Újévi fogadalmak ízületi panaszokkal: így sikerülhet!

Itt a január, sokan elhatározzák, hogy lefogynak, egészségesebben élnek vagy „csak” többet mozognak. De hogyan tartsa magát a terveihez az, aki mozgásszervi panaszokkal küzd? Milyen mozgásformák javasoltak ízületi gyulladással és miben segíthetnek a gyógynövények? – a Györgytea szakértői most röviden válaszolnak.

Fáj, merev, duzzadt és „húz” itt-ott az ízületünk? Akkor valószínűleg ízületi gyulladással küzdünk, amely lehet gyulladásos, kopásos vagy idegi eredetű. Bármi is okozza, a tünetek megnehezítik a mindennapokat, hisz a reuma, a köszvény, az arthrosis és az osteoarthritis fájdalmas állapot, és ha belobban, bizony a munka és a kötelező mozdulatok is nehezen mennek, nemhogy a sport.

Hogyan mozogjunk ízületi gyulladással?

A gyulladásos ízületi panaszok nem jelentik azt, hogy le kellene mondanunk a mozgásról. Sőt, a rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmat, erősíteni az izmokat és javítani a vérkeringést. Arra kell figyelnünk, hogy a testmozgás megfelelő legyen, azaz kímélje az ízületeket. A legjobb mozgásformák az ízületi gyulladásban szenvedők számára a séta, az úszás, a jóga és a kerékpározás. Ne felejtsünk el bemelegíteni mozgás előtt, ezt követően válasszunk kényelmes tempót és távolságot. Ha fájdalmat érzünk, álljunk meg, és pihenjünk egy kicsit. Mozgás után pedig hagyjunk arra is időt, hogy kinyújtsuk és lazítsuk az izmokat.

Miben segíthetnek a gyógynövények?

A gyógynövények természetes módon enyhíthetik az ízületi gyulladás tüneteit, mint például a fájdalom, a duzzanat, a gyulladás és a merevség, de sok esetben a kiváltó okokat is hatásosan kezelhetik. A gyógynövényeket teák, tinktúrák, olajok, kenőcsök, borogatások vagy fürdők formájában is alkalmazhatjuk.

Az évezredes néphagyományokat újragondolva Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember lánya összeállított egy Ízületekért csomagot, amelyben kétféle teakeverék és egy külsőleg alkalmazható gyógynövényes kivonat található a komplex hatás érdekében. A Kamillás teakeverék ott hat, ahol kell: 6 gyógynövény erejével csökkenti a szervezetben lappangó vagy már belobbant gyulladásos folyamatokat, míg az Ízületek teájának is nevezett Fekete ribizlileveles teakeverék vízhajtó hatású és csökkenti – például a köszvény kialakulásáért is felelős – magas húgysavszintet.

A sportsérülések terén már sokszor bizonyított Fekete nadálytő alkoholos kivonat ízületi panaszokra is kiválóan használható, elég csak néhány cseppet bedörzsölni az érintett területre.

A csomag használata egyszerű és biztonságos, csak néhány dologra kell figyelnünk:

  • Váltogassuk a teákat: Egyik nap igyunk egy csészével a Fekete ribizlileveles teakeverékből, másik nap pedig a Kamillás teakeverékből. Mindkét tea nagyon finom, és nem kell hozzájuk semmilyen ízesítő. Napi egy csészével fogyasszunk, lehetőleg két étkezés között, hogy a hatóanyagok jobban felszívódjanak.
  • Kenjük be a fájó testrészt: Ha nagyon érezzük az ízületeinket, akkor cseppentsünk a kivonatból az érintett testrészre, naponta legfeljebb 2-3 alkalommal. A kivonat gyorsan felszívódik, és csillapítja a gyulladást és a fájdalmat. Zúzódásokra, ficamokra is hatásos elixír, télen, csúszós időben érdemes belőle otthon dupla adagot tartani.
  • Tartsuk be a kúra időtartamát: A csomagban lévő teák és kivonat elegendőek egy 4 hetes kúrához, amit szünet nélkül ismételhetünk amíg csak szükségesnek érezzük. A kúra alatt figyeljünk oda az étrendre is, kerüljük a vörös húsokat, a zsíros és fűszeres ételeket, az alkoholt és a kávét, mert ezek összefüggésben állnak a magas húgysavszint és a gyulladás kialakulásával.

Mint minden gyógynövényes kúra esetében, itt is hangsúlyozni kell, hogy a gyógynövények nem pótolják az orvosi terápiát, hanem kiegészítik azt, ezért az orvos által előírt kezelést ne hagyjuk abba! Ha gyógyszert szedünk, akkor legalább 2 órás időközt tartsunk be a gyógyszer – és a gyógynövények fogyasztása között, így biztonságosan kúrálhatjuk magunkat.

Ajánlott termékek

Fekete ribizlileveles teakeverék (Az ízületek teája)
Kamillás teakeverék (Gyulladás csökkentésére)
Kamillás filteres teakeverék