásra

A Gyuri bácsi receptje alapján összeállított teakeverék természetes gyógyír a katéteres beavatkozások szövődményeként fellépő fertőzésekre is. Útra készen várakozik a cickafark, kisvirágú füzike, mezei zsurló, apróbojtorján, vadárvácska, tarackbúzagyökér, és a hihetetlenül bájos nevű kígyószisz alkotta Apróbojtorjános teakeverék.

Érjünk el átütő sikert – a gyulladások mérséklésének érdekében kortyoljunk el napi 1-3 csészényit Lopes-Szabó Zsuzsa Kamillás teakeverékéből is. A Kamillás teakeverék (Gyulladás csökkentésére) lándzsás útifűvel, apróbojtorjánnal, körömvirággal, cickafarkkal, diólevéllel, és persze kamillakirálynővel kínál segítséget.

A férfiak általában nem hívei a teázásnak, számukra napi 3×20 cseppet szorgalmazunk a Kisvirágú füzike alkoholos kivonatából – természetesen hölgyek is fogyaszthatják.

Legyen kéznél bármelyik gyógynövényes megoldás, hogy felfázásnál, alsó húgyúti fertőzésnél mielőbbi megkönnyebbülést hozzon, a lehető leggyorsabban ritkítsa, szüntesse meg az „ezer sün” okozta tünetcsoportot, és akár végérvényesen kilakoltassa a húgyhólyag betolakodóit.

Apróbojtorjános teakeverék (Tea felfázásra))

Ajánlott termékek

Apróbojtorjános teakeverék (Tea felfázásra)
Kamillás teakeverék (Gyulladás csökkentésére)
Kisvirágú füzike alkoholos kivonat